ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Μπορεί να μας προστατεύσει από αναπνευστικές λοιμώξεις;

Photo by pina messina on Unsplash

Υπάρχουν κάποιες αντικρουόμενες απόψεις για το τι πραγματικά βοηθά και τι όχι στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ειδικά σε σύγκριση με αυτή άλλων βιταμινών και συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ), διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, μείωσε τον κίνδυνο οξείας (ξαφνικής και σοβαρής) λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, σε κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που μπορεί να βρεθεί σε λίγες πηγές τροφίμων. Μπορεί επίσης να συντεθεί στο ανθρώπινο σώμα ως αποτέλεσμα της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) στο φως του ήλιου. Η πολύτιμη αυτή βιταμίνη, μπορεί να διαλυθεί σε λίπη και έλαια, ενώ απορροφάται μαζί με τα λίπη στη διατροφή και αποθηκεύεται σε λιπώδη ιστό στο σώμα.

Μια επισκόπηση της βιταμίνης D
Η λειτουργία της βιταμίνης D

Βασική λειτουργία της βιταμίνης D, είναι η προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου, το οποίο είναι απαραιτητο για την υγεία των οστών.  Αυτός, είναι και ένας λόγος για τον οποίο προστίθεται βιταμίνη D στα γαλακτοκομικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ότι το ασβέστιο στο γάλα, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό ώστε να μπορέσουν τα οστά να αναπτυχθούν σωστά.

Το συμπλήρωμα με βιταμίνη D στα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ραχίτιδα, μία παιδική ασθένεια που περιλαμβάνει μαλακά, διαστρεβλωμένα οστά, τα οποία έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τοξωτά πόδια, από την ανεπάρκεια της. Η βιταμίνη D, βοηθά επίσης στην προστασία από την οστεοπόρωση σε ηλικιωμένους.

Χρησιμοποιείται επίσης από τον οργανισμό για:

– Την προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων
– Την προώθηση της νευρομυϊκής (νεύρων και μυών) λειτουργίας
– Να μειώνει τη φλεγμονή
– Να επηρεάζει την ανοσολογική λειτουργία

Βιταμίνη D και το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα από ξένους οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Έχει την ικανότητα, όχι μόνο να σκοτώνει ξένους εισβολείς, αλλά επίσης και να αναπτύσσει μια ασπίδα προστασίας, (επίκτητη ανοσία) ώστε να προλαμβάνει τυχόν μολύνσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Μελέτες δείχνουν για τη βιταμίνη D, ότι έχει πολλές επιδράσεις στα ανοσοκύτταρα, ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη μόλυνση και να μειώνει τη φλεγμονή.  Επιπλέον έχει αποδειχθεί, ότι μπορεί και ρυθμίζει την επίκτητη ανοσοαπόκριση, όπως επίσης ονομάζεται η προσαρμοστική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης D, συνδέεται άμεσα με αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη. Γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση, οι διαιτολόγοι συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων αυτής, καθώς μπορούν αποδεδειγμένα να βοηθήσουν.