SUSTAINABILITY

4 πόλεις που βυθίζονται και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Photo by redcharlie on Unsplash

Το 37%, περίπου, του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, το περιβάλλον δέχεται τεράστια πίεση. Με τα χρόνια, η συσσωρρευμένη αυτή πίεση οδήγησε στην κλιματική αλλαγή, η οποία αλλάζει τα πάντα.

Από το 1880, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20 έως 23 εκατοστά και, μέχρι το τέλος οτυ 21ου αιώνα, αναμένεται να βρίσκεται τουλάχιστον 30 πόντους πάνω από τα δεδομένα του 2000. Παράλληλα, η αύξηση του πληθυσμού στις παραθαλάσσιες πόλεις οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους, η σταθερότητα του οποίου μειώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, μεγάλες εκτάσεις πρόκειται να βυθιστούν, και η εξαφάνισή τους είναι θέμα χρόνου.

Ποιες πόλεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, βρίσκεται δίπλα στα Δέλτα του Νείλου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, εξαιτίας του υπερπληθυσμού, της φυσικής και τεχνητής παραμόρφωσης του εδάφους, το μέλλον της περιοχής είναι αβέβαιο. Οι καλλιέργειες χάνονται, ενώ μέχρι το 2100, οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα έχουν χαθεί περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλάζοντας τη ζωή περίπου 5.7 εκατομμύρια Αιγυπτίων.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ βρίσκεται σε κίνδυνο από το 1000 μ.Χ., περίπου. Μόλις 50 χρόνια πριν, η Ολλανδία ξεκίνησε να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση πληθυσμών, όμως ήταν πολύ αργά. Πλέον, η ολλανδική πρωτεύουσα είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ ως το 2050 αναμένεται να πραγματοποιηθούν έργα που θα κοστίσουν 5.2 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Μέχρι το 2100, η στάθμη του νερού θα έχει αυξηθεί κατά 76 εκατοστά.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μέχρι το τέλος του αιώνα, ολόκληρη η Μπανγκόκ θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Εξαιτίας της όλο αυξανόμενης στάθμης της, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα αποθέματα τροφής και εκατομμύρια άνθρωποι δε θα αργήσουν να βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο. Μέσα στο 2020, τμήματα της πόλης είχαν είδη βυθιστεί, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που, οπως φαίνεται, είναι ανεπαρκείς.

Ντάκα, Μπανγκλαντές

H Ντάκα αντιμετωπίζει ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. Οι συχνές πλημμύρες έφεραν στο φως ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της διάβρωσης του εδάφους που, πλέον, είναι μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, επειδή φιλοξενεί τεράστιες βιομηχανικές μονάδες, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ η Ντάκα, το έδαφος της οποίας υποχωρεί ασταμάτητα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Μέχρι το 2050, το 17% της θα καλύπτεται από νερό, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεχοι εκατομμύρια κάτοικοί της.

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις