TRAVEL

Lord Howe Island: Ο ανεξερεύνητος παράδεισος που έχει πολλά να μας μάθει

Lord Howe Island, πηγή: Instagram

Γοητευτικά ρετρό, αυθεντικά παρθένο – Σε αυτή την τροπική «άκρη» του πλανήτη, τίποτα δεν είναι όπως ξέρουμε

Τροπικά ψάρια, χαρούμενα πουλιά και ευγενικοί άνθρωποι, που έχουν καταφέρει να δώσουν νόημα στην έννοια της βιωσιμότητας, απαρτίζουν αυτό τον τροπικό επίγειο παράδεισο στο νότιο άκρο του Ειρηνικού Ωκεανού.

Με μήκος μόλις 11 και πλάτος 2 χιλιόμετρα, το μικροσκοπικό Lord Howe Island «ξαπλώνει» σε απόσταση 780 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Σίδνεϋ. Το νησί «αγκαλιάζει» μια τιρκουάζ λιμνοθάλασσα, στην οποία φιλοξενείται ο νοτιότερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου.

Το ακατοίκητο νησί ανακαλύφθηκε μόλις το 1788 και πολλοί κάτοικοι σήμερα είναι απόγονοι των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, που έφθασαν εδώ το 1833. Για αυτούς, το παρθένο, ανεξερεύνητο περιβάλλον ήταν ιδανικός τόπος κατοικίας για σχεδόν έναν αιώνα, μέχρι που οι πρώτοι τουρίστες προσγειώθηκαν στο νησί, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.


Το 1981, πολύ πριν από τον «οικολογικό τουρισμό», η λέξη – κλειδί ήταν ο «υπερτουρισμός» και έμοιαζε με κατάρα για τους ανθρώπους του Lord Howe Island. Οι περίπου 350 μόνιμοι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή καταστροφή της χλωρίδας, εισβολικά είδη, ρύπανση και ανάπτυξη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του Lord Howe Island να αποφασίσει ότι ο αριθμός των επισκεπτών του νησιού δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τους 400 ανά φορά. Το ίδιο ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η εντυπωσιακή ηφαιστειακή γεωγραφία, η σπάνια ενδημική πανίδα, αλλά και τα εγγενή είδη φυτών, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, οδήγησαν το 1982 την UNESCO να χαρακτηρίσει ολόκληρο το νησί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ενδεικτική της μοναδικής ομορφιάς του νησιού είναι η φράση του Βρετανού φυσικού και ιστορικού Sir David Attenborough, ο οποίος, μετά από μία επίσκεψή του, περιέγραψε το Lord Howe Island ως: «… τόσο εξαιρετικό, που είναι σχεδόν απίστευτο… λίγα νησιά, σίγουρα, μπορούν να είναι τόσο προσιτά, τόσο αξιοσημείωτα, αλλά τόσο παρθένα».

Τα πάντα στο Lord Howe Island αποπνέουν χαλαρότητα – εκτός από τη θερμότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι ως προς την διατήρηση του επίγειου παραδείσου τους.

Έτσι, την ώρα που ο πλανήτης «καλεί» για βοήθεια, με την ανθρώπινη παρέμβαση να έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, τα μέτρα που εφαρμόζουν οι άνθρωποι του Lord Howe Island για να προστατεύσουν το νησί, να διατηρήσουν το αυθεντικό του τοπίο, αλλά και τον ασύγκριτο φυσικό του πλούτο, μοιάζουν εξωπραγματικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά.

Το Lord Howe Island έχει πολλά να μας μάθει!

Η πιο πρωτότυπη εμπειρία της ζωής σας ξεκινά ήδη τη στιγμή της άφιξής σας στο νησί. Στο αεροδρόμιο, ένα ζεύγος σκύλων, τα οποία μάλιστα έχουν τον δικό τους λογαριασμό στο Instagram, θα σας μυρίσουν, ώστε να εντοπίσουν αν φέρετε στα παπούτσια ή τις αποσκευές σας σημαντικά ίχνη από ξένα στοιχεία περιβάλλοντος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sebbi & Zuma (@sebbiandzuma)

Ανακαλύπτοντας καθεμιά από τις 11 παραλίες του νησιού με την λευκή άμμο, σπανίως θα συναντήσετε περισσότερους από 2 ανθρώπους κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, τα μόνα πλήθη που θα δείτε είναι αυτά των τροπικών ψαριών που κολυμπούν στα καταγάλανα νερά του Lord Howe Island.

Έτσι, με τον κόσμο να διανύει ακόμη την περίοδο της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, αυτός ο προορισμός μοιάζει πιο ιδανικός από ποτέ.

Τα κρουαζιερόπλοια απαγορεύονται, ενώ τα αυτοκίνητα περιορίζονται στο ελάχιστο, για περιβαλλοντικούς λόγους. Βασικό μέσο μετακίνησης είναι το ποδήλατο, ενώ τα παπούτσια δεν θεωρούνται απαραίτητο αξεσουάρ. Ο κλιματισμός απουσιάζει εντελώς, καθώς θεωρείται ότι επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, ενώ μέχρι να κατατοπιστείτε στο νησί θα πρέπει να ρωτάτε τους ντόπιους, αφού δεν υπάρχουν ταμπέλες, για να μην αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο.

Θέμα ασφαλείας στο Lord Howe Island δεν υφίσταται, γι’ αυτό, όπως θα διαπιστώσετε γρήγορα, στα περισσότερα κτήρια δεν υπάρχουν κλειδαριές, ενώ δεν θα βρείτε ούτε κλειδαριές ποδηλάτου.

Γενικότερα, το νησί διέπεται από αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές του πολιτικές. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κόψετε ένα κλαδί, θα πρέπει να πάρετε την άδεια του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει επίσης για το χρώμα των σπιτιών και για μία σειρά από άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

«Κατηγορούμαστε ότι έχουμε τρελαθεί και η γραφειοκρατία μας είναι υπερβολικά αυστηρή, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε το μοναδικό και ευαίσθητο περιβάλλον μας», λέει ένας κάτοικος.

Οι άνθρωποι του Lord Howe Island φροντίζουν με ευλάβεια τη φύση και αυτή τους το ανταποδίδει απλόχερα. Κάθε φυσικό στοιχείο αξιοποιείται στην καθημερινότητα του νησιού. Τα κτήρια συγκεντρώνουν βρόχινο νερό, για να το μετατρέψουν σε πόσιμο, αλλά και για χρήσεις όπως το πλύσιμο και η κηπουρική.

Παράλληλα, στα σχολεία οι μαθητές καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά. Οι ψαράδες, από την πλευρά τους, εφοδιάζουν καθημερινά το νησί με φρέσκα ψάρια, ενώ ορισμένοι κάτοικοι αναζητούν καρπούς που μπορούν να βρουν στις ακτές.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι όταν περιμένουμε να φτάσει η δεκαπενθήμερη αποστολή με τρόφιμα και προμήθειες από την ηπειρωτική χώρα», εξηγεί ο ίδιος κάτοικος, μιλώντας στο BBC.

Σε αυτό τον τρόπο ζωής, που δείχνει τον ύψιστο σεβασμό στο περιβάλλον, η ανακύκλωση δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα. Τα οργανικά απόβλητα από σπίτια, εστιατόρια και δημόσιους κάδους, καθώς και λάσπη λυμάτων, χαρτί και τεμαχισμένο χαρτόνι μπαίνουν σε μια κάθετη μονάδα κομποστοποίησης, μια παγκόσμιας κλάσης εγκατάσταση, που μετατρέπει το 86% των σκουπιδιών του νησιού σε λίπασμα για την κοινότητα.

Τα ανακυκλώσιμα πλαστικά, το αλουμίνιο και το γυαλί αποστέλλονται στην ηπειρωτική χώρα και πωλούνται για να αντισταθμίσουν το κόστος μεταφοράς. Τα μη ανακυκλώσιμα είναι συμπιεσμένα και καταλήγουν σε χωματερή της ηπειρωτικής χώρας.

Έχει καθιερωθεί, μάλιστα, ένα σύστημα επιβάρυνσης όταν κάποιος θέλει να πετάξει οικιακά σκουπίδια, με στόχο να αποθαρρυνθούν αυτές οι συνήθειες. Έτσι, αν για παράδειγμα θέλετε να αγοράσετε έναν καναπέ, το κόστος για να μεταφέρετε τον παλιό εκτός νησιού θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον ίδιο τον νέο καναπέ.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους. Το νησί εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας και μπαταριών, για να μειώσει την εξάρτησή του από την δαπανηρή και ρυπογόνο χρήση ντίζελ.

«Το υψηλό κόστος για τους ντόπιους και τις επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του νησιού να είναι η ζωή πιο φιλική προς το περιβάλλον», εξηγεί άλλος κάτοικος στην ίδια πηγή. Ο ίδιος μαρτυρά, μάλιστα, ότι η δυσκολία επίτευξης του περιβαλλοντικού στόχου αυξάνεται, όταν οι ταξιδιώτες αναμένουν να βρουν όλες τις ανέσεις σε ένα κατάλυμα που προσπαθεί ταυτόχρονα να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες του νησιού.

«Μου αρέσει που όταν λέμε συσκευές σε αυτό το νησί, εννοούμε μάσκες, αναπνευστήρες και ποδήλατα. Που ανταλλάσσουμε λαχανικά και φρούτα για αυγά ή ψάρια. Και έχουμε μεγαλώσει με μια θεμελιώδη πεποίθηση ότι είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας», λέει ένας κάτοικος 6ης γενιάς στο BBC.

Πάρτε ένα ποδήλατο και εξερευνήστε την μικρή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί σε αυτό τον επίγειο παράδεισο. Η διαθέσιμη διαδρομή είναι στενά δρομάκια συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, που περνούν κάτω από τις σκιές που δημιουργούν οι φυλλωσιές των τροπικών δέντρων.

Μεταξύ άλλων, θα συναντήσετε το κυβερνητικό σπίτι, στο οποίο τηρείται ένα πρωτότυπο έθιμο. Όταν γεννιέται ένα μωρό στο νησί, υψώνουν στο κοντάρι της σημαίας μία μπλε ή ροζ πάνα, για το αγόρι και το κορίτσι αντίστοιχα, για να ανακοινώσουν το χαρμόσυνο γεγονός.

Εκτός από τις ανθρώπινες κατασκευές, όμως, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε το μαγευτικό φυσικό τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά σας.

Μία ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία χαρακτηρίζει το νησιωτικό τοπίο, από το πυκνό τροπικό δάσος και τα απότομα, επιβλητικά βουνά, μέχρι την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα με τη μοναδική πανίδα. Καθένα από τα μέρη του νησιού προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων για να δοκιμάσετε: από πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία μέχρι σερφινγκ και καγιάκ.

Νοικιάστε ένα καγιάκ και κάντε κουπί μέχρι το κοντινό Rabbit Island, στο οποίο μπορείτε να κάνετε μία στάση για πικνίκ. Η κατάδυση στα νερά του Lord Howe Island είναι επίσης μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς θα έρθετε σε επαφή με σπάνια τροπικά είδη ψαριών, που προέρχονται από τα ζεστά ρεύματα του διάσημου Great Barrier Reef.

Στον πλούσιο βυθό θα δείτε επίσης μία ασυνήθιστη συλλογή από τροπικά αγγελόψαρα, σολομό, τόνο, αλλά και μία πλούσια ποικιλία από 86 διαφορετικά είδη σκληρών κοραλλιών.


Κι ενώ όλα είναι ξεχωριστά σε αυτό τον ιδιαίτερο τόπο, υπάρχει μία εμπειρία που συγκινεί τους ταξιδιώτες περισσότερο απ’ όλες. Πάρτε μέρος στην ομάδα πεζοπορίας, που ξεκινά από το κέντρο του νησιού, με προορισμό το όρος Gower στα 875 μέτρα.

Όσο προχωράτε, η διαδρομή θα γίνεται ολοένα και πιο σουρεαλιστική και, καθώς θα πλησιάζετε στα ποώδη δάση με το ομιχλώδες τοπίο, τα κοφτερά δέντρα, τις ορχιδέες και τις φτέρες, θα νιώθετε σαν ήρωες του Τόλκιν.

Το Lord Howe Island αποτελεί παράδεισο για τα πουλιά, καθώς απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι, ενώ απουσιάζουν τα αρπακτικά είδη πτηνών. Έτσι, υπάρχουν περίπου 170 είδη θαλάσσιων και χερσαίων πουλιών, τα οποία μάλιστα, απουσία απειλής, είναι εξαιρετικά φιλικά.

Έτσι, ανεβαίνοντας στην κορυφή του όρους, μην απορήσετε αν ακούσετε τον οδηγό να σας ζητά να σηκώσετε ψηλά τα χέρια και να πανηγυρίσετε δυνατά. Και, πολύ περισσότερο, μην εκπλαγείτε αν δείτε χαρούμενα τροπικά πουλιά να έρχονται καταπάνω σας, για να σας ευχαριστήσουν και να παίξουν μαζί σας.

Αυτή είναι μία από τις εμπειρίες που οι περιγράφουν ως μία εκπληκτική στιγμή επαφής με τη φύση και τα πλάσματά της.

Αργά το απόγευμα, κατευθυνθείτε προς την παραλία Ned, για να πάρετε μέρος στο τελετουργικό του ταΐσματος των ψαριών.

Το φυσικό τοπίο, όμως, δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να σας μάθει σημαντικά πράγματα γι’ αυτό το ιδιαίτερο μέρος του πλανήτη. Οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους μουσείο. Το Lord Howe Island Museum εξιστορεί την τοπική κληρονομιά, την ιστορία, τα ναυάγια, αλλά και την φύση που απαντάται στο νησί.

Ένα νησί με πολλούς κανόνες δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει να διασκεδάζει. Το Lord Howe Island, όμως, κάνει πράξη τη φράση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Έτσι, το βραδάκι κάντε μία βόλτα για ποτό στο κατάστημα μπουκαλιών. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του μαγαζιού διοχετεύονται σε τοπικά έργα βελτίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «cracking a tinnie», μια αυστραλιανή έκφραση για το “άνοιγμα μπύρας” είναι κυριολεκτικά μια κοινοτική υπηρεσία.

Οι καινοτομίες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οι άνθρωποι του νησιού σκέφτονται διαρκώς νέα πράγματα για να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων πλασμάτων που κατοικούν εκεί.

Έτσι, αν θέλετε το ταξίδι στο Lord Howe Island να σας έρθει πιο οικονομικά, μπορείτε να συμμετέχετε σε μία από τις εθελοντικές ομάδες εργασίας. Θα περάσετε τη μισή μέρα βοηθώντας τους κατοίκους σε διάφορες εργασίες, όπως να αφαιρείτε ζιζάνια, για να αναζωογονούνται οι θάμνοι, σε αντάλλαγμα μίας οικονομικότερης διαμονής.

Lord Howe Island, πηγή: Instagram

Τέτοια προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης φαίνεται να υπεραποδίδουν, τόσο για το περιβάλλον, όσο και ως προς την αποδοχή των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους γίνονται σταθεροί φίλοι του νησιού, επιστρέφοντας εδώ ξανά και ξανά.

Το 2018, μάλιστα, οι πρωτοβουλίες αυτές έλαβαν το κορυφαίο οικολογικό βραβείο της Αυστραλίας, το Gold Banksia.

Το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί, ωστόσο, αφυπνίστηκε μόλις το φθινόπωρο του 2019, οπότε και το Lonely Planet συμπεριέλαβε το Lord Howe Island στους 10 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2020.

Το ταξίδι στο Lord Howe Island θα σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία και ένα σημαντικό μάθημα ζωής, που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Διαβάστε ακόμη:

Ένα ταξίδι στο χρόνο: 6 ευρωπαϊκές πόλεις μας μεταφέρουν στον Μεσαίωνα

Απόδραση στο Amalfi Coast: Παραμυθένιο τοπίο με «άρωμα» ιταλικής ριβιέρας

Αυτοί είναι οι προορισμοί που θα μας απασχολήσουν το 2021

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση