ART & PHILANTHROPY

Στην ηθοποιό Δήμητρα Βλαγκοπούλου το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονέμει το βραβείο Μελίνα Μερκούρη στην Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Ένας αλλιώτικος Σαίξπηρ και μία εξαιρετική ηθοποιός! Το αποτέλεσμα ήταν η Δήμητρα Βλαγκοπούλου να είναι η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη».

Η ηθοποιός βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο έργο «Η τραγική ιστορία του ΄Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας», που παρουσιάστηκε σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου της απένειμε το βραβείο στην εκδήλωση που έγινε την Τρίτη το βράδυ στο Εθνικό Θέατρο REX- Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη.

Την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη εξάλλου, την οποία παρέδωσε η περσινή βραβευμένη Ηρώ Μπέζου, θα κρατήσει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου για ένα χρόνο ώσπου να την παραδώσει με την σειρά της στην επόμενη ηθοποιό, που θα βραβευθεί. Το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Συνυποψήφιες της Βλαγκοπούλου, ας σημειωθεί ήταν οι ηθοποιοί Μαίρη Μηνά και η Ελένη Στεργίου.

Η Δήμητρα είναι Βλαγκοπούλου είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και έχει επίσης βραβευθεί, το 2016 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία “Park της Σοφίας Εξάρχου. Το 2017 ήταν πάλι υποψήφια για το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη ενώ έχει συνεργαστεί με Α. Καραζήση, Θ. Μοσχόπουλο, Ν. Χατζόπουλο, Β. Αρδίττη, Σ. Λιβαθινό, Ε. Λυγίζο, Κ. Ευαγγελάτου και την ομάδα Βlitz.

«Η Μελίνα είναι ένας μύθος από εκείνους που χρειάζεται η Ελλάδα. Από εκείνους που χρειάζονται οι τρεις νεαρές ηθοποιοί που έφτασαν ως εδώ, καταθέτοντας πάνω στη σκηνή το ταλέντο τους. Αυτή η μία που θα επιλεγεί, με τίμια διαδικασία, θα φορά την καρφίτσα της Μελίνας στο πέτο της. Θα πρέπει να τη φέρει με την ίδια φιλάρεσκη τέχνη, όπως εκείνη», όπως είπε στην έναρξη της τελετής η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου με το βραβείο της

«Κάθε εκατό χρόνια γεννιέται ένα πλάσμα που το λένε Μελίνα. Αλλά αν το σκεφθείτε η δική μας Μελίνα ήταν το τέλειο δείγμα γυναίκας, που μπορούσε να μεγαλώσει και να ανθίσει σε κάθε εποχή, απαντώντας στον καθρέφτη του καιρού της. Και η Μελίνα, που σήμερα θυμόμαστε, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, γιατί πια ό,τι και να πούμε γι αυτήν γινόμαστε πιστευτοί. Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρίαρχος. Εχει μια σφριγηλή αιωνιότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και φωλιάζει από μνήμη σε μνήμη. ΄Ωσπου γίνεται μια κατάκτηση παγκόσμια», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον «μύθο» της Μελίνας.

Κι αφού αναφέρθηκε στην διεθνή ακτινοβολία της, στους αγώνες της ενάντια στη χούντα, στην εκστρατεία της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμη και στην ίδρυση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων σε όλη τη χώρα, για να πάει το θέατρο παντού, όπως έλεγε κατέληξε με μία προσωπική μαρτυρία:

«Εγώ, που τύχη αγαθή, με έκανε να μιλώ απόψε για τη Μελίνα ενώπιον Σας, την γνώρισα, αλλά δεν την έζησα, όπως οι ελάχιστοι ευτυχείς, ανάμεσά μας. Μια πρώτη φορά πήγα στο γραφείο της, στο γραφείο της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού στην οδό Αριστείδου με τον καθηγητή μου. Εγώ 22 χρονών, κι έμεινα να τη κοιτάζω, καθώς με ρωτούσε γιατί επέλεξα να γίνω αρχαιολόγος. Η τύχη θέλησε για περισσότερο από δώδεκα χρόνια να βλέπω γραφείο της απέναντι από το γραφείο του Υπουργού. Το γραφείο, που εκείνη είχε επιλέξει, αλλά δεν πρόλαβε να καθίσει. Και κανείς δεν κάθεται σ’ αυτό και ούτε θα καθίσει. Γιατί με τον μύθο ποιος τρελάθηκε να αναμετρηθεί».

Η βραβευμένη ηθοποιός ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπουργό Πολιτισμού

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του Μάνου Καρατζογιάννη «Μελίνα στοπ καρέ», που ιχνηλατεί στιγμές της ζωής της Μελίνας Μερκούρη, όπως τις αφηγούνται οι 13 ως τώρα νικήτριες του θεατρικού βραβείου, που φέρει το όνομά της. Χαιρετισμό εξάλλου απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (επίτιμη πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ρένη Πιττακή.

 

Διαβάστε επίσης:

Ένας αιώνας Μελίνα Μερκούρη

Το «μυστήριο» γύρω από τους πίνακες του εμβληματικού Bob Ross

4+1 κυρίες που τάραξαν τον κόσμο της τέχνης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση