ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ας κρατήσουμε ως κέρδος την αποτίναξη του φόβου

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ας κρατήσουμε ως κέρδος την αποτίναξη του φόβου
πηγή: Instagram @presidencygr

Σε μία εποχή που οι καταγγελίες για εκφοβισμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ταράζουν το ελληνικό θέατρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα.

Όπως ανέφερε η ίδια, εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία για το χώρο, ο οποίος «πλήττεται βίαια» από τις αποκαλύψεις.

«Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιονδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης», τόνισε σε ανακοίνωσή της. «Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο.»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου  πρόσθεσε πως θέλει να παροτρύνει τα θύματα «να σπάσουν το φράγμα της σιωπής», να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει. Κι όταν όλα τελειώσουν, το κέρδος θα είναι «η αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠτΔ

Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας, καθώς συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού.

Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία. Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιονδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων.

Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάτια Δανδουλάκη: «Ο εκβιασμός οποιασδήποτε μορφής δεν επιτρέπεται να δικαιολογείται σε καμία κοινωνία»

Σοφία Παυλίδου: Μου έλεγαν να μην καταγγείλω τη βία που δέχθηκα – Έχουν περάσει τρία χρόνια

«Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων»: Ο Δημήτρης Μοθωναίος για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε ως παιδί