SUCCESS STORIES

3 γυναίκες του χώρου των επιχειρήσεων που μας εμπνέουν

πηγή: wikipedia.org

Ο χώρος των επιχειρήσεων είναι κατ’εξοχήν ανδροκρατούμενος. Οι γυναίκες που αποφασίζουν, όμως, να ασχοληθούν, όχι μόνο τα καταφέρνουν, αλλά φτάνουν στην κορυφή.

Υπάρχουν πολλά success stories που μπορούμε να αναφέρουμε. Από τη Sheryl Sandberg, COO του Facebook, μέχρι τη Sara Blakeley, που ίδρυσε τη Spanx, και την Oprah Winfrey με τη δική της εταιρεία παραγωγής και ένα κανάλι.

Οι παρακάτω τρεις επιχειρηματίες όμως, έχουν ξεπεράσει τα μεγαλύτερα εμπόδια και αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης. Κάθε μία από αυτές, παραδίδει τα δικά της μαθήματα προς την επιτυχία.

«Να μη φοβάσαι το μεγαλείο – κάποιοι γεννιούνται μεγάλοι, κάποιοι γίνονται μεγάλοι, και σε άλλους η μεγαλοσύνη έρχεται ουρανοκατέβατη», είχε πει ο William Shakespeare. Κι εκείνες οι γυναίκες έκαναν αυτή τη φράση πραγματικότητα.

Katherine Graham, CEO της Washington Post

πηγή: wikipedia.org

Στην Katherine Graham, η κορυφή ήρθε ουρανοκατέβατη. Όταν ο σύζυγός της αυτοκτόνησε, χάνοντας τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη, επέλεξε να καλύψει το κενό που άφησε στη θέση του εκδότη της εφημερίδας. Δεν είχε ιδέα πόσο μακριά θα έφτανε. Αυτό που έκανε, όπως ανέφερε στην αυτοβιογραφία της με τίτλο Personal History, ήταν πως «έβαλε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, έκλεισε τα μάτια και πήδηξε στο κενό».

Το θάρρος της την έκανε την πρώτη γυναίκα CEO σε μία κορυφαία επιχείρηση. Η επιτυχία της, με τα δικά της λόγια, περιγράφεται ως εξής:

«Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να αισθάνεσαι πως είναι σημαντικό – τι πιο διασκεδαστικό υπάρχει;»

Ruth Handler, Ιδρύτρια της Mattel και δημιουργός της Barbie

πηγή: Instagram @my.daily.vintage.photos_

Πίστευε πως μία κούκλα που θα έμοιαζε με πραγματική γυναίκα, κι όχι χάρτινη – όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε – θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της αυτοπεποίθησης ενός μικρού κοριτσιού. Αυτή της η πεποίθηση, οδήγησε στη δημιουργία της πασίγνωστης, πια, Barbie. Η Ruth Handler δέχθηκε τεράστιες επιθέσεις από φεμινιστικές ομάδες. Κατηγορήθηκε ότι προωθούσε πλαστά πρότυπα ομορφιάς και το προϊόν της έφερνε το αντίθετο αποτέλεσμα στην παιδική ψυχολογία.

Κι όμως, κατάφερε να φτάσει τη Mattel στην κορυφή του κόσμου. Και όλα αυτά, ξεκίνησαν από ένα γκαράζ το 1945!

Mary Kay Ash, Ιδρύτρια των Mary Kay Cosmetics

Bettmann/Getty Images/Ideal Image

Ίσως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες που πέρασαν από αυτή τη γη και, σίγουρα, η σπουδαιότερη επιχειρηματίας του 20ου αιώνα. Η Mary Kay Ash κατάφερε να δώσει νέες ευκαιρίες στις γυναίκες και να φτάσει στην κορυφή, μέσα από τη θετική της στάση ζωής.

Όλα ξεκίνησαν όταν πήρε τη θέση της πωλήτριας στη Stanley Home Products. Διακρίθηκε πολλές φορές για την εργατικότητά της ώσπου, όταν συνταξιοδοτήθηκε, αποφάσισε να χτίσει την εταιρεία των ονείρων της. Και τι εταιρεία ήταν! Η Mary Kay Cosmetics άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών.

H επιτυχία δεν της χτύπησε την πόρτα. Μάλιστα, ένα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία των προϊόντων της, ο σύζυγός της έφυγε από τη ζωή. Αλλά αυτό δεν την κράτησε πίσω. Συνέχισε να πορεύεται με οδηγό τη φιλοσοφία της που συνοψίζεται στο εξής: «Αν πιστεύεις πως μπορείς, μπορείς. Κι αν νομίζεις πως δεν μπορείς, έχεις δίκιο.»