SUSTAINABILITY

Πώς να περιορίσετε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

Photo by cottonbro from Pexels

Οι  μικρές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούν να έχουν τεράστια αποτελέσματα. Ο περιορισμός της χρήσης πλαστικού στο σπίτι, είναι μία από αυτές.

Ναι, φαίνεται όχι απλώς μεγάλη, αλλά γιγάντια. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορούμε να την πετύχουμε με μικροσκοπικά βήματα που απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια. Δε χρειάζεται να είμαστε εκατομμυριούχοι – μάλιστα, θα εξοικονομήσουμε και χρήματα – ούτε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών.

Παρακάτω, θα βρείτε 5 έξυπνους τρόπους να βοηθήσετε το περιβάλλον.

Επιλέγουμε χάρτινα ή μεταλλικά καλαμάκια

Τα πλαστικά καλαμάκια βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των οικολόγων εδώ και χρόνια. Τελευταία, όμως, όλο και περισσότεροι τα βγάζουμε από τη ζωή μας. Επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα, βιοδιασπώμενα ή χάρτινα, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας ροφήματα, επιβαρύνοντας λιγότερο τον πλανήτη.

Πίνουμε νερό από παγούρι ή ποτήρι

Φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι. Πόσοι από εμάς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκαλάκια, παρότι δε βγαίνουμε καν από το σπίτι; Η βρύση είναι ελάχιστα μέτρα μακριά και τα ποτήρια μας αμέτρητα. Ας πούμε «όχι» στην εύκολη λύση, ειδικά τώρα που είναι πανεύκολο.

Επαναχρησιμοποιούμε τις συσκευασίες

Έστω ότι τελείωσε η μουστάρδα. Αντί να πετάξουμε το μπουκαλάκι ή το βαζάκι της, μπορούμε να το πλύνουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σε κάτι άλλο. Ανάλογα με τη συσκευασία, έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε σε αυτήν δημητριακά ή μυρωδικά, χυμό τομάτας  – ακόμη και να τη μετατρέψουμε σε θήκη για τα μεταλλικά καλαμάκια.

Ψωνίζουμε υπεύθυνα

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει το αγαπημένο μας χόμπι. Είναι, όμως, σημαντικό να προσέξουμε σε τι ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Μπορούμε να ζητήσουμε από τα καταστήματα να μη χρησιμοποιήσουν πλαστική συσκευασία για την αποστολή της παραγγελίας μας, αλλά πρώτα, να κοιτάξουμε από τι δημιουργήθηκε το προϊόν που προσθέσαμε στο καλάθι μας. Ας αποφύγουμε οτιδήποτε δεν επαναχρησιμοποιείται ή αποτελείται αποκλειστικά από πλαστικό.

Λέμε «όχι» στο κρεμοσάπουνο

Είναι προτιμότερο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι σε μορφή πλάκας, παρά κρεμοσάπουνο. Δε θα υπάρξει καμία διαφορά στη ζωή και την καθαριότητά μας, αλλά τα αποτελέσματα για το  περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά. Θα πάψουμε να γεμίζουμε πλαστικά δοχεία, τα οποία σίγουρα θα καταλήξουν στα σκουπίδια μετά από ελάχιστο καιρό, ενώ θα περιοριστεί και το ανθρακικό μας αποτύπωμα.

Διαβάστε επίσης:

Αλουμίνιο, πλαστικό ή γυαλί: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης

H H&M κάνει την επανάσταση στην ανακύκλωση – Μετατρέπει τα παλιά ρούχα σε καινούρια μπροστά στα μάτια μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση