COOK THE PICTURE

Πολίτικη Βασιλόπιτα: Μία μοσχομυριστή συνταγή από την Αντωνία Κατή

Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Είναι λίγο μπελαλίδικη γιατί θέλει αρκετό ζύμωμα και υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο.

Δείτε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε στο cookthepicture.com

Διαδικασία

οσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ ή λεκάνη, προσθέτουμε το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα μέσα σε μπολ και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι περίπου από το αλεύρι και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.

Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι που είναι στο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά. Ανακατεύουμε λίγο και τέλος ρίχνουμε το μίγμα με τη μαγιά.

Ζυμώνουμε, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά. Εάν η ζύμη μας είναι σκληρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό γάλα ή νερό. Πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας κι αφήνουμε τη ζύμη, για 2-3 ώρες περίπου, σε ζεστό σημείο της κουζίνας μας, να φουσκώσει. Σχεδόν θα διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και την μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί χωρίς να την ξαναζυμώσουμε. Την αφήνουμε ξανά σκεπασμένη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1, ½ – 2 ώρες περίπου.

Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νεράκι και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Την στολίζουμε κάνοντας σχέδια με τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτά περίπου. Την ξεφορμάρουμε και περιμένουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Τοποθετούμε το φλουρί σε τυχαίο σημείο στη βάση της.

 

Διαβάστε επίσης:

Κέικ Βασιλόπιτα: Η πιο «ζουμερή» συνταγή από την Αντωνία Κατή

Μίνα Αποστολίδη: Η Ελληνίδα σοκολατοποιός που κατέκτησε το Βέλγιο

Tρουφάκια σοκολάτας με καρύδια από την Αντωνία Κατή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση