ART & PHILANTHROPY

«Κι εγώ στο Μοριά»! Διαδρομές ιστορίας, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Νέστωρ Λ. Βαρβέρης «Ο Κολοκοτρώνης κατευθυνόμενος προς τη Νεμέα» (1908)

Εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων, όλα όσα συνέβαιναν στο Μοριά κατά την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζονται στο πρόγραμμα «Μοριάς ΄21» που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τον Αγώνα των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα ταξίδι τον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης με ένα πρόγραμμα που με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά» αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη (όλες οι επιλογές έγιναν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι η πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα της «Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στοχεύει στην γνωριμία του κοινού με τον τόπο αλλά και την μεγάλη ιστορία του η οποία στηρίζεται σε επιστημονικό υπόβαθρο.

Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι θα συμπληρωθεί από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Συγκεκριμένα με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε επιλεγμένες πόλεις της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους. Επίσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση παραδοσιακών, τοπικών φορεσιών της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Νέες και νέοι καλλιτέχνες εξάλλου παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες Graffiti με θέμα την Επανάσταση και τους ήρωές της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

Ο πόλεμος της Τριπολιτζάς και των πέριξ αυτής χωρίων». Έργο του Παναγιώτη Ζωγράφου με υπόδειξη του Μακρυγιάννη (1836-1839)

Αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών του 1821 δίνουν την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου. Εμπνευσμένο από τις γεύσεις της εποχής, με την υπογραφή του αγαπημένου chef Λευτέρη Λαζάρου και βάσει της μελέτης του Πανεπιστημίου, το μενού, αφιερωμένο στο 1821, θα είναι διαθέσιμο σε εστιατόρια της Πελοποννήσου. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας, να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική τους προσέγγιση.

Τέλος τριάντα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής.

 

Πέτερ φον Ες «Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο

Όπως είπε εξάλλου σχετικά με το πρόγραμμα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος «Είναι χρέος και ευθύνη όλων όσοι έχουν όραμα και μέσα, να συμμετέχουμε σε αυτήν την εθνική προσπάθεια και να διασφαλίσουμε ότι η Ιστορία μας όχι μόνο δεν ξεχνιέται αλλά αποτελεί το ισχυρότερο μάθημα για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Παρά τις δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα Μοριάς ’21, συμβάλλοντας στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Οι αφηγήσεις, οι εμπειρίες και οι διαδρομές που δημιουργούμε, ελπίζουμε πως θα είναι ένα ισχυρό κάλεσμα στους Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας μας και του πλανήτη, να έρθουν στην Πελοπόννησο, να γίνουν μέρος της ιστορίας και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις μελλοντικές γενιές με σεβασμό και περηφάνια, ως βάση για τη σοφία που χρειαζόμαστε για το μέλλον».

Να σημειωθεί ότι πρόγραμμα «Μοριάς ΄21» προτίθεται να αναπτύξει δυναμικές συνεργασίες για την προβολή της ιστορικής σημασία της Πελοποννήσου και τον κομβικό της ρόλο σε σχέση με την Επανάσταση του 1821, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Ήδη πάντως, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της Lamda Development αλλά και των πολυκαταστημάτων attica, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν σημαντικές ενέργειες.

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Τα υλικά του προγράμματος θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα.

Διαβάστε επίσης:

Και τώρα το 1821 ψηφιακά – Ένα αρχείο για την Επανάσταση

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Κορύφωση των εκδηλώσεων με κανονιοβολισμούς και παρέλαση

H εμπειρία του χθες γίνεται καύσιμο προς το αύριο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση