ART & PHILANTHROPY

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης προσλαμβάνει γυναίκα ιθαγενή πρώτη φορά στα 150 χρόνια

Πατρίτσια Μαρόκιν Νόρμπι -φωτο: Scott Rosenthal

Ίσως ορμώμενοι από την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Kamala Harris, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) στη Νέα Υόρκη προσέλαβε την ινδιάνικης καταγωγής Patricia Marroquin Norby στην ομάδα μόνιμων επιμελητών του.

Η Νόρμπι κατάγεται από την κοινότητα των Περουπέκα που εντοπίζεται στην περιοχή του Μιχοακάν στο Μεξικό και μέχρι σήμερα κατείχε διευθυντική θέση στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ινδικής τέχνης στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί μέρος του Ιδρύματος Smithsonian. Κατά συνέπεια λόγω προϋπηρεσίας και καταγωγής από σήμερα αναλαμβάνει το τμήμα της γηγενούς αμερικανικής τέχνης.

«Πρόκειται να υποστηρίξουμε την αριστεία της στον προγραμματισμό και τη συνεργασία με συνεργάτες στο MET καθώς και στις κοινότητες των ιθαγενών στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στην ήπειρο», δήλωσε ο διευθυντής του εμβληματικού Μουσείου Max Hollein που εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να βρει το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.

Με τη σειρά της η καθηγήτρια Patricia Norby συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο για το Μουσείο. Ανυπομονώ να συμμετάσχω σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην παρουσίαση της ινδοαμερικανικής τέχνης και της εικαστικής τέχνης μέσα σε αυτό».

Προφανώς πρόκειται για κίνηση πολιτικής σημασίας που συλλαμβάνει το πνεύμα των καιρών στη Δύση, όπου το σύνολο του προοδευτικού κόσμου τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αμερική. Το κίνημα Black Lives Matter συγκέντρωσε εκατομμύρια διαδηλωτές ανά τον κόσμο μετά τον αποτρόπαιο θάνατο του George Floyd από τον αστυνομικό Derek Chauvin στη Μινεάπολη ενώ ορισμένα ρατσιστικά μνημεία της Κοινοπολιτείας στο Νότο ήδη κατεδαφίζονται.

Αποτελεί κορύφωση της πρόσφατης προσπάθειας των μεγάλων μουσείων της Αμερικής να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος που δεν συμπεριελάμβαναν στις αίθουσές τους γυναίκες καλλιτέχνες αλλά ούτε και τέχνη από τους γηγενείς πληθυσμούς.

Οι ιθαγενείς αμερικανοί καλλιτέχνες συνήθως παρουσιάζονταν στην αίθουσα Αφρικής, Ωκεανίας και Αμερικής του Μουσείου. Ύστερα από σχετική έκθεση γηγενούς τέχνης στο τμήμα Αμερικής το 2018, η Ένωση Ινδοαμερικανικών Yποθέσεων εξέφρασε ενστάσεις ως προς την εγκυρότητά της καθώς το Μουσείο δεν είχε ζητήσει τη γνώμη της. Το Met υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει παρακάμψει τους αρχηγούς των φυλών στις διάφορες γηγενείς κοινότητες της χώρας πριν από την διοργάνωση εκθέσεών του.

Η πρωτοφανής, ιστορική πρόσληψη της Patricia Norby οπωσδήποτε θα καταλαγιάσει τα πνεύματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε από τη Σενεγάλη και κατέκτησε της ΗΠΑ: Η πρώτη Μαύρη διδάκτορας του Princeton, Adji Bousso Dieng

Madam C. J. Walker: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα εκατομμυριούχος της ιστορίας

Η «Αρέθουσα», το μουσείο της Χαλκίδας έτοιμο στο τέλος του χρόνου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση