ΥΓΕΙΑ

Tι μαρτυρούν για την υγεία, οι κηλίδες στην ίριδα των ματιών;

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Μία έρευνα του περιοδικού Investigative Ophthalmology & Visual Science εξηγεί, τι σημαίνουν οι κηλίδες στην ίριδα των ματιών και για ποιο λόγο κάποιοι τις έχουν, ενώ άλλοι όχι.

Περίπου 60% του πληθυσμού, έχει αυτές τις κηλίδες, οι οποίες προκαλούνται από μη φυσιολογικά μελανοκύτταρα ή από κύτταρα που δημιουργούν μελανίνη, στην επιφάνεια της ίριδας. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι, όπως συμβαίνει με τις φακίδες του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθούν ως απόκριση από στην έκθεση στον ήλιο.

Ο δρ. Schwab, οφθαλμίατρος στο πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία , συνεργάστηκε με άλλους συνάδελφους και δερματολόγους, για να εξετάσει το δέρμα και τα μάτια σε περισσότερα από 600 άτομα. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες από τους συμμετέχοντες, σχετικά με το ιστορικό έκθεσης στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ηλιακών εγκαυμάτων που είχαν και το αν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή προστασίας από τον ήλιο.

Το 76% , είχαν τουλάχιστον μία “φακίδα” στα μάτια. Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποια κοινά πράγματα μεταξύ τους. Τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από όσους δεν εμφάνισαν, ενώ ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μεγάλο αριθμό ηλιακών εγκαυμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα, είχαν παρουσιάσει κηλίδες και σημάδια στο δέρμα.

Μετά από τη συλλογή αυτών των στοιχείων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι οι κηλίδες στην ίριδα είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευτικής έκθεσης στον ήλιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Photo by Kalea Jerielle on Unsplash

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή σύμφωνα με τους ερευνητές

Ενώ οι ίδιες είναι συνήθως καλοήθεις, μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με τον ήλιο. Η παρουσία τους, δείχνει επίσης βλάβη από τον ήλιο στο δέρμα, έναν παράγοντα κινδύνου για πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου του δέρματος . Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει σίγουρα ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, που διερευνούν τη σχέση μεταξύ καρκίνου του δέρματος και των κηλίδων της ίριδας.

Περισσότερη έρευνα σχετικά με το θέμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν το ρόλο που παίζει το ηλιακό φως, σε καταστάσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης . Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες γνώσεις σχετικά με την παθογένεση τους.

Προς το παρόν, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Schwab, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή, σε όσους παρατηρήσουν ότι έχουν κηλίδες σε νεαρή ηλικία. Ως μέτρο προστασίας, προτείνει να αποφεύγουν να εκτίθονται πολύ στον ήλιο, να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό και να φοράνε πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα αλλά και καπέλα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.