CLIMATE EMERGENCY

H κλιματική αλλαγή με αριθμούς: Το οικονομικό κόστος του άνθρακα

πηγή: Unsplash

Αρκετοί οικονομολόγοι έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όμως οι προβλέψεις των περισσότερων είναι βραχυπρόθεσμες – ελάχιστες φτάνουν ως το έτος 2100.

Δύο γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο του Chicago θέλησαν να μελετήσουν το ζήτημα σφαιρικά, κοιτώντας πιο μακριά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Climatic Change, το «τελικό κόστος του άνθρακα» για την ανθρωπότητα θα φτάσει τις εκατό χιλιάδες δολάρια ανά τόνο που εκπέμπεται – χίλιες φορές υψηλότερο, δηλαδή, από τα εκατό δολάρια στα οποία υπολογίζεται σήμερα.

Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι καθηγητές David Archer και Michael Greenstone, ήταν να εξηγήσουν πως ακόμη κι αν δε μας ενδιαφέρει το άμεσο μέλλον του πλανήτη, οι πράξεις μας επιβαρύνουν σημαντικά τις επόμενες γενιές. «Δε θέλαμε απλώς να συγκρίνουμε τις σημερινές τιμές με κάτι, αλλά να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει την κατάσταση με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Οι περισσότεροι δεν είναι γεωλόγοι, ενώ ακόμη κι εμείς δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική διάρκεια που θα έχουν οι συνέπειες των επιλογών μας», έγραψε ο Archer.

Photo by Li-An Lim on Unsplash

Το κοινωνικοοικονομικο τίμημα που υπολογίζουν να πληρώσουμε, δεν είναι παρά ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει τη χρηματική αξία όσων θα χρειαστεί να διορθωθούν στο μέλλον. Βασίζεται στη σύγκριση οικονομικών προβλέψεων με και χωρίς τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Βέβαια, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, η αξία του χρήματος θα αλλάξει.

Ο Archer προσέγγισε το ζήτημα από τη γεωλογική πλευρά. Ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα θα διαρκέσει χιλιάδες ακόμη χρόνια, θεώρησε πως αν βασιζόταν μόνο στη σημερινή αξία του χρήματος, θα έμενε εκτός της μελέτης ένα τεράστιο μέρος της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, έχει λάβει υπ’ όψη το γεγονός πως το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει σημαντικά. Επιστήμονες από κάθε κλάδο συμφωνούν, μάλιστα, πως αυτό δεν πρόκειται να αποφευχθεί ακόμη κι αν σταματήσουμε οριστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων. «Ο πάγος θέλει πολύ, πολύ καιρό για να λιώσει, οπότε οι αλλαγές που βλέπουμε τώρα δεν πρόκειται να φτάσουν στην κορύφωσή τους σε χιλιάδες χρόνια, με την επιφάνεια του ωκεανού να ανεβαίνει, τελικά, κατά πενήντα μέτρα», δήλωσε στο phys.org.

Photo by Harrison Moore on Unsplash

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται που οι ειδικοί αυτοί επιχείρησαν να ασχοληθούν με όσα πρόκειται να συμβούν όταν εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια – και η αλυσίδα συνεχίζεται – από τον πλανήτη αυτό, το έκαναν για να δείξουν πως τίποτα δεν αρχίζει και τελειώνει με τη δική μας ύπαρξη.

Όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές γενιές, θα είναι αποτελέσματα των σημερινών μας επιλογών. Αν η Βενετία ή το Άμστερνταμ πάψουν να υπάρχουν και βυθιστούν για πάντα, κι εμείς θα φέρουμε μερίδιο ευθύνης.

«Η κλιματική αλλαγή θα είναι εδώ για περισσότερο απ’ όσο καθένας μας μπορεί να φανταστεί», σημείωσε ο Archer.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που οι μαθητές από το Παρίσι χρησιμοποιούν δωρεάν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το πραγματικό κόστος των ρούχων μας

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση