SUSTAINABILITY

Καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση και εμπνέει τις γυναίκες: Η Emmie Chiyindiko καινοτομεί στο χώρο της χημείας

πηγή: Facebook

Μεγάλωσε στη Ζιμπάμπουε βλέποντας κινούμενα σχέδια με υπερήρωες. Λάτρευε, μάλιστα, τον Captain Planet ο οποίος, με τη βοήθεια της ομάδας του, των Planeteers, πάλευε για την προστασία του περιβάλλοντος. Χανόταν στις σκέψεις της και φανταζόταν πώς θα εξελισσόταν η ζωή της αν ήταν σαν εκείνον.

Η Emmie Chiyindiko, όσο κι αν το ήθελε, δεν κατάφερε να του μοιάσει. Δεν έχει ξεχωριστές δυνάμεις, είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος. Όσο κι αν αυτό την απογοήτευε στην αρχή, βρήκε ένα δικό της τρόπο να βοηθήσει τον πλανήτη: Έγινε χημικός. Κάνοντας πειράματα στα εργαστήρια αισθανόταν παντοδύναμη και, πλέον, ο σκοπός της ζωής της είναι να ανακαλύψει βιομηχανικές μεθόδους που δεν εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σήμερα, είναι 26 ετών και ολοκληρώνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Free State της Νοτίου Αφρικής. Μελετά τη δράση των καταλυτών – των υλικών, δηλαδή, που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις – ώστε να βρει πιο οικονομικές, λιγότερο τοξικές κι εξίσου αποτελεσματικές λύσεις.

«Προσπαθώντας να καταλάβω τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας τους, συνειδητοποίησα πως μπορώ να σχεδιάσω χημικές διαδικασίες οι οποίες μεγιστοποιούν τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε στο Forbes. «Στόχος μου είναι να “χτυπήσω” την ατμοσφαιρική ρύπανση στην “καρδιά” της, περιορίζοντας στο ελάχιστο το χρόνο και τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας.»

Η Νότιος Αφρική έρχεται 14η στην κατάταξη των κρατών που επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Όπως πολλές χώρες, έτσι κι εκείνη, έχει δεσμευθεί να μειώσει τον αρνητικό της αντίκτυπο στον πλανήτη μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Οι βιομηχανίες που ευθύνονται για αυτό είναι εκείνες του άνθρακα και των μεταφορών, εξαιτίας της εκπομπής τοξικών αερίων. Αυτό δείχνει πως η ανάπτυξη της “πράσινης” τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

Πέρα από την έρευνα στο εργαστήριο, η Emmie προετοιμάζει ένα comic μ’ έναν υπερήρωα δικής της έμπνευσης. Είναι, μάλιστα, επιστήμονας. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να δώσει ένα νέο πρότυπο, διαφορετικό από όλα τα άλλα, στα μικρά παιδιά.

«Επιπλέον, όχι μόνο θα φέρω στο φως τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένα μικρό κορίτσι που θέλει να πετύχει στο χώρο αυτό, αλλά θα προσπαθήσω να βρω τη λύση. Όπως έλεγε, άλλωστε, κι ο Captain Planet, “Η δύναμη είναι δική σου!”», ανέφερε στο Forbes.

Θεωρεί πως ένας επιστήμονας με υπερδυνάμεις είναι αναγκαίος για τα μικρά κορίτσια, καθώς θα δουν πως όλα είναι πιθανά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ίδια ήταν το να πιστέψει στον εαυτό της, ακριβώς επειδή δεν έβλεπε καμία που να της  μοιάζει στο χώρο που δραστηριοποιείται. Αισθανόταν μόνη.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, σπάνια φτάνουν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα της τεχνολογίας. Ο ρατσισμός κι ο σεξισμός κυριαρχούν, ενώ δημιουργούν καταστάσεις που «είτε ηθελημένα, είτε όχι, αποκαλύπτουν τις προκαταλήψεις που μας κάνουν να νιώθουμε υποδεέστερες».


Η Chiyindiko μεγάλωσε στην πρωτεύουσα, με γονείς που υποστήριζαν ότι αν επέλεγε οποιοδήποτε επάγγελμα εκτός από εκείνα της γιατρού, της μηχανικού και της λογίστριας, θα ατίμαζε το όνομα της οικογένειας.

«Θα γίνω δόκτωρ, απλώς όχι της ιατρικής. Όχι αυτό που είχαν οι δικοί μου στο μυαλό τους, αλλά και πάλι», τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης:

5 άγνωστες γυναίκες που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο της επιστήμης

Rosalind Franklin: Μία από τις πιο αδικημένες γυναίκες της επιστήμης

Η αρχιτέκτονας που φέρνει τη βιωσιμότητα στο χώρο του design, Elora Hardy

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση