ΥΓΕΙΑ

Τι θα πρέπει να γίνει αν εξακριβωθεί ότι ο κορονοϊός είναι εποχιακή ασθένεια

Photo by Tedward Quinn on Unsplash

Οι επίσημοι φορείς υγείας, αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα για τον COVID-19 να γίνει εποχική ασθένεια, παρόμοια με τη γρίπη.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπήρχαν πρώιμες ενδείξεις ότι ο ιός θα μπορούσε να επιστρέψει με την αλλαγή των εποχών, όπως η γρίπη. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, είναι ότι θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα να είναι προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύκλου. Για να συμβεί αυτό, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα χρειαστεί να υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο.

Την άποψη του συμμερίζονται και άλλοι ειδικοί στις μολυσματικές νόσους, οι οποίοι θεωρούν ότι θα είναι εποχιακός. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει μείωση των περιστατικών. Αυτό θα τους δώσει λίγο χρόνο για να αναπτύξουν το εμβόλιο και να λάβουν περισσότερα μέτρα προφύλαξης. Το αρνητικό είναι ότι μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα από τη γρίπη.

Νότιο ημισφαίριο

Στο νότιο ημισφαίριο, ο χειμώνας ξεκινά τώρα και ήδη ξεκίνησαν τα προληπτικά μέτρα.

Στην Αυστραλία, οι άνθρωποι συνήθως εμβολιάζονται για τη γρίπη στα μέσα Απριλίου ή Μαΐου. Φέτος όμως, το Royal Australian College of General Practitioners (RACGP) παρότρυνε τους πολίτες να το κάνουν νωρίτερα.

Στη χώρα, υπάρχουν ήδη περισσότερες από 5.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με κορονοϊό.

Μαθήματα πρόληψης

Παρόλο που ο COVID-19, συμπίπτει με την εποχή της γρίπης του Νοτίου Ημισφαιρίου, αναφέρεται ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να μάθουν από τους βόρειους γείτονές τους. Πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην φτάσουν στο σημείο της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας.

Ανησυχίες σχετικά με τις μεταλλάξεις

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, είναι ένας ιός που αναφέρεται ως ιός RNA. Το RNA είναι λιγότερο σταθερό από το DNA και επομένως μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα.

Σε όλο τον κόσμο, οι ειδικοί έχουν αναλύσει την αλληλουχία του SARS-CoV-2 για να αναζητήσουν γενετικές τροποποιήσεις.

Ο Yvonne Maldonado , επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Standford στην Καλιφόρνια,Τι  ανέφερε ότι “υπήρχαν περίπου 800 στελέχη που είχαν αναλυθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δείχνει είναι ότι όπως κάθε άλλος ιός μεταλλάσσεται, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό”.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ την πάροδο του χρόνου και αυτό αποτελεί καλή είδηση ​​γιατί το εμβόλιο που θα βγει, θα είναι αποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου και δεν θα χρειάζεται άμεσα η δημιουργία νέου.