SUCCESS STORIES

Οι 13 κορυφαίες γυναίκες της οικονομίας για το 2020

Κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε μία χρονιά υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Καθοδήγησαν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και κορυφαία οικονομικά ιδρύματα, βρέθηκαν σε θέσεις που τους έδωσαν δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Δεκατρείς γυναίκες, άφησαν σίγουρα το στίγμα τους στο 2020.

Η Άνα Μποτίν, εκτελεστική πρόεδρος του ισπανικού ομίλου Banco Santander από το 2014, βρίσκεται στην 8η θέση των εκατό ισχυρότερων γυναικών του κόσμου, ενώ κατέχει την πρωτιά σ’ εκείνες του κλάδου της οικονομίας. Η πανδημία, την επηρέασε σημαντικά. Το Μάρτιο, αναγκάστηκε να διαθέσει το μισό από τον ετήσιο μισθό της προκειμένου να ιδρύσει το Ταμείο Στήριξης Together, μέσα από το οποίο o Santander παρείχε ιατρικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες στους γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Το ίδιο έκανε κι ο CEO, Χοσέ Αντόνιο Αλβάρες, ενώ οι μη εκτελεστικοί διευθυντές συμφώνησαν σε μείωση του μισθού τους κατά 20% και ορισμένοι υπάλληλοι πρόσφεραν εθελοντικά μέρος της αμοιβής τους.

«Ο κόσμος μας δε θα επιστρέψει στην προ κορονοϊού εποχή. Πρέπει να σκεφτούμε γρήγορα και να θέσουμε μεγάλους στόχους», έγραψε στον Απρίλιο στους Financial Times. Τον μήνα εκείνο, η Μποτίν έγινε ένας από τους 12 συμβούλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μία ακόμη που κατάφερε να διακριθεί εν μέσω πανδημίας, είναι η Αν Φινουκάνε, αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αμερικής και 36η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου. Υπό την ηγεσία της, η Τράπεζα επέκτεινε το φιλανθρωπικό της έργο παρέχοντας δάνεια συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση σε φαγητό και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ κάθε χρόνο δωρίζει 250 ακόμη εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες. «Καθώς, συλλογικά, κινούμαστε σ’ αυτήν την ανθρωπιστική και υγεινονομική κρίση, αναγνωρίζουμε πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και να βοηθήσει τις κοινότητες που βρίσκονται σε ανάγκη», δήλωσε η όγδοη ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο της πολιτικής. Νωρίτερα στη χρονιά, η Τράπεζα της Αμερικής υποσχέθηκε πως θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σ’ ένα τετραετές πλάνο για την εξασφάλιση της ισότητας στις οικονομικές ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το χρώμα και την καταγωγή.

Καμία εταιρεία δεν είχε «ανοσία» στον κορονοϊό. Η Τζέσικα Ταν, Διευθύνουσα Σύμβουλος κι εκτελεστική διευθύντρια του Ομίλου Ping An, στράφηκε στο διαδίκτυο. Το 2013, έγινε μέλος στην «οικογένεια του κινεζικού κολοσσού – ο οποίος, με περισσότερους από 210 πελάτες λιανικής και 560 εκατομμύρια online χρήστες, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο – ως διευθυντικό στέλεχος πληροφοριών. Το 2018, προήχθη σε CEO. «Ο κορονοϊός επιτάχυνε την ψηφιοποίηση, ακόμη και για εμάς, και πάντα βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή της», είπε πρόσφατα. Φέτος, ο Ping An ανέπτυξε ένα «έξυπνο» σύστημα ανάγνωσης εικόνων προκειμένου να βοηθήσει τους γιατρούς να πραγματοποιούν άμεσες κι ακριβείς διαγνώσεις.

Δεν είναι λίγες εκείνες που καινοτόμησαν κι έσπασαν τα στερεότυπα. Η Τζέιν Φρέιζερ, όμως, έγραψε ιστορία. Η πρόεδρος και CEO της Citi, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της το Φεβρουάριο του 2021, θα γίνει η πρώτη Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, αλλά και η πρώτη που θα ηγηθεί μεγάλης Τράπεζας της Wall Street. Πρόκειται για την τέταρτη ισχυρότερη γυναίκα της οικονομίας και 23η σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μία από τις 13 Κυρίες της Οικονομίας, επίσης, είναι η Μέλοντι Χόμπσον που έκανε τη δυναμική της είσοδο στη λίστα ως CEO της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου, Ariel Investments. Στη θέση της αυτή, είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση, το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη κάθε τομέα της επιχείρησης, με εξαίρεση τον ερευνητικό. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην προτελευταία θέση της κατάταξης και 94η στον κόσμο. Φημολογείται δε, πως ήταν μία από τις υποψήφιες για τη θέση της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, θέση που, τελικά, ανέλαβε η Τζάνετ Γέλεν.

Παρακάτω, θα βρείτε την κατάταξη των Ισχυρότερων Γυναικών της Οικονομίας, σύμφωνα με το Forbes:

Άνα Μποτίν, Πρόεδρος, Banco Santander

Άμπιγκεϊλ Τζόνσον, Πρόεδρος και CEO, Fidelity Investments

Τζέσικα Ταν, συν-CEO, COO, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ping An Group

Τζέιν Φρέιζερ, Πρόεδρος της Citi και CEO of Global Consumer, Citi

Χο Τσινγκ, Εκτελεστική Διευθύντρια και CEO, Temasek

Αντένα Φρίντμαν, Πρόεδρος και CEO, Nasdaq

Στέισι Κάνινγκχαμ, Πρόεδρος, NYSE

Αν Φινουκάνε, Αντιπρόεδρος, Τράπεζα της Αμερικής

Μέρι Κάλαχαν Έρνταζ, CEO, Διαχειρίστρια Περιουσιακών Στοιχείων, JPMorgan

Μάριαν Λέικ, CEO, JPMorgan Chase

Ντομινίκ Σενεκιέ, Ιδρύτρια και Πρόεδρος, Ardian

Μέλοντι Χόμπσον, συν-CEO, Ariel Investments

Ράνια Νάσαρ, CEO, Samba Financial Group

 

Διαβάστε επίσης:

Elizabeth Holmes: Πώς από παιδί θαύμα και κορυφαία CEO έγινε ο έκπτωτος άγγελος του Silicon Valley

Kiran Mazumdar-Shaw: Η διευθύντρια της μεγαλύτερης βιοφαρμακευτικής εταιρείας στην Ινδία

4 κορυφαίες επιχειρηματίες που άργησαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση