ART & PHILANTHROPY

Λίνα Μενδώνη: Το Τατόι αλλάζει – Μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αθλητισμός

Λίνα Μενδώνη

Ιστορία και πολιτισμός, άθληση και αναψυχή αλλά και αγροτική οικονομία. Το τρίπτυχο που θα αναγεννήσει το Κτήμα Τατοΐου είναι εδώ.

Στη μελέτη βιωσιμότητας, που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη περιλαμβάνονται όλα εκείνα, που θα μετατρέψουν το άναρχο και εγκαταλελειμμένο ως πριν από λίγο καιρό κτήμα σε έναν πόλο έλξης για τους Αθηναίους και όχι μόνον. Προσφέροντας επιπροσθέτως μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Στόχος είναι, το Κτήμα Τατοΐου να καταστεί ελκυστικός χώρος για όλες τις ηλικίες κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων.

Μουσεία, ξενοδοχεία, κήποι, καφέ και εστιατόριο, μονοπάτια για περπάτημα αλλά και ποδηλασία και ιππασία, αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμη και spa, ξενώνα πολυτελείας σε ιστορικού χαρακτήρα κτήρια, γαστρονομικό εστιατόριο και χώροι εκδηλώσεων περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάπλασης του Τατοΐου. Παράλληλα θα αναπτυχθούν δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας αναβιώνοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δράσεις και προσδίδοντας ειδικό χαρακτήρα στο κτήμα, όπως συνέβαινε σε κάποιο βαθμό και στο παρελθόν με οινοποιείο, ελαιώνα, αρωματικά φυτά, κλπ.) αλλά και για φιλοξενία αλόγων.

Πρόκειται για έναν «εθνικό στόχο» όπως χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα η κυρία Μενδώνη, η οποία από το 2019 που ανέλαβε το έργο έχει δρομολογήσει με εξαιρετική ταχύτητα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που τηρούνται απαρέγκλιτα τις εργασίες που απαιτούνται ως την επίτευξη του τελικού στόχου.

Το υπουργείο Πολιτισμού άλλωστε είναι το κατά βάση υπεύθυνο για τον συντονισμό και την επίβλεψη του έργου , στο οποίο μετέχουν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Ανάπτυξης. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η έκθεση βιωσιμότητας χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Τα τελικά σχέδια ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2022, οπότε και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί όλες οι σχετικές μελέτες.

Το χρονοδιάγραμμα μάλιστα είναι αυστηρό, καθώς το συνολικό έργο, με προϋπολογισμό από 97 ως 130 εκατ. ευρώ (εξαρτάται από την επιλογή των έργων) αναμένεται να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με τη σχετική διαδικασία να έχει δρομολογηθεί από τα τέλη του ΄20. Ήδη όμως τα συναρμόδια υπουργεία έχουν επιχορηγήσει έργα της αρμοδιότητάς τους. Το ΥΠΠΟ ειδικά έχει διαθέσει περί τα 3 εκατ. ευρώ για το ανάκτορο και τα κινητά μνημεία.

Είναι η πρώτη φορά βεβαίως, που το πρώην βασιλικό κτήμα αντιμετωπίζεται ως σύνολο, κάτι που παρείχε τη δυνατότητα για όλον αυτόν το σχεδιασμό. Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για 42.000 στρέμματα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού Πάρνηθας, ενώ ο ιστορικός πυρήνας καλύπτει 15.085 τ.μ. περιλαμβάνοντας 55 κτήρια, από τα οποία τα 27 είναι κηρυγμένα ως διατηρητέα από το ΥΠΠΟ.

Όπως είπε η κυρία Μενδώνη η ανάπτυξη του κτήματος πρέπει να υπηρετεί δύο βασικές αρχές:

Πρώτα τον σεβασμό στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία. Κάτι που θα επιτευχθεί με την διάσωση κτηρίων και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του κτήματος, την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος με την «ισορροπία» μεταξύ της Πάρνηθας και Κτήματος και με την προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όλους.

Και δεύτερον την οικονομική Βιωσιμότητα. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται η δημιουργία μοναδικών σημείων αναφοράς, που θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για επισκέπτες και η αξιοποίηση του κτήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης η αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση, η δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων και δωρεών για την χρηματοδότηση καθώς και η βιωσιμότητα / ανταποδοτικότητα προς το Δημόσιο.

Οι οικονομικές δραστηριότητες έτσι, που θα κινούνται πάντα εντός των βασικών αρχών της οικονομικής βιωσιμότητας αλλά και του σεβασμού στην Ιστορία, στο Περιβάλλον και στην Κοινωνία μπορεί να περιλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών, φιλοξενία, παραγωγή προϊόντων, καταστήματα και πωλήσεις αγαθών, ανάπτυξη και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι επιβεβλημένη πάντως, καθώς μάλιστα, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού το ένα μπορεί να βοηθήσει και να συμπληρώσει το άλλο: Μόνο με το δημόσιο το σχέδιο δεν θα ήταν βιώσιμο ενώ μόνον με τον ιδιωτικό τομέα δεν θα προβαλλόταν, στον βαθμό που είναι επιθυμητό, η προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και ο πολιτιστικός χαρακτήρας του κτήματος. Ειδική επιτροπή αποτελούμενη από έγκριτους νομικούς αρμόδιους σε θέματα συμπράξεων θα αναλάβει τον καθορισμό της «συνεργασίας», σ΄αυτήν εξάλλου θα μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Είναι άγνωστο ωστόσο ακόμη αν η είσοδος στο κτήμα θα είναι ελεύθερη (όπως είναι τώρα και θα είναι για αρκετό καιρό ακόμη) ή αν θα υπάρξει εισιτήριο, κάτι που θα κρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη όμως, όπως είπε η κυρία Μενδώνη συντάσσεται η πρώτη συγκοινωνιακή μελέτη για την είσοδο στο κτήμα και τον χώρο στάθμευσης. Παράλληλα εξετάζεται η διαπλάτυνση του δρόμου, που οδηγεί στο Τατόι, γιατί τώρα είναι εξαιρετικά στενός.

 

Ιστορία και Πολιτισμός στην μελέτη βιωσιμότητας του Τατοΐου

 

Αθλητισμός και Αναψυχή στο Τατόι

 

Αγροτική ανάπτυξη