SUSTAINABILITY

3+1 έξυπνες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον

Photo by August de Richelieu from Pexels

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και καθένας μας οφείλει να κάνει ό, τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Αυτό δεν είναι εύκολο. Συχνά, μάλιστα, δε γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε ή προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη, με αποτέλεσμα να παραιτούμαστε σχεδόν αμέσως. Δε χρειάζεται να κάνουμε στροφή 180 μοιρών, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, ένα βήμα τη φορά.

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία της Γης. Από τις τροφές που καταναλώνουμε μέχρι τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, όλα επιδρούν στο περιβάλλον, καθένα με το δικό του τρόπο. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυξάνουμε την ποσότητα των λαχανικών

Περιορίζουμε το κρέας όχι μόνο για το καλό της υγείας αλλά και του πλανήτη μας. Εκτός από την ηθική πλευρά του ζητήματος και τα ζώα που υποφέρουν, υπάρχει μία άλλη πτυχή του που σπάνια αναλύεται.  Η παραγωγή φυτικών προϊόντων απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενώ εκπέμπει πολύ μικρότερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Οι συνταγές είναι πολλές και γευστικές, ενώ μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαψεύσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι «χωρίς κρέας, όλα είναι πιο άνοστα».

Ψωνίζουμε έξυπνα

Συνήθως, αγοράζουμε πολύ περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόμαστε. Αυτό που περισσεύει, καταλήγει στον κάλαθο αχρήστων κι έπειτα στην χωματερή. Ευθύνεται, μάλιστα, για το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα!

Photo by Graph Wyatt on Unsplash

Καλό είναι να οργανώνουμε από πριν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής μας, ώστε να παίρνουμε τα απαραίτητα για κάθε γεύμα και να μη μας περισσεύει τίποτα. Επιπλέον, ας προτιμήσουμε τις μεγάλες συσκευασίες, ώστε να μην επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τη Γη μας με πλαστικά περιτυλίγματα.

Δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια

Τα απορρίμματα από φαγητό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, πετιούνται 570 χιλιάδες τόνοι φρέσκου κρέατος. Αυτό, σύμφωνα με το βιβλίο Farmageddon είναι το ίδιο με πενήντα εκατομμύρια κοτόπουλα, ενάμισι εκατομμύριο γουρούνια και εκατό χιλιάδες αγελάδες – μία απίστευτα μεγάλη ποσότητα.

Στηρίζουμε την τοπική αγορά

Photo by Shelley Pauls on Unsplash

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε εγχώρια προϊόντα, τα οποία δε διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν στα χέρια μας. Ακόμη κι αν τρώμε κρέας, ας επιλέξουμε εκείνα που προέρχονται από κοντινές περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα και λαχανικά μας, από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας. Τέλος, πάντα επιλέγουμε προϊόντα εποχής που όχι μόνο περιέχουν λιγότερες ορμόνες και χημικά, άρα δε βλάπτουν τον οργανισμό μας, αλλά φυτρώνουν και ωριμάζουν επειδή έτσι ορίζει η φύση κι όχι ο παραγωγός.

 

Διαβάστε επίσης:

#ΝοPlasticChallenge: Μπορείτε να περάσετε μία μέρα χωρίς πλαστικό;

Μία κατοικία στη Νέα Ζηλανδία σχεδιάστηκε με σεβασμό προς το περιβάλλον

8+1 tips για μία κουζίνα φιλική προς το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση