SUSTAINABILITY

Got Bag: Tο πρώτο σακίδιο φτιαγμένο αποκλειστικά από πλαστικό που βρέθηκε στη θάλασσα

πηγή: Instagram @gotbag

Οι ψαράδες της Ινδονησίας για χρόνια έρχονταν αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο έργο. Στα δίχτυα τους, εκτός απο ψάρια, συχνά «παγιδεύονταν» συσκευασίες πλαστικού, τις οποίες έπρεπε να ξεχωρίσουν. Έχαναν πολύτιμο χρόνο εργασίας, ενώ πολλά ψάρια αχρηστεύονταν καθώς το στομάχι τους ήταν γεμάτο απορρίμματα. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να αποφύγουν, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα, ο ωκεανός ήταν συνώνυμο της χωματερής.

Εδώ και λίγο καιρό, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Και η καταναγκαστική αυτή εργασία, ξεκίνησε να γίνεται επί πληρωμή, για τον ομορφότερο λόγο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GOT BAG (@gotbag)


Τα πλαστικά μίας χρήσης που «ψαρεύουν», πλέον δίνονται στη γερμανική startup Got Bag, η οποία έπειτα τα ξεχωρίζει και τα ανακυκλώνει σε πέλλετ, τα οποία μετατρέπονται, έπειτα, σε κλωστή. Η κλωστή αυτή, χρησιμοποιείται στην κατασκευή σακιδίων. Καθένα, αποτελείται από ενάμισι έως πέντε κιλά απορριμμάτων που βρέθηκαν στη θάλασσα, ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα του.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο τα νερά καθαρίζουν, αλλά οι επαγγελματίες αμείβονται καλύτερα. Έχουν μία νέα πηγή εισοδήματος και σώζουν το περιβάλλον.

Οποιοδήποτε σκουπίδι είναι φτιαγμένο από PET, δηλαδή τον συνηθέστερο τύπο πλαστικού που συναντάμε σε μπουκάλια αναψυκτικών και νερού, καθαρίζεται κι ανακυκλώνεται. Η Got Bag, επιπλέον, ξεκίνησε μία προσπάθεια μαζί με την κυβέρνηση της Ινδονησίας προκειμένου να ιδρυθεί μία μεγάλη μονάδα ανακύκλωσης, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν κι άλλα είδη πλαστικού που βρίσκονται στον ωκεανό.

Παρότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν ότι από εκείνες ξεκίνησε αυτή η στροφή προς την οικολογία, δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Οι περισσότερες, περιορίζονται στη συγκέντρωση κι αξιοποίηση του πλαστικού που βρίσκεται στην παραλία. Ελάχιστες αναζητούν τις πρώτες ύλες τους από το βυθό. Τα προϊόντα τους, μάλιστα, συχνά καταλήγουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Η ομάδα της Got Bag, αντίθετα, αποφάσισε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GOT BAG (@gotbag)


Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του brand, μέχρι στιγμής έχουν ανακυκλωθεί περισσότεροι από 125 τόνοι πλστικού. Φυσικά, επειδή συνεργάζεται με τους ψαράδες εδώ και χρόνια, έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση και στην αλιεία και την ποιότητα των ψαριών. Υπάρχουν φορές που δε βρίσκεται αρκετό πλαστικό στη θάλασσα, κάτι εξαιρετικό, καθώς το 2015 υπολογιζόταν πως περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι από το υλικό αυτό επιβάρυναν είτε τα ψάρια, είτε την χλωρίδα του ωκεανού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GOT BAG (@gotbag)


Παράλληλα, προκειμένου να πάψει να επιβαρύνει τον πλανήτη, η Got Bag χρησιμοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες ενώ αναπτύσσει ειδική τεχνολογία που θα συλλέγει απορρίμματα κι από τα ποτάμια. Επόμενος στόχος της, η ίδρυση ενός παραρτήματος στις Φιλιππίνες – μία ακόμη χώρα που υποφέρει από την περιβαλλοντική κρίση και το πρόβλημα του πλαστικού.

Διαβάστε επίσης:

Βιώσιμη μόδα: 4 πράγματα που είναι προτιμότερο να αγοράσετε από second-hand καταστήματα

Οικολογική πολυτέλεια: Εταιρεία παράγει διαμάντια με νερό της βροχής και διοξείδιο του άνθρακα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση