SUSTAINABILITY

Επιστήμονες «μαθαίνουν» στο σπανάκι να στέλνει…emails

Επιστήμονες «μαθαίνουν» στο σπανάκι να στέλνει...emails
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό: Επιστήμονες δίδαξαν στο σπανάκι πώς να στέλνει emails.

Photo by Sigmund on Unsplash

Κάνοντας χρήση νανοτεχνολογίας, μηχανικοί του ΜΙΤ πήραν σπανάκι και το μετέτρεψαν σε αισθητήρα εκρηκτικών μηχανισμών. Τα συγκεκριμένα φυτά, έπειτα, περνούσαν την πληροφορία πίσω στους ειδικούς.

Όταν οι ρίζες ανιχνεύουν την παρουσία νιτροβενζόλιου στο έδαφος. Απορροφούν τον άνθρακα που αυτό περιέχει κι έπειτα στέλνουν ένα σήμα, το οποίο «διαβάζει» μία κάμερα μέσω υπερύθρων και στέλνει, στη συνέχεια, email στους επιστήμονες.

«Τα φυτά είναι εξαιρετικά στην ανάλυση χημικών συστατικών», εξήγησε στο Euronews  ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Στράνο. «Έχοντας διαμορφώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο ριζών στο έδαφος, συλλέγουν διαρκώς δείγματα και έχουν ένα δικό τους τρόπο να ξεκινούν τη μεταφορά του νερού μέχρι τα φύλλα. Βλέπουμε έτσι πως καταρρίψαμε κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία ανθρώπων και φυτών».

Ενώ το παραπάνω πείραμα ασχολείται με την ανίχνευση εκρηκτικών ουσιών, μπορεί να παρέχει σημαντικά στοιχεία στις έρευνες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιβαλλοντική κρίση. Ο Στράνο χρησιμοποίησε νανοσωματίδια για να μετατρέψει το σπανάκι σε αισθητήρα ουσιών που προκαλούν ρύπανση. «Πειράζοντας» το μηχανισμό της φωτοσύνθεσης, του έδωσε τη δυνατότητα να ανιχνεύει το νιτρικό οξύ.

«Τα φυτά φέρουν τεράστια περιβαλλοντική ευθύνη», είπε. «Καταλαβαίνουν πότε θα έχει ξηρασία – πολύ νωρίτερα από εμάς. Αισθάνονται και την παραμικρή αλλαγή στη σύσταση του εδάφους. Μας είναι πολύτιμα».

Όταν δε στέλνει emails, το σπανάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν booster. Με τη χρήση ειδικού βιώσιμου καταλύτη, ενισχύει σημαντικά τη λειτουργία των μεταλλικών μπαταριών.

«Θεωρούμε πως ξεπερνά τους καταλύτες που βρίσκονται στο εμπόριο, τόσο από άποψη σταθερότητας, όσο κι από άποψη απόδοσης», τονίζει ο περιβαλλοντολόγος Σουζόνγκ Ζου.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι σχέση έχουν οι βιντεοκλήσεις με το περιβάλλον;

Κλιματική αλλαγή: Μέσα σε 20 χρόνια, έχουν χαθεί μισό εκ. ανθρώπινες ζωές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Πώς θα μπορέσει η κινηματογραφική βιομηχανία να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση