SUSTAINABILITY

Βάλτε το zero waste στην ντουλάπα σας με 4 απλά βήματα

Photo by Vinicius Amano on Unsplash

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κόσμος της μόδας είχε αρχίσει να αλλάζει. Υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα μοντέλα, το plus-size είχε γίνει επιτέλους αποδεκτό, ενώ γινόταν λιγότερη επεξεργασία των φωτογραφιών. Μέσα σε όλα αυτά, είχε ξεκινήσει και μία στροφή προς τη βιωσιμότητα.

Οι επώνυμοι με τις πιο ηθικές τους επιλογές, μας έκαναν να θέλουμε να προσπαθήσουμε. Όχι απλώς να αποκτήσουμε μία πιο «ηθική» γκαρνταρόμπα, αλλά να εντάξουμε τη zero waste φιλοσοφία σε αυτήν. Όμως, πώς θα το κάνουμε αυτό, χωρίς να χαθεί η αισθητική μας;

Οι λύσεις είναι απλές. Δε χρειάζεται να ξεκινήσουμε με δραστικές αλλαγές. Τα μικρά βήματα είναι εκείνα που θα κάνουν τη μετάβαση πιο εύκολη, κι εμείς δε θα αισθανθούμε καν ότι κάνουμε κόπο.

Βήμα 1: Κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Το shopping therapy και η γρήγορη μόδα έχουν δημιουργήσει ένα χάος στην ντουλάπα μας, καθώς την έχουμε γεμίσει με πράγματα που δε χρειαζόμαστε. Οπότε, αφού #μένουμεσπίτι και έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε τακτοποιώντας τα ρούχα μας; Θα βρούμε πολλά κομμάτια που δεν έχουμε φορέσει ποτέ! Ας τα δωρίσουμε, λοιπόν, σε κάποιον που έχει ανάγκη. Ή ας τα δώσουμε σε φίλους που ίσως τους αρέσουν.

Θα κάνουμε χώρο για νέες αγορές και ταυτόχρονα θα σταματήσουμε να αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε.

Βήμα 2: Ανταλλαγή

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Αναφέραμε παραπάνω πως μπορούμε να δώσουμε σε φίλους τα ρούχα που δε φοράμε πια. Γιατί να μην τους ζητήσουμε να κάνουν το ίδιο; Σίγουρα φοράμε το ίδιο νούμερο με κάποιον, οπότε ας πειραματιστούμε! Φυσικά, οι τσάντες και τα κοσμήματα δεν αποκλείονται από το «παιχνίδι».

Βήμα 3: Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε

Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Ας κάνουμε μία μικρή έρευνα πριν ξανακάνουμε ψώνια. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εμπλουτίσουμε την γκαρνταρόμπα μας χωρίς να βλάψουμε το περιβάλλον. Ας αναρωτηθούμε για παράδειγμα, πόσα ίδια κομμάτια ήδη διαθέτουμε. Εάν έχουμε τρία μαύρα παντελόνια, δε χρειάζεται να πάρουμε και τέταρτο.

Βήμα 4: «Αγκαλιάζουμε» το vintage

Photo by Adrienne Leonard on Unsplash

Μία επιδρομή στην ντουλάπα της μητέρας μας, όταν την επισκεφθούμε ξανά, ίσως μας ανοίξει τα μάτια. Μέχρι τότε, μπορούμε να κάνουμε second-hand αγορές μέσω διαδικτύου. Δεν είναι κακό να επιλέγουμε ρούχα ή αξεσουάρ που έχουν ήδη φορεθί από κάποιον άλλο. Εκτός του βιολογικού καθαρισμού που τους γίνεται, επειδή κάποιος τα έχει αγαπήσει πριν από εμάς και έχουν μία ιστορία, η αξία τους αυτόματα αυξάνεται .