SUCCESS STORIES

Ξεκίνησε από τη Σενεγάλη και κατέκτησε της ΗΠΑ: Η πρώτη Μαύρη διδάκτορας του Princeton, Adji Bousso Dieng

πηγή: Instagram @boussobali45

Η Adji Bousso Dieng είχε μόλις ξεκινήσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Columbia όταν, από περιέργεια, έψαξε την ιστορία των μαθηματικών που κατέληξαν στο περίφημο θεώρημα της στατιστικής, Rao – Blackwell. Προς μεγάλη της έκπληξη, βρήκε πως το δεύτερο όνομα ανήκε σ’ έναν επιστήμονα που όχι απλώς διέφερε από τους άλλους, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που δήλωνε το πρώτο του συνθετικό: Μαύρος! Εκείνη την ημέρα ήταν που είδε τη ζωή με άλλα μάτια κι αποφάσισε πως τίποτα δεν θα τη σταματούσε. «Ήμουν παραπάνω από ενθουσιασμένη. Είχα μόλις μάθει πως κάποιος έγχρωμος βρισκόταν πίσω από κάτι τόσο σημαντικό», είπε σε συνέντευξή της στο Forbes.

Ο David Blackwell ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός φοιτητής του UC Berkeley κι ο πρώτος που μπήκε, έπειτα, στην Ακαδημία Επιστημών.

Η ίδια, συναναστρεφόταν αποκλειστικά με Λευκούς καθηγητές, από την ημέρα που έφυγε από τη Σενεγάλη όπου γεννήθηκε και μετακόμισε στις ΗΠΑ για σπουδές. Πάλεψε, λοιπόν, με όλη της τη δύναμη και πλέον έγινε αυτό που τόσο της έλειπε. Από το Φεβρουάριο, θα είναι κι επίσημα η πρώτη Μαύρη διδάκτορας του Princeton.

Meet Adji Bousso Dieng, our Founder and Editor-in-Chief. She hails from Senegal, in West Africa. Thank you, Adji! ✨?✨…

Geplaatst door The Africa I Know op Donderdag 30 juli 2020

Η Adji Bousso Dieng ασχολείται με έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Με τη θέση που αναλαμβάνει στο Princeton, κατακτά μία ακόμη πρωτιά: Είναι η πρώτη έγχρωμη που θα διδάξει στο τμήμα Προγραμματισμού πανεπιστημίου της Ivy League – της λίστας, δηλαδή, με τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτή τη στιγμή, εργάζεται ως ερευνήτρια στην Google και πρωτοπορεί στο κομμάτι της παραγωγικής μοντελοποίησης. «Επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Τα παραγωγικά μοντέλα έχουν ποικίλες εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, ιδιαίτερα σε ό, τι σχετίζεται με την επεξεργασία της γλώσσας, το χώρο της υγείας, τη ρομποτική και μία σειρά επιστημών», εξήγησε.

Παράλληλα, ίδρυσε την The Africa I Know (TAIK), μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε κάθε Αφρικανό που δραστηριοποιείται στη STEM να πει τη δική του ιστορία. Θέλει, με αυτόν τον τρόπο, να δείξει πώς οι συμπατριώτες της εξελίσσουν την τεχνολογία προκειμένου να λύσουν ζητήματα στη γεωργία, την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να δώσει στο φως την πραγματικότητα της Αφρικής, όπως τη ζουν οι κάτοικοί της.

«Στόχος  μου ήταν να φέρω στο φως άγνωστες ιστορίες της Αφρικής και τον ανθρώπων της, να δείξω τι συμβαίνει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», σημείωσε. Στην υλοποίηση του στόχου της αυτού, βοηθούν νεαροί εθελοντές από κάθε γωνιά της ηπείρου, που μιλούν γαλλικά και αγγλικά.

«Κανείς δε μιλά για τα success stories. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα αρνητικά της πατρίδας μου, επειδή αυτά ακριβώς προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό επηρεάζει άμεσα τόσο την ίδια, όσο κι αυτούς που ζουν εκεί», ανέφερε.


Για την ίδια, όλα ξεκίνησαν από το Kaolack της Σενεγάλης. H μητέρα της δεν είχε καταφέρει να τελειώσει το σχολείο, όμως γνώριζε καλά τη δύναμη της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την παρότρυνε να ασχοληθεί με τα μαθήματά της και να μορφωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όταν η Dieng πήρε μέρος σε διαγωνισμό του Pathfinder Foundation for Education and Development για Αφρικανές που ενδιαφέρονται για τη STEM και κέρδισε, πήρε στα χέρια της το εισιτήριο προς την επιτυχία. Έπαθλο ήταν μία υποτροφία στη Γαλλία, χάρη στην οποία πήρε πτυχίο μηχανολογίας από το Telecom ParisTech. Από εκεί, μετακόμισε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακό Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ιστορία. Ως η πρώτη Μαύρη διδάκτορας του Princeton, ανοίγει το δρόμο για όλες εκείνες που μένουν πίσω επειδή φοβούνται πως θα αποτύχουν. 

«Είναι σημαντικό να έχεις απέναντί σου ανθρώπους που σου μοιάζουν, ώστε να πάρεις το θάρρος και τη δύναμη που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Και με το TAIK, αυτό κάνω. Δείχνω στους νέους πως η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά μπορούν να τη φτάσουν», είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Jeanette Epps: Η πρώτη μαύρη αστροναύτης που θα υπηρετήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Kamala Harris: Η πρώτη έγχρωμη υποψήφια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – Tο μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια του Joe Biden

Charlotta Bass: H πρώτη Αφροαμερικανίδα που διεκδίκησε τη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση