ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μίνα Αποστολίδη: Η Ελληνίδα σοκολατοποιός που κατέκτησε το Βέλγιο

Η Μίνα Αποστολίδη

Στο δημοτικό ακόμη, έφτιαχνε με τη μητέρα της τα κλασσικά «βραχάκια» ή «ανώμαλα» με καβουρδισμένα αμύγδαλα και μαύρη σοκολάτα. «Φυσικά, εκείνη την εποχή η σοκολάτα ήταν απλώς λιωμένη, όχι στρωμένη», θυμάται. Τα έβαζε σε βάζα από καφέ και πάνω τους κολλούσε ετικέτες από σχολικά βιβλία, στις οποίες ζωγράφιζε λουλουδάκια κι έγραφε Chez Mina. Μετά, τα δώριζε στους αγαπημένους της.

Κάπως έτσι ήρθε σε επαφή με τη μεγάλη της αγάπη η Μίνα Αποστολίδη. Δεν είχε ιδέα, όμως, ότι θα κατακτούσε το χώρο της χειροποίητης υψηλής σοκολατοποιίας στο μέρος που θεωρείται Μέκκα της σοκολάτας: Το Βέλγιο.

Μίνα Αποστολίδη

Γέννημα –θρέμμα Θεσσαλονικιά, έφυγε στις ΗΠΑ για σπουδές επικοινωνίας κι επέστρεψε στην Ελλάδα κι εργάστηκε για μία δεκαετία πάνω στο αντικείμενό της. Μετακόμισε, έπειτα, στο Ντουμπάι και, το 2008, αποφάσισε να φέρει τα πάνω – κάτω στη ζωή της και να αλλάξει καριέρα. Επέλεξε να κυνηγήσει το μεγαλύτερο στόχο της και τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ολόκληρος ο κόσμος της περιστρέφεται γύρω από τη σοκολάτα.

Το 2012, μετακόμισε στις Βρυξέλλες. Έχοντας ήδη περάσει μία τετραετία ως σοκολατοποιός, άνοιξε το δικό της ατελιέ. Λίγο αργότερα, το 2016, άνοιξε ακριβώς δίπλα την μπουτίκ σοκολάτας της και έφτασε στην κορυφή. Σήμερα, τα προϊόντα του Mina Handmade Chocolates εξάγονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία!

Όταν ξεκίνησε, περίμενε πως θα έφτανε τόσο ψηλά; Η απάντηση είναι ναι. «Όταν ξεκινάς ένα όνειρό σου, περιμένεις και στοχεύεις ως εκεί που ονειρεύεσαι. Όσο “τρελό” κι αν φαινόταν, πίστευα ότι θα πετύχω. Ακόμα το πιστεύω και στοχεύω ψηλά», μου είπε.

Η Μίνα Αποστολίδη, η Ελληνίδα που κέρδισε το Βέλγιο, είναι μαμά τριών παιδιών και μοιράστηκε την ιστορία της με το Portraits.gr.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη σοκολάτα;

Με γεμίζει το να δημιουργώ. Μου αρέσει πολύ να δίνω χαρά σε μένα (όταν δημιουργώ) , αλλά και στους γύρω μου – κοντινούς η μακρινούς.  Ενθουσιάζομαι όταν βλέπω τη λάμψη στα μάτια όσων δοκιμάζουν τις σοκολάτες μου και νομίζω θα μου συμβαίνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Επιπλέον, αγαπούσα και με γοήτευε από παιδί η σοκολάτα.

Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, κάνει το Mina Handmade Chocolates τόσο ξεχωριστό;

Το χειροποίητο υψηλής ποιότητας. Η διαφορετικότητα στον τρόπο δημιουργίας των προϊόντων, η έμπνευση από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, τα εξαιρετικά υλικά που επεξεργαζόμαστε εμείς, οι  ιστορίες πίσω από πολλές σοκολάτες που γοητεύουν τον κόσμο, οι διαφορετικές γεύσεις κι αρώματα, η λιγότερη ζάχαρη, βασικά η καθόλου προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στα προϊόντα.

Μετακομίσατε στις Βρυξέλλες με τα παιδιά σας οχτώ χρόνια πριν. Πώς μπορούν να συνυπάρξουν επαγγελματική επιτυχία και οικογένεια, σε μία νέα χώρα;

Δεν είναι μόνο η ξένη χώρα( γλώσσα/ τρόπος ζωής), είναι πώς όντας σε ξένη χώρα, δεν έχεις το δίκτυο υποστήριξης που θα είχες στη χώρα σου, αν μιλάμε για την Ελλάδα , που έχουμε γιαγιάδες και οικογένειες που βοηθάνε.  Η επιτυχία έρχεται πιο αργά, γιατί έχεις αποσπασμένη την προσοχή σου, αν είσαι συνειδητοποιημένη μαμά και σύζυγος: δηλαδή, όταν βάζεις προτεραιότητα την οικογένειά σου. Βασικά θέλει υπομονή και πίστη, και γνώση ότι για κάποια χρόνια οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες. Μικρές επιτυχίες σε κρατάνε και προχωράς.

Γιατί επιλέξατε το Βέλγιο;

Στο Βέλγιο ήρθα για καθαρά προσωπικούς λόγους. Υποδέχτηκα αν θέλετε αυτην την πρόκληση να ξανακινήσω με τη σοκολάτα σε μία από τις χώρες της Σοκολάτας. Ήξερα ότι υπάρχει περιθώριο, γιατί οι σοκολάτες μου είναι διαφορετικές από τις περισσότερες που κυκλοφορούν.  Όπως είχε γράψει πριν 10 χρόνια ο Επίκουρος στο Ηarper’s Bazaar: «οι σοκολάτες της Μίνας Αποστολίδη έχουν τα αρώματα και τη φινέτσα των Ισπανών και Γάλλων σοκολατοποιών.»

Έχετε πρότυπα;

Αγαπώ τους Pierre Hermé και Αlbert Αdria. Το δάσκαλό μου, Υan van Duytche. Τον Frederic Bau και τον Robert Linxe.  Πρότυπα από τους παραπάνω; Ο πρώτος και ο τελευταίος.

Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα. Στο δρόμο της Μίνας Αποστολίδη βρέθηκαν πολλά εμπόδια. «Σημασία έχει να τα ξεπερνάμε και να δουλεύουμε γύρω από αυτά», τόνισε. Φεύγοντας από την Ελλάδα, πολλοί την αμφισβήτησαν. «Άφησε τη στρωμένη δουλειά της στην επικοινωνία για να φτιάχνει σοκολάτες» ή «Μια Ελληνίδα να θέλει να γίνει σοκολατοποιΐας και να σταθεί στο Βέλγιο», σχολίαζαν. Κι εκείνη τους διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο.

Προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, έδωσε τεράστια μάχη με το χρόνο. Στο ξεκίνημά της, τα παιδιά της ήταν μικρά και είχαν ανάγκη την προσοχή της. Κι έπειτα, δεν ήταν εύκολο να κατασταλάξει στους τελικούς της προμηθευτές. Κουράστηκε, έχασε χρήματα, όμως γνώρισε καλύτερα τον εαυτό της και το αντικείμενό της.

Αυτό που της δίνει κίνητρο να προχωράει μπροστά, είναι ένα μαγνητάκι που έχει στο ψυγείο της. Remember Why You Started (Να θυμάσαι γιατί ξεκίνησες), γράφει και τη γεμίζει δύναμη να συνεχίσει, όταν γίνονται αναγκαίες στάσεις.

«Να βάζεις όρια και να τολμάς να λες όχι. Να τα ζυγίσεις καλά, τα υπέρ και τα κατά, και να βουτήξεις στα βαθιά, αν πράγματι πιστεύεις με όλο σου το είναι ότι αυτό θέλεις να κάνεις. Να έχεις πίστη, υπομονή, εξαιρετική, αληθινή και σταθερή ποιότητα σε ο τι κάνεις. Να έχεις γύρω σου άλλες γυναίκες ή επαγγελματίες σαν και σένα και κάλους βασικούς συνεργάτες. Προχώρα!», συμβουλεύει.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Mina Handmade Chocolates;

Επόμενο βήμα; Να στήσω με την ομάδα μου ένα ηλεκτρονικό μαγαζί που να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέσα στη βασική μπουτίκ μου, το οποίο θα λειτουργεί αψογά και θα φέρνει τις σοκολάτες μου και τα αλλά προϊόντα μας σε περισσότερους καταναλωτές, γνώστες της καλής σοκολάτας.

Όσο για τη δική της αγαπημένη σοκολάτα; Δεν έχει! «Τις αγαπώ όλες. Ξεχωρίζεις τα παιδιά σου; Όχι», μου απάντησε. «Best sellers μου όμως είναι η Σεχραζάτ, τα pebbles, η η gianduia, οι  λαζούρες Grace και Canvas, οι τρούφες μου Λεϊλά, Παυλίνα και Αμέλια,  η αλοιφή μου ChocoRola.»

 

Διαβάστε επίσης:

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα που σχεδιάζει όλα τα καταστήματα της Swatch

Μία Παπαευθυμίου: Η Ελληνίδα πίσω από το sustainable lifestyle brand Mia Papa, στο δρόμο για την κορυφή

Διάνα Βουτυράκου: Από τους διαγωνισμούς ρομποτικής στους 30 under 30 Greece, κατακτά τον ανδροκρατούμενο χώρο της STEM

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση