BEAUTY

Αποτρίχωση με λέιζερ: Όσα πρέπει να ξέρετε προτού κλείσετε ραντεβού

Πηγή φωτογραφίας Instagram @niomismart

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αποτρίχωσης με λέιζερ έχει κατακτήσει το χώρο της ομορφιάς. Εγγυάται τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της τριχοφυΐας, ενώ χαρίζει μια ομοιόμορφη και λεία επιδερμίδα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη μέθοδο αυτή.

Λέιζερ 101

Πρόκειται για μια εντελώς ακίνδυνη δέσμη φωτός, που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα, με αποτέλεσμα την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων που παράγουν τριχοφυΐα. Η δράση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο στόχο, αφήνοντας ανέπαφη τη γύρω περιοχή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας η επιδερμίδα προστατεύεται μέσω μηχανισμού δυναμικής ψύξης, όπου ψυκτικό υγρό (cryogen) ψεκάζει την επιδερμίδα ψύχοντας τα ανώτερα στρώματά της. Έτσι επιτυγχάνεται προστασία και παράλληλα τοπική αναισθησία.

Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να γίνει σε περιοχές τόσο του προσώπου (άνω χείλος, πηγούνι, παρειές) όσο και του σώματος (στήθος, πλάτη, χέρια, οσφύ, μπικίνι, πόδια).

Ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστούν συνολικά διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα και το πάχος της τρίχας, η περιοχή του σώματος και τα επίπεδα των ορμονών του κάθε ατόμου. Για τον λόγο αυτόν ίσως ζητηθεί ορμονολογικός έλεγχος. Παρ’ όλα αυτά, για το πρόσωπο είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο συνολικός αριθμός, επειδή η περιοχή συχνά επηρεάζεται από ορμονικές διαταραχές.

Η περιποίηση του σώματος μετά το λέιζερ

Μετά τη συνεδρία θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει ο ειδικός. Για μερικές μέρες εφαρμόζετε συνήθως κάποια τοπική αγωγή που συμβουλεύει ο δερματολόγος. Είναι απολύτως σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία και να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία. Αποφύγετε, επίσης, για τις πρώτες μέρες το ζεστό μπάνιο, τη σάουνα, την έντονη άσκηση, καθώς επίσης και το τρίψιμο του δέρματος (peeling, scrub).

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το λέιζερ;

Η αποτρίχωση με λέιζερ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με ιστορικό ψωρίασης, λεύκης, ερυθηματώδους λύκου, σκληροδερμίας, σαρκοείδωσης, φωτοδερματίτιδας, ανοσοκαταστολής ή σε άτομα υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Αντενδείκνυται επίσης όταν υπάρχει πρόσφατη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ισοτρετινοΐνη το τελευταίο εξάμηνο, διάφορα φωτοευαισθητοποιά φάρμακα, κακοήθεις βλάβες του δέρματος και νευρολογικά προβλήματα.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα με ευαισθησία στο κρύο ή δέρμα με τατουάζ, με σπίλους στην περιοχή αποτρίχωσης, με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, με δερματίτιδες. Τέλος, σε άτομα με ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων έρπητα τύπου I και II λαμβάνονται συγκεκριμένες προφυλάξεις πριν από τη θεραπεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι μάσκες προσώπου με άργιλο που δεν πρέπει να λείπουν από το μπουντουάρ σας

Natural Nails: Οι ουδέτερες αποχρώσεις που πρέπει να δοκιμάσετε στα νύχια

The Parisial Look: Το τέλειο μακιγιάζ για κάθε περίσταση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση