POWER

Η Πρώτη Κυρία της Ελλάδας: Ένας χρόνος με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ορκωμοσία Μπάιντεν: Είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές
πηγή: Faceboook

13 Μαρτίου 2020. Λίγο μετά τις 11:30, ξεκίνησε μία νέα εποχή για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά, ο πρώτος πολίτης της χώρας είναι γυναίκα. Για πρώτη φορά, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέχθηκε εν ενεργεία ανώτατη δικαστικόςΓια πρώτη φορά, μία υπέρμαχος των δικαιωμάτων εκλέγεται σε αυτή τη θέση. Και ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εκλογή της δίνει η ευρεία πλειοψηφία που πέτυχε στην ψηφοφορία της 22ας Ιανουαρίου 2020.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αντιμετώπισε πρωτόγνωρες δυσκολίες από τον πρώτο κιόλας χρόνο προεδρίας της. Καμία, όμως, δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει πίσω. Παρά την πανδημία, κατάφερε να πραγματοποιήσει επισκέψεις όχι μόνο στην Κύπρο και την Ιταλία, αλλά και τον Έβρο, το Αγαθονήσι, το Καστελλόριζο, τα Γιάννενα, τη Ρόδο, τη Μόρια, τους  Λειψούς,  και τα Διαπόντια νησιά. Τώρα, ετοιμάζεται για την Αρεόπολη.

Μια από τις καλύτερες στιγμές της ήταν η επίσκεψή της στο Καστελλόριζο τον Σεπτέμβριο του 2020, την περίοδο που το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το ακριτικό νησί είχε μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας.

«Το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή» είχε πει συγκινημένη κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη του νησιού.

«Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ. Με όλα αυτά τα “μωρέλια” και τους πονεμένους ανθρώπους που βοηθήσατε. Δείξατε όλη ακριβώς την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα που πρέπει να δώσει κανείς, αλλά πράγματι -στην ώρα που χρειάστηκε τη συνδρομή σας- την είχε από όλους εσάς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το έμαθε όλος ο κόσμος. Θέλησα κι εγώ τώρα να το δείξω», είπε όταν συνάντησε τις γιαγιάδες της Λέσβου,


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για το ελληνικό κίνημα #metoo, τονίζοντας πως είναι στο πλευρό ανδρών και γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση. Συναντήθηκε με τη Σοφία Μπεκατώρου και ευχήθηκε η «η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης» – όπως και έγινε.

«Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών», έγραψε σε ανάρτησή της.


Γεννημένη το 1956 στην Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία γνωστοποίησε στους πολίτες με ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια εξαίρετη νομικό, απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διεθνείς περγαμηνές, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του ΣτΕ, όπου μεταξύ άλλων διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το κίνημα #MeToo ενδυνάμωσε τις γυναίκες ώστε να μιλήσουν επιτέλους ανοικτά για τις τραυματικές εμπειρίες τους

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ας κρατήσουμε ως κέρδος την αποτίναξη του φόβου

«Η Πρώτη Κυρία της Ελλάδας»: Ωδή του Spiegel στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις