NEED TO KNOW

Πώς «Τα Φιλαράκια» έσπασαν τα στερεότυπα για τις γυναίκες;

πηγή: YouTube

Δέκα σεζόν, 236 επεισόδια, έξι χαρακτήρες με τους οποίους ταυτιστήκαμε, μία τηλεοπτική σειρά που δε θα πάψουμε να βλέπουμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τα Φιλαράκια μας έκαναν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε, μέσα από μία παρέα στην οποία πολύ θα θέλαμε να ανήκουμε.

Βλέποντας σήμερα το σήριαλ αυτό, καταλαβαίνουμε πως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Στήριζε τις γυναίκες, έδειχνε πως είναι ίσες με τους άνδρες, προωθούσε τα δικαιώματα όλων και καταδίκαζε το ρατσισμό, χωρίς να «βαραίνει» το κλίμα.

Πώς, λοιπόν, από 1994, τα Φιλαράκια σπάνε τα στερεότυπα;

Το τέλος των προκαταλήψεων

Είδαμε τη Monica να πέφτει στα γόνατα και, με δάκρυα στα μάτια, να κάνει πρόταση γάμου στον Chandler. Η Rachel προσέλαβε άνδρα babysitter για την Emma κι έδειξε στον Ross πως δεν είναι «γυναικείο» επάγγελμα. Ο Ben, ο γιος του Ross, έπαιζε με Barbie – κάτι που αρχικά ο πατέρας του αντιμετώπισε με καχυποψία, αλλά τρεις γυναίκες του άλλαξαν γνώμη.

Η δύναμη της γυναικείας φιλίας

Έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ξανά και ξανά πως οι ανδρικές φιλίες κρατάνε ενώ οι γυναίκες προσπαθούμε να «μαχαιρώσουμε πισώπλατα» η μία την άλλη. Όμως, η σειρά αυτή, πέρα από τη σχέση του Joey και του Chandler για την οποία όλοι μιλούν, έδειξε το δέσιμο ανάμεσα στη Monica, τη Phoebe και τη Rachel. Η σκηνή, μάλιστα, στην οποία φορούν νυφικά και πίνουν μπίρα καθισμένες στον καναπέ, είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας.

Η μητρότητα

H Monica δεν μπορούσε να αποκτήσει το δικό της μωρό και υιοθέτησε. Είδαμε τη Rachel να επιλέγει να κρατήσει την Emma πριν καν πει στον Ross ότι ήταν ο πατέρας. Πριν από εκείνη, τη Phoebe που έγινε παρένθετη μητέρα για τα μωρά του αδελφού της και δεν είχε τη βοήθεια κανενός άνδρα στο διάστημα της εγκυμοσύνης. Ακόμη νωρίτερα, η Carol και η Susan, το ζευγάρι που, δυστυχώς, έγινε στόχος ομοφοβικών «αστείων» μεγάλωναν τον Ben όπως του άξιζε.

Η επιτυχία στην επαγγελματική ζωή

Πολλές φορές, είδαμε τις γυναίκες τις σειράς να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την καριέρα τους. Η Monica αποφάσισε να μείνει στη Νέα Υόρκη για χάρη της καριέρας της, όταν ο Chandler μετακόμισε στην Tulsa. Η Rachel – κλαίγοντας, βέβαια – έκοψε στη μέση τις πιστωτικές κάρτες που πλήρωνε ο πατέρας της κι αποφάσισε να βρει την πρώτη της δουλειά στην καφετέρια. Από μία αδύναμη κοπέλα που δεν είχε εργαστεί ποτέ στη ζωή της, κατέκτησε το χώρο της μόδας και πέρασε από σημαντικές θέσεις σε γνωστούς οίκους.

 

Διαβάστε επίσης:

H δύναμη του κινηματογράφου: 5 ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο

«Παράθυρο στη θάλασσα» και «Παρί»: Δύο ταινίες για δύο μητέρες

Μικροί θησαυροί, μεγάλα ονόματα: Αναμνηστικά του Hollywood σε δημοπρασία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση