CLIMATE EMERGENCY

Κλιματική αλλαγή: Οι νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ακτιβιστές

Κλιματική αλλαγή: Οι νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ακτιβιστές
Photo by Gabby K from Pexels

Η χρονιά που μόλις πέρασε ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους ακτιβιστές. Αδυνατούσαν να διαδηλώσουν εξαιτίας της πανδημίας και χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή τους «φωνή», προκειμένου να ενημερώσουν όσο περισσότερους μπορούσαν σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση.

Οι περισσότεροι ανυπομονούν να αναλάβουν δράση και να κάνουν τη διαφορά, στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί. Έχουν θέσει ορισμένους στόχους που θα κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει τώρα.

Η Πράσινη Νέα Συμφωνία

Η Γκάια Σρισκάνθαν, πρόεδρος του κινήματος Momentum που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε στο Euronews πως «το 2021 θα γίνει η χρονιά που θα καταλάβουμε τι πραγματικά είναι η Πράσινη Νέα Συμφωνία». Μπαίνοντας σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι ευαισθητοποιούμαστε για περιβαλλοντικά ζητήματα, γίνονται προσπάθειες για την καθιέρωση μίας πιο απλής, πιο κατανοητής «πράσινης» γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει μία παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των απειλών στις οποίες οι ίδιοι εκθέσαμε τον πλανήτη μας.

Μόνο ένας κίνδυνος ελοχεύει: Η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια ίσως δε γίνει ισότιμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η επίδραση της συγκεκριμένης κίνησης θα είναι σχεδόν αμελητέα.

Η σημασία του COP26

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που ήταν προγραμματισμένη για το 2020, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος λοιπόν, με την ελπίδα να είναι ισχυρότερο από ποτέ.

Θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε τι μπορεί πραγματικά να συμβεί, αν ενωμένοι αποφασισούμε να δράσουμε ενάντια της περιβαλλοντικής κρίσης κι υπέρ του αληθινού μας σπιτιού, της Γης. Για πρώτη φορά, οι ακτιβιστές από τον Παγκόσμιο Βορρά μπορούν να συνεργαστούν μ’ εκείνους του Παγκόσμιου Νότου. Να μάθουν ο ένας από τον άλλο, ώστε να ακολουθήσουν μία κοινή γραμμή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COP26 (@cop26uk)

Βέβαια, αρκετοί οικολόγοι θεωρούν ότι αυτήν τη στιγμή, οι διαδηλώσεις και τα διάφορα περιβαλλοντικά κινήματα δεν έχουν καμία σημασία. Έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Αντί γι’ αυτό, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανατροπή του κοινωνικού, του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος. Πιστεύουν, μάλιστα, πως μόνο αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα ξεκινήσει η πρόοδος.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που πάνω από 45 εκατομμύρια Ινδοί θα μεταναστεύσουν μέχρι το 2050

5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον

Σοφία Γιάνοκ: Η ακτιβίστρια που αγωνίζεται για τη σωτηρία των ελαφιών της Λαπωνίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή