CLIMATE EMERGENCY

H μάχη ενάντια στο πλαστικό μπορεί να κοστίσει 400 δισ. δολάρια στη βιομηχανία του πετρελαίου

Photo by Robin Sommer on Unsplash

Η μάχη κατά του πλαστικού ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον. Είναι καταστροφική, όμως, για μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες, αυτή του πετρελαίου.

Κορυφαίες πετρελαιοβιομηχανίες, ανάμεσά τους η Saudi Aramco και η Royal Dutch Shell, σκοπεύουν να επενδύσουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια (336 δις ευρώ) προκειμένου να αυξηθεί η προμήθεια παρθένου πλαστικού κατά 25%, μέσα στην επόμενη πενταετία. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν πως θα συνεχίσουν να κυριαρχούν σ’ ένα χώρο που έχει αρχίσει να πλήττεται από την ανάγκη για «καθαρή» ενέργεια.

Η επένδυση αυτή, βέβαια, φαίνεται πως κρέμεται από μια κλωστή. Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσεις απαγορεύουν σταδιακά το πλαστικό μίας χρήσης σε σχεδόν παγκόσμια κλίμακα, προωθώντας, παράλληλα, την ανακύκλωση.

Έρευνα από την Carbon Tracker και τη συμβουλευτική εταιρεία Systemiq έδειξε ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης πλαστικού έχει μειωθεί από 4% το χρόνο, σε 1%. Αυτό ενισχύει τη θεωρία πως η ζήτηση αυτή έφτασε στο ανώτατο σημείο της το 2019.

«Βγάλε το πλαστικό από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της βιομηχανίας του πετρελαίου και θα δεις ολόκληρο τον κόσμο αυτό να καταρρέει», δήλωσε στην Guardian ο Kingsmill Bond από την Carbon Tracker.

Η μελέτη περιέγραψε τη βιομηχανία του πλαστικού σαν «έναν γίγαντα, έτοιμο να πέσει» από τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να περιορίσουν το αποτύπωμα του άνθρακά της και να καθαρίσουν τους ωκεανούς.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε φόρο 800 ευρώ ανά τόνο μη-ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων, μόλις μήνες αφού η Κίνα ανακοίνωσε την απαγόρευση μη – βιοδιασπώμενων πλαστικών μίας χρήσης σε μεγάλα αστικά κέντρα ως το τέλος του 2020 και σταδιακή τους απαγόρευση σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στην επόμενη διετία.

Η ΒΡ, γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα την άγγιζε αργά ή γρήγορα, αποφάσισε να δράσει. Συμφώνησε, λοιπόν, να πουλήσει την πετροχημική της επιχείρηση έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ineos, η οποία ανήκει στο Βρετανό κροίσο Sir Jim Ratcliffe.

Κατασκευάζοντας λιγότερο πλαστικό που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια ζήτησή τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ήδη περιορισμένη – λόγω της πανδημίας – ατμοσφαιρική ρύπανση με αέρια του θερμοκηπίου.

«Είναι πραγματικά παράλογο να θεωρεί κανείς πως η βιομηχανία του πλαστικού μπορεί να αναπτυχθεί, διπλασιάζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν, ταυτόχρονα, ολόκληρος ο κόσμος προσπαθεί να της φτάσει στο μηδέν», παρατήρησε ο Bond.

 

Διαβάστε επίσης:

NASA: Η κλιματική αλλαγή απειλεί με καταστροφικές πλημμύρες τις ορεινές περιοχές του Περού

Τελικά, ο κορονοϊός δεν είναι «θείο δώρο» για το περιβάλλον

Folorunsho Alakija: Η γυναίκα από τη Νιγηρία που κυριάρχησε στο χώρο της μόδας και του πετρελαίου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση