NEED TO KNOW

«Παράθυρο στη θάλασσα» και «Παρί»: Δύο ταινίες για δύο μητέρες

Δύο ταινίες για δύο μητέρες, δύο ταινίες για δύο δυνατές γυναίκες που παλεύουν να βρουν τη θέση τους – κάθε μία με το δικό της τρόπο – στην Ελλάδα του σήμερα. Παρί και Παράθυρο στη θάλασσα. Η πρώτη, μία αγωνιώδης, νυχτερινή περιπέτεια αναζήτησης. Η δεύτερη, ένα φωτεινό μελόδραμα που συγκινεί. Κοινά τους σημεία; Φέρουν την υπογραφή Heretic κι έχουν στον πυρήνα τους εκπληκτικές ερμηνείες.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Παράθυρο στη θάλασσα, μια ταινία του Miguel Ángel Jiménez

Επίσημο trailer:

Το «Παράθυρο στη θάλασσα» είναι η νέα μεγάλη μήκους ταινία του βραβευμένου Ισπανού σκηνοθέτη Miguel Ángel Jiménez. Γυρισμένο κατά κύριο λόγο στη Νίσυρο το “Παράθυρο στη θάλασσα”, με πρωταγωνιστές την μεγάλη Ισπανίδα σταρ Emma Suárez (την Julieta της ομώνυμης ταινίας του Almodόvar) και τον Ακύλα Καραζήση, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή της Heretic με την ισπανική Kinoskopik.

Η Μαρία, μια πενηνταπεντάχρονη γυναίκα αντιμέτωπη με μια δυσοίωνη πρόγνωση υγείας κάνει ένα ταξίδι ζωής στα ελληνικά νησιά παρέα με τις φίλες της, αντίθετα στις συμβουλές της οικογένειας και των γιατρών της. Στη Νίσυρο η Μαρία θα βρει ομορφιά, γαλήνη και τελικά τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο του Στέφανου. Πολύ σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επιστρέψει πίσω στην οικογένειά της στην Ισπανία ή αν θα συνεχίσει τη ζωή της στο νησί μαζί του, μέχρι το τέλος.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα -ο σκηνοθέτης πέρασε ένα διάστημα στη Νίσυρο μετά το θάνατο της μητέρας του από καρκίνο το 2013- η ταινία, γυρισμένη επίσης σε Αθήνα, Κω και Μπιλμπάο, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς.

Μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας που διεκδικεί το δικαίωμα να γράψει η ίδια το φινάλε της ιστορίας της, το «Παράθυρο στη θάλασσα», σύμφωνα με τα λόγια του δημιουργού του «θα μπορούσε να είναι μια ταινία για το θάνατο, αλλά δεν είναι. Είναι δυναμικό, αισιόδοξο, φωτεινό, γεμάτο ζωή. Διάλεξα έτσι να διηγηθώ αυτή την ιστορία, κοιτώντας μπροστά».

Η ταινία υποστηρίχθηκε από την Κυβέρνηση των Βάσκων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Eurimages, το ETB και το ΕΚΟΜΕ.

Έγραψαν για την ταινία:

«… δεν επιλέγει το μονοπάτι της θλίψης και του οίκτου. Αντ ‘αυτού, είναι μια ταινία που αποπνέει ελπίδα και συναίσθημα», Cineuropa

«Σε αυτό το πολύ συγκινητικό κινηματογραφικό διαμάντι, το ταλέντο και η ευελιξία της Emma Suarez αποκτούν απόλυτη ελευθερία σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ανθρώπινες ερμεινίες της […] μια ισχυρή και ελπιδοφόρα ιστορία για την αγάπη, τη λύπη και την ατρόμητη αντιμετώπιση της ζωής.» , Miami FF

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Miguel Ángel Jiménez

Σενάριο: Luis Moya Redrado, Koldo Gamboa Gangoiti, Miguel Ángel Jiménez

Παραγωγή: Kinoskopik Film Produktion SL, Heretic

Πρωταγωνιστούν: Emma Suárez, Ακύλας Καραζήσης, Gaizka Ugarte, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Κώστας Πέτρου και Αντώνης Καφετζόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Gorka Gómez Andreu

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Λιόκαλος

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Μοντάζ: Ivan Aledo

Μουσική:  Pascal Gaine

Παρί, μια ταινία του Σιαμάκ Ετεμάντι

Επίσημο trailer:

«Η φωτιά είναι παιδί μου

Πρέπει να καώ και να γίνω φωτιά»

Τζελαλεντίν Ρουμί, 13ος αιώνα

Το Παρί είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σιαμάκ Ετεμάντι, του Ελληνο-Ιρανού σκηνοθέτη, που έγινε γνωστός από το βραβευμένο μικρού μήκους Cavo D’ Oro. Το Παρί έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Η ταινία είναι μια δραματική περιπέτεια αναζήτησης στη σύγχρονη Αθήνα. Όταν ο Μπάμπακ, ένας Ιρανός φοιτητής στην Ελλάδα, δεν εμφανιστεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους γονείς του, η μητέρα του, Παρί, θα ξεκινήσει μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρει το γιο της. Προερχόμενη από ένα συντηρητικό, θρησκευτικό περιβάλλον, με λιγοστές γνώσεις Αγγλικών, στο πρώτο της ταξίδι εκτός Ιράν, η Παρί θα βρεθεί να τριγυρνά μόνη στις πιο σκοτεινές γωνιές μιας άγνωστης, απειλητικής αλλά και γοητευτικής πόλης, θα φτάσει τα όριά της στα άκρα και θα ανακαλύψει τελικά τον ίδιο της τον εαυτό.

Ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες, με τη σκοτεινή ενέργεια της πόλης να ξεχειλίζει από κάθε πλάνο, πότε βουβά άλλοτε με πάταγο, αυτή είναι μια ταινία για την κάθαρση και την απώλεια. Με τα λόγια του δημιουργού της «Παρί είναι μια ιστορία αγάπης και λαχτάρας, αναζήτησης και αποχωρισμού. Όπως στα ποιήματα των Περσών Σούφι, ελπίζω ότι είναι και μια ιστορία αναγέννησης. Παρί είναι το όνομα της μητέρας μου».

Στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο ξεχωρίζει η βραβευμένη Ιρανο-Γερμανή ηθοποιός, Melika Foroutan σε μια καθηλωτική ερμηνεία. Στο ρόλο του συζύγου της ο Ιρανός, Shahbaz Noshir, ενώ δίπλα τους εμφανίζονται οι Σοφία Κόκκαλη, Αργύρης Πανταζάρας, Λένα Κιτσοπούλου και Δημήτρης Ξανθόπουλος.

Το σενάριό της ταινίας αναπτύχθηκε στο Torino Film Lab και στο L’atelier του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ βραβεύθηκε ως καλύτερο project στο Cinelink του Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου (CNC), το Βουλγάρικο Κέντρο Κινηματογράφου (BNFC), το Ολλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου (NFF), το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Eurimages.

Έγραψαν για την ταινία

«Η σαρωτική ερμηνεία της Melika Foroutan από μόνη της αξίζει την επίσκεψη στον κινηματογράφο» , Cineuropa

«…ένα ατμοσφαιρικό, διπλό πορτρέτο: μιας γυναίκας που ανακαλύπτει τον κρυμμένο και άγνωστο εαυτό της και θάρρος της, και μιας ασταθούς, απρόβλεπτης πόλης που απογυμνώνει τους κατοίκους της από τις βεβαιότητές τους και τα όρια ασφαλείας τους» , Screendaily

«Η σφιχτή κινηματογράφηση του Ετεμαντί, το απρόβλεπτο σενάριο και η εξαιρετική ηγετική ερμηνεία της Φορουτάν, αναβαθμίζουν το Παρί ως μία από τις καλύτερες αφηγηματικές ταινίες στο φετινό τμήμα Panorama του Φεστιβάλ Βερολίνου.» , World of Wonder

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σιαμάκ Ετεμάντι

Ηθοποιοί:  Melika Foroutan, Shahbaz Noshir, Σοφία Κόκκαλη, Αργύρης Πανταζάρας, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Ξανθόπουλος

Παραγωγή: Heretic (Ελλάδα), Le Bureau (Γαλλία), TopKapi Films (Ολλανδία), The Chouchkov Brothers (Βουλγαρία)

Συμπαραγωγή: Bord Cadre Films (Ολλανδία), Biokon (Ελλάδα)

Με την υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, CNC, Netherlands Film Fonds, Netherlands Production Incentive, Bulgarian National Film Centre, Creative Europe Media, Eurimages

Φωτογραφία: Claudio Bolivar GSC | Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς | Σχεδιασμός Παραγωγής: Wilbert van Dorp | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Έλενα Βαρδαβά | Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη | Ήχος: Boris Trayanov,Vincent Sinceretti, Jan Schermer | Μακιγιάζ: Valentin Valov | Μουσική: Avia | Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Σφακιανάκης | Συντονισμός Παραγωγής: Λήδα Μπουζούκου

 

Διάρκεια: 101’

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αποστολή στα Σφαγεία της Ύδρας: το ΔΕΣΤΕ φιλοξενεί την 199 με την υπογραφή του Κωστή Βελώνη

The Club: To αποκαλυπτικό βιβλίο για το κίνημα #MeToo γίνεται ταινία

17 + 1 μαγικά μέρη που ενέπνευσαν τις ταινίες της Disney

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση