RETRO

Mary Kay Ash: H σημαντικότερη επιχειρηματίας του 20ου αιώνα

Από πλασιέ βιβλίων, στην κορυφή της βιομηχανίας της ομορφιάς

Bettmann/Getty Images/Ideal Image
Bettmann/Getty Images/Ideal Image

Σ’ έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, εκείνο των επιχειρήσεων, η Mary Kay Ash είχε κουραστεί να υποβιβάζεται λόγω του φύλου της. Κάθισε, λοιπόν, κι έκανε μία λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά που είχε πάρει, από την εμπειρία της με τους παλιούς της εργοδότες. Ανακάλυψε, έτσι, ότι είχε στα χέρια της το τέλειο σχέδιο για μία επιτυχημένη εταιρεία.

Το πριν

Η Mary Kathlyn Wagner γεννήθηκε το 1918 στο Τέξας. Στα 17 της παντρεύτηκε τον Ben Rogers και απέκτησε μαζί του τρία παιδιά. Τον καιρό που εκείνος υπηρετούσε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνη ήταν πλασιέ και κατάφερε να πουλήσει βιβλία αξίας 25 χιλιάδων δολαρίων μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ο Ben επέστρεψε το 1938, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και η Mary αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Την προσέλαβαν στο Stanley Home Products και παρότι ήταν μία από τις κορυφαίες πωλήτριες, δεν πήρε ποτέ τις προαγωγές και τις αυξήσεις μισθού που έδιναν στους άνδρες συναδέλφους της. Μετά από 25 χρόνια σκληρής εργασίας, το 1963, βγήκε στη σύνταξη.

Η εποχή της Mary Kay Inc

Έχοντας μαζέψει 5 χιλιάδες δολάρια και με τη βοήθεια του 20χρονου γιου της, η Mary Kay άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Dallas, το 1963. Η εταιρεία καλλυντικών Mary Kay Inc, ξεκίνησε με μόλις εννέα ανεξάρτητους συνεργάτες και η φιλοσοφία της βασίστηκε στο χριστιανισμό.

«Πρώτα ο Θεός, μετά η οικογένεια και τέλος η δουλειά», έλεγε στους υπαλλήλους της. Με αυτή τη φράση για οδηγό, ενθάρρυνε τις γυναίκες και τους έδινε ευκαιρίες για την προσωπική και επαγγελματική τους επιτυχίας.

Η εταιρεία πέτυχε χάρη στην ικανότητα της επιχειρηματία να δίνει κίνητρο στις εργαζόμενες. Το 1969, οι καλύτερες πωλήτριες έπαιρναν σαν δώρο ροζ Cadillac και αδαμάντινες καρφίτσες. Έτσι, έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σήμερα, με κέρδη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Mary Kay Inc έχει επεκταθεί σε 19 χώρες!

Το  περιοδικό Fortune την συγκαταλέγει ανάμεσα στις 100 με τις ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δέκα καλύτερες εταιρείες για γυναίκες παγκοσμίως.

Το Mary Kay Ash Foundation

Η Mary Kay ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Mary Kay Ash το 1996, έπειτα από το θάνατο του τελευταίου της συζύγου. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρηματοδοτεί έρευνες που αφορούν στο πώς ο καρκίνος επηρεάζει τις γυναίκες. Μία ακόμη προτεραιότητά του, είναι να δώσει ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών, υποστηρίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και καταφύγια.

Best-Sellers

Η Mary Kay έγραψε τρία βιβλία με κορυφαίες πωλήσεις. Ξεκίνησε με την αυτοβιογραφία της, Mary Kay, που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Συνέχισε με το Mary Kay on People Management, για τη συγγραφή του οποίου βασίστηκε στη δική της φιλοσοφία και που αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο Πανεπιστήμιο Harvard. Τέλος, το You Can Have It All, έγινε best-seller μία μέρα μετά την κυκλοφορία του.

«Το ξέρεις ότι στη δύναμή σου βρίσκεται κάθε βήμα που ονειρεύτηκες να κάνεις και στη δύναμή σου βρίσκεται κάθε χαρά που ονειρεύεσαι να δεις; Γίνε όσα ο Θεός θέλει να γίνεις. Είναι στο χέρι σου», είχε πει. Η Mary Kay Ash έφυγε από τη ζωή το 2001, σε ηλικία 83 ετών.

Διαβάστε επίσης

Aπό υπάλληλος σε επιχειρηματίας: Πως να πετύχετε τη στροφή στην καριέρα σας

Mary Seats: Η επιχειρηματίας που ξεκίνησε με 300 δολάρια και σήμερα κερδίζει εκατομμύρια

Αυτές είναι οι 4 ισχυρότερες κυρίες των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις