Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης | Portraits
SUSTAINABILITY

Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης

Photo by Anna Shvets from Pexels

Το πλαστικό μίας χρήσης κυριαρχεί στη ζωή μας. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που προκαλεί στο πλανήτη και, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε σαν να μη μας αφορά.

Στην Ελλάδα μόνο, παράγονται κάθε χρόνο σχεδόν 730 χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Καθένας από εμάς, δηλαδή, επιβαρύνει το περιβάλλον με περίπου 68 κιλά πλαστικού ανά έτος. Κι από αυτό το πλαστικό, μόλις το 10% ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο 90% καταλήγει στη χωματερή και στη θάλασσα. Φυσικά, ό,τι καταλήγει στο περιβάλλον δεν μένει εκεί. Επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Φαίνεται πως μπροστά μας, συναντάμε ένα τεράστιο πλαστικό τείχος. Μπορεί, όμως, να πέσει. Όχι μόνο περιορίζοντας τη χρήση του, αλλά ανακυκλώνοντας ό, τι μπορούμε, ακολουθώντας τον Οδηγό Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Πλαστικών της WWF.

Σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 40%, στον μπλε κάδο απορρίπτονται μη-ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών, τα οποία μολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαλογή, αλλά πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αχρηστευτεί ολόκληρο το περιεχόμενο του μπλε κάδου. Επιπλέον, εκεί καταλήγουν και όσα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υφιστάμενα συστήματα – τα καλαμάκια, για παράδειγμα.

Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το σχετικά πρόσφατο κλείσιμο της αγοράς ανακύκλωσης πλαστικών στην Κίνα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγοραστική διέξοδος για τα πλαστικά που ανακτώνται από τα συστήματα ανακύκλωσης ανά τον κόσμο. Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να είναι πιο φθηνό για τις επιχειρήσεις να δημιουργούν προϊόντα από παρθένο πλαστικό, αντί να αξιοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό.

«Τα πλαστικά έχουν καθιερωθεί στην αντίληψή μας ως “κάτι φθηνό, κάτι που μας διευκολύνει”. Στην πραγματικότητα όμως, το κόστος τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιο. Αλλάζοντας συνήθειες στην καθημερινότητά μας, σταδιακά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε», τονίζει ο υπεύθυνος προγραμμάτων πρόληψης αποβλήτων του WWF Ελλάς, Αχιλλέας Πληθάρας.

Η αρχή μπορεί να γίνει με την κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης, πολλά από τα οποία (όπως πχ μπατονέτες και καλαμάκια) θα σταματήσουν να κυκλοφορούν από τον Ιούλιο του 2021 βάσει του νέου νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης (ν. 4736/2020). Ακόμη, πολύ σημαντική είναι η προμήθεια χύμα προϊόντων ή προϊόντων με πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, καθώς και η σωστή ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων που δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης να δοθεί συγκεκριμένα αυτή την περίοδο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει μαζί της και ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης. Χιλιάδες μάσκες και γάντια μιας χρήσης αναμένεται να καταλήξουν στο περιβάλλον, ενώ έχουμε αρχίσει να καταναλώνουμε περισσότερο συσκευασμένα τρόφιμα αντί για χύμα.

Ακόμη όμως και εν μέσω πανδημίας, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

Διαβάστε επίσης:

Ανακύκλωση vs Ανωκύκλωση: Τι είναι και σε τι διαφέρουν;

Nothin’ But Paper: H νέα, 100% ανακυκλώσιμη εκδοχή του Uno ευαισθητοποιεί για το πρόβλημα του πλαστικού

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση