CLIMATE EMERGENCY

Το πραγματικό μέγεθος της κλιματικής αλλαγής: Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τους παγετώνες της Ισλανδίας

Το πραγματικό μέγεθος της κλιματικής αλλαγής: Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τους παγετώνες της Ισλανδίας
Photo by Robert Bye on Unsplash

Σε μία εποχή που τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατο να περνούν απαρατήρητα, η κατάσταση που επικρατεί στην Ισλανδία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η χώρα αλλάζει.

Το παγκοσμίου φήμης Jökulsárlón Lagoon, αποτελείται από γιγάντια παγόβουνα κι έναν παγετώνα που πρωταγωνιστεί σε πολλές φωτογραφίες τουριστών. Κι ενώ φαίνεται πανέμορφος, προκαλώντας ανατριχίλα με τα κομμάτια πάγου που κόβονται και πέφτουν, μεταδίδει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα.


Οι Ισλανδοί βλέπουν μπροστά τους τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης. Ο συγκεκριμένος παγετώνας δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν πριν από σαράντα χρόνια. Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής, σαράντα χρόνια πριν ήταν πιο ογκώδης, ενώ οι γεωλόγοι υποστηρίζουν πως η έκτασή του περιορίζεται κατά 500 τετραγωνικά μέτρα το χρόνο.

«Είναι χειμώνας, θα έπρεπε να βλέπουμε χιόνι, θα έπρεπε να κάνει κρύο. Αλλά δείτε, μοιάζει καλοκαίρι», δήλωσε ο ξεναγός Στέφαν Μάντλερ στο Euronews.

Σήμερα, το 10% της Ισλανδίας καλύπτεται από παγετώνες, ανάμεσά τους κι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα – αυτό ισοδυναμεί με δυόμισι, περίπου, φορές το εμβαδόν του Λουξεμβούργου.

Το 2019, η χώρα πραγματοποίησε συμβολικά την κηδεία του πρώτου παγετώνα που χάθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τον Okjökull. Ξεκίνησε να λιώνει και, τελικά, από το 2014, θεωρείται απλώς ένα βουνό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως 400 ακόμη παγετώνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.


Ο λόγος που οι συγκεκριμένες μάζες πάγου είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους Ισλανδούς, βρίσκεται στο ότι αποτελούν πηγή πόσιμου νερού κι ανανεώσιμης ενέργειας. Παράλληλα, μετατρέπουν τη χώρα σε πόλο έλξης τουριστών, άρα ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας εξαρτάται από αυτούς.

Αν οι πάγοι λιώσουν, πολλά ανενεργά σήμερα ηφαίστεια, πιθανότατα θα «ξυπνήσουν». Κρύβεται, έτσι, κίνδυνος για μελλοντικές εκρήξεις.


Μόνο αν αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα έως το 2040, θα υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και δεν υπάρχει επιστροφή

Μόλι Μπέρανς: H ακτιβίστρια που βοηθά την Καθολική Εκκλησία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Προσπάθεια για μία πράσινη πόλη: Πώς η «αιώνια έχθρα» μεταξύ Άμστερνταμ και Ρότερνταμ βοήθησε το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση