SUSTAINABILITY

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Photo by Eneida Nieves from Pexels

Γάλα αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, σόγιας, αγελάδος, κατσικίσιο… Κοιτάζοντας τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ έχουμε ένα τεράστιο πλήθος επιλογών. Ποια, όμως, είναι η καλύτερη για τον πλανήτη;

Είναι γεγονός πως το φυτικό γάλα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς κατά την παραγωγή του εκλύονται πολύ μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιείται λιγότερο νερό. Έρευνα του 2018, μάλιστα, υπολόγισε πως τα ζωικά προϊόντα εκπέμπουν τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, ευθύνονται για μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη και χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερο τμήμα καλλιεργήσιμης έκτασης. Για κάθε λίτρο αγελαδινού γάλατος που παράγεται κάθε χρόνο, δεσμεύονται 8.9 τετραγωνικά μέτρα γης, ενώ για το γάλα βρώμης μόλις 0.8, 0.7 για το γάλα σόγιας και 0.3 για του ρυζιού.

Όσο για το νερό, 628 λίτρα δεσμεύονται για κάθε λίτρο ζωικού γάλατος, 270 λίτρα για του ρυζιού, 48 για της βρώμης και 28 για το γάλα σόγιας.

Photo by Brian Suman on Unsplash

Το ζωικό γάλα, λοιπόν, είναι η επιλογή που καλό είναι να αποφεύγουμε. Ας δούμε, τώρα, αναλυτικά τις πιο γνωστές κατηγορίες φυτικού γάλατος.

Αμυγδάλου

Η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλατος αμυγδάλου στον κόσμο. Ακολουθεί η Αυστραλία.

Photo by Sandi Benedicta on Unsplash

Σε σύγκριση με τις άλλες φυτικές επιλογές, αυτή απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Στην Καλιφόρνια, συγκεκριμένα, για κάθε πυρήνα αμυγδάλου δεσμεύονται 12 λίτρα καθαρού νερού, κάτι που έχει στοχοποιήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Επιπλέον, σ’ αυτήν οφείλονται τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των μελισσών, καθώς εκείνες εκτίθενται σε φυτοφάρμακα  που τις σκοτώνουν. Ως αποτέλεσμα, απειλούνται περισσότερο τα ήδη εύθραυστα οικοσυστήματα.

Καρύδας

Η επεξεργασία της καρύδας απαιτεί ελάχιστο νερό και απορροφά διοξείδιο του άνθρακα.

Το αρνητικό εδώ είναι πως  μπορούμε να τη βρούμε μόνο σε τροπικές περιοχές, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον πολλών άγριων ζώων. Η αυξημένη ζήτηση του γάλατος καρύδας, μάλιστα, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι μία πολύ καλή επιλογή, αν σκεφτούμε πως δε δεσμεύει πολύ νερό και δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

Photo by Mae Mu on Unsplash

Μεγαλύτεροι προμηθευτές του, είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα που προκύπτει, είναι πως στις συγκεκριμένες χώρες παύει η καλλιέργεια φυτών που ευδοκιμούν σε αρκετά χωράφια και φυτεύονται φασόλια σόγιας, τα οποία καταναλώνουν και πολλά ζώα σε κτηνοτροφία. Ίσως, αν μειώναμε την κατανάλωση κρέατος και περιοριζόταν η παραγωγή του, να μη χρειαζόταν να επεμβαίνουμε τόσο στο περιβάλλον. Δεν μπορούμε, όμως, να βασιζόμαστε σε υποθέσεις που πιθανότατα θα παραμείνουν απραγματοποίητες.

Βρώμης

Το γάλα βρώμης γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, επειδή είναι ίσως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Όπως ακριβώς η σόγια, έτσι και η βρώμη χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία, οπότε αν περιορίζαμε την κατανάλωση κρέατος δε θα επιβαρύναμε τον πλανήτη καλλιεργώντας μεγαλύτερες ποσότητες του φυτού αυτού.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς προμηθεύουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο με τη βρώμη τους, η οποία καλλιεργείται σε βαθμό που επιβαρύνει τη γονιμότητα του εδάφους και περιορίζει την ποικιλία των εντόμων.

Τελικά, τι να επιλέξουμε;

Ιδανικά, μπορούμε να αγοράζουμε την οργανική εκδοχή οποιουδήποτε φυτικού γάλατος. Σ’ αυτές χρησιμοποιούνται λιγότερες χημικές ουσίες, καθόλου εντομοκτόνα και ορμόνες, ελάχιστα συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.

Είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχουμε αν η συσκευασία ανακυκλώνεται, καθώς οι περισσότερες καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων και ενισχύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν, ως καταναλωτές, επιθυμούμε να αποκτήσουμε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ας ξεκινήσουμε λέγοντας «όχι» στο ζωικό γάλα. Έπειτα, ας μην επιμείνουμε σε ένα είδος φυτικού, αλλά να αγοράζουμε διαφορετικό κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω.

Διαβάστε επίσης:

Count Us In: Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αρκούν για να σώσουν τον κόσμο

Η πραγματική επίδραση της vegan διατροφής στο περιβάλλον

3 online ταινίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε για τον πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση