BEAUTY

«Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας» από τη Μάυρα Βαγιωνή: Ξεβγάλματα μαλλιών με ξίδι

Photo by Maksim Goncharenok from Pexels

Από την ιδρύτρια της αλυσίδας Fresh Line,  Μάυρα Βαγιωνή 

Πρωτοείδα τη γιαγιά μου να φτιάχνει «τα ξίδια» όταν ήμουν μόλις 6 χρονών. Τη ρώτησα τότε όλο απορία γιατί ξίδι στα μαλλιά ,μου είπε κάτι που τότε δεν το κατάλαβα. Μετά από χρόνια όμως είδα τη σοφία που κρυβόταν πίσω από αυτή την παράδοση.

«To ξίδι είναι οξύ που βγαίνει από τα φρούτα και το κρασί και όπου ακουμπήσει, όλα αστράφτουν. Τα τζάμια, οι καθρέφτες, τα πατώματα αλλά και τα μαλλιά! Τα δυναμώνει και δε πέφτουν, τα κάνει λαμπερά και τριζάτα.»

Ήταν το προϊόν styling της εποχής της. Χωρίς χημικές προσμίξεις – σιλικόνες κι επιβλαβή επιφανειοδραστικά – που δίνουν μία προσωρινή «μεταξένια» υφή αλλά καταστρέφουν σε χρόνια χρήση τις τρίχες των μαλλιών. «Κολλούσαν» τις μπούκλες, τις σκάλες και τα σινιόν στα χτενίσματα, σαν τις σημερινές λακ. Θυμάμαι πως, όταν μετά από κάθε λούσιμο μου ψέκαζαν με αυτό τα μαλλιά, η μυρωδιά του με ενοχλούσε. Αυτό, όμως, κρατάει μόνο για λίγα λεπτά. Έπειτα, εξατμίζεται..

Ξεβγάλματα μαλλιών για λάμψη, ενδυνάμωση και ανταύγιες

Όταν ήμουν παιδάκι, τα μαλλιά μου ήταν πολύ ξανθά στις άκρες και ένα περίεργο γκρι-καστανό στις ρίζες. Εγώ όμως ήθελα να είναι όλα ξανθά, και έτσι η γιαγιά μου ήταν ο σωτήρας – κομμωτής. Μαζί με τα διάφορα παρασκευάσματα που έφτιαχνε για τα μαλλιά μας (τριχόπτωση, ψείρες, ψαλίδα), ανάμεσα στα περιζήτητα βρίσκονταν και τα ξεβγάλματα.

Με το ξέβγαλμα της γιαγιάς, το φυσικό χρώμα των μαλλιών μου άνοιγε τουλάχιστον δύο τόνους – ειδικά το καλόκαίρι, ενώ η ποιότητα της τρίχας παρέμενε καλή. Τα χρησιμοποιούσα για πολλά χρόνια, από μικρή έως τα 20 περίπου, όταν αποφάσισα να τα βάψω. Κακώς, βέβαια, αλλά εκείνη την εποχή ήταν της μόδας και σήμερα που τα σκέφτομαι, τα μετανιώνω. Παρόλα αυτά, οι ρίζες μο περέμειναν πολύ ανοιχτές και τα μαλλιά γερά κι έτσι δε χρειάστηκε ποτέ να κάνω καταστροφικό ντεκαπάζ. Εάν μία κοπέλα αρχίσει από μικρή τις συνταγές αυτές, δε θα χρειαστεί ποτέ να βάψει τα μαλλιά της μέχρι να μεγαλώσει αρκετά, που θα θελήσει να καλύψει τα λευκά. Ταυτόχρονα, είτε για ανταύγειες, είτε όχι, τα ξεβγάλματα της γιαγιάς έχουν βάση το ξίδι που είναι γνωστό για τις θεαματικές ιδιότητες λάμψης και λείανσης της τρίχας, ενώ δίνει γερά μαλλιά χωρίς ψαλίδα και θαμπάδα.

Το αντίστοιχο ξέβγαλμα της γιαγίας, υπάρχει σήμερα στη Fresh Line. Είναι το Shining and Toning Vinegar Hair Spray  στη σειρά Τερψιχόρη.

Ξέβγαλμα για ξανθές ανταύγειες

– Χυμός από 3 λεμόνια για κοντά και μεσαία μαλλιά, ή 5 λεμόνια αν τα μαλλιά σας είναι μακριά

– Το ξύσμα των λεμονιών αυτών

– 1 φλιτζάνι χαμομήλι βρασμένο και σουρωμένο

– ½ φλιτζάνι ξίδι λευκό

– 2 ποτήρια απιονισμένο ή βρόχινο νερό

– Προαιρετικά, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο

Εάν έχετε πολύ ξηρά μαλλιά, προσθέστε 2 κ.σ. αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο στο σκεύασμα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο και αφήνουμε 2 μέρες. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκαλάκι με βαλβίδα εξαγωγής. Αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ένα παλιό μπουκάλι από κάτι άλλο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά με σαπούνι και νερό.

Χρήση: Λουζόμαστε κανονικά και ξεβγάζουμε. Σκουπίζουμε τα μαλλιά με πετσέτα και ψεκάζουμε τα μαλλιά μας. Τρίβουμε, έπειτα, με τα χέρια μας για να πάει το υγρό σε όλο το μήκος των μαλλιών, ρίζες και άκρες. Δεν ξεβγάζουμε! Αν είμαστε στη θάλασσα, μπορούμε να ψεκάσουμε τα μαλλιά μετά από κάθε βουτιά. Ο ήλιος βοηθάει στο ξάνοιγμα.

Ξέβγαλμα για αδύναταμ αλλιά που πέφτουν

– 3 φύλλα δάφνη

– 1 κ.γ. τσουκνίδα

– 1 κ.γ. δεντρολίβανο

– 1 κ.γ. λεβάντα

– 1 κ.γ. βασιλικός

– 1 φλιτζάνι βρόχινο ή απιονισμένο νερό

– 2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

– ½ φλιτζάνι ξίδι από κρασί

– Προαιρετικά 1 κ.γ. γλυκερίνη

– Προαιρετικά 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα

Βάζουμε τα βότανα να ζεσταθούν στο νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά – όχι να βράσουν – για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό, το ξίδι και τα αιθέρια έλαια όταν κρυώσει. Αφήνουμε έτσι για 2 μέρες, σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε όπως πιο πάνω.

Ξέβγαλμα για ξηρά μαλλιά

– 1 ποτήρι βρόχινο ή απιονισμένο νερό

– ½ ποτήρι μηλόξιδομηλοξυδο

– 1 κ.γ. γλυκερίνη

– 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο

– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο ή λεβάντα

– 3 φύλλα δάφνης

– 1 κ.γ. δεντρολίβανο

–  1 κ.γ. μέλι

– 1 κ.γ. λεβάντα, αποξηραμένη ή φρέσκια

– Μία χούφτα ροδοπέταλα φρέσκα (κατά προτίμηση από τον κήπο και όχι ανθοπωλείιου που μεγαλώνουν με χημικά λιπάσματα)

Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το νερό με τα βότανα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα φύλλα, το λάδι, το μέλι, τη γλυκερίνη, το ξίδι. Αφήνουμε για 3 μέρες, σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε όπως παραπάνω.

 

Διαβάστε επίσης:

«Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας» από τη Μάυρα Βαγιωνή: Συνταγές για τα κάτω άκρα

«Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας» από τη Μάυρα Βαγιωνή: Alcoholic’s hair masks!

«Μυστικές συνταγές ομορφιάς με υλικά της κουζίνας» από τη Μάυρα Βαγιωνή: Βόμβα χαλάρωσης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση