SUSTAINABILITY

Μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν τον πλανήτη: Σχολείο της Ινδίας δέχεται «πλαστικά δίδακτρα» και σώζει το περιβάλλον

πηγή: Instagram @akshar_foundation

Κάθε πρωί, οι μαθητές του Akshar Foundation στην Καλκούτα τρώνε το πρωινό τους, ετοιμάζουν την τσάντα τους και φεύγουν από το σπίτι. Στο χέρι, κρατούν μία σακούλα γεμάτη πλαστικά απορρίμματα, την οποία θα δώσουν στους δασκάλους τους και θα μπουν στην τάξη.


Ο Μαζίν Μουχτάρ και η σύζυγός τους, Παρμίτα Σάρμα, αποφάσισαν να ιδρύσουν το σχολείο αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικά προβλήματα: Τον αναλφαβητισμό και την κλιματική αλλαγή. Τα δίδακτρά τους είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ η πολιτική τους έχει σκοπό να δώσει τέλος στην καύση των πλαστικών σκουπιδιών – μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στην περιοχή.

Οι γονείς των περισσότερων παιδιών, εργάζονται στο ίδιο λατομείο. Το ημερομίσθιό τους δεν ξεπερνά τα 3 δολάρια την ημέρα, οπότε το να στείλουν έστω κι ένα μέλος της οικογένειας στο σχολείο, ήταν σχεδόν ακατόρθωτο.

«Όταν τους είπαμε να δίνουν στα παιδιά τα σκουπίδια τους, όταν τα παίρνει το σχολικό, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Προτιμούσαν να τα καίνε, στο σπίτι. Έτσι, τους είπαμε πως θα βάζαμε δίδακτρα – είτε θα πλήρωναν με μετρητά, είτε με πλαστικά απορρίμματα», δήλωσε στην Guardian o Μουχτάρ.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όλοι οι γονείς συμφώνησαν. Υπέγραψαν, μάλιστα, υπεύθυνη δήλωση που τόνιζε ότι θα σταματούσαν να καίνε πλαστικό. Τώρα, οι μαθητές έχουν μετατραπεί σε εξαιρετικούς οικολόγους, οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα για τα ηλιακά πάνελ, συμμετέχουν σε σεμινάρια ξυλογλυπτικής και πραγματοποιούν δενδροφυτεύσεις.

Το σχολείο τους, που ξεκίνησε με μόλις είκοσι άτομα στις τάξεις, τώρα έχει λίστα αναμονής και ασχολείται με την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 έως 15 ετών.

«Προσπαθούμε να τους μάθουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να προσπαθούν να βελτιώνουν το περιβάλλον τους. Κάθε εβδομάδα, συλλέγουμε τουλάχιστον 25 κομμάτια πλαστικού από κάθε μαθητή, ενώ ξεπερνάμε τις 10 χιλιάδες το μήνα. Τα μετατρέπουμε, στη συνέχεια, σε οικολογικά τούβλα. Τα σύννεφα τοξικού καπνού που μάστιζαν την περιοχή, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί», εξήγησε η Σάρμα.

Παράλληλα, έχει περιοριστεί σημαντικά η εργασία των ανηλίκων. Οι μεγαλύτεροι μαθητές επιβλέπουν τους μικρότερους, ενώ η Σάρμα και ο Μαχμούτ τους ανταμείβουν με ψεύτικα χρήματα, τα οποία όμως χρησιμοποιούν για να αγοράσουν σνακ, παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια στις τοπικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όσο βελτιώνονται οι βαθμοί τους, τόσο αυξάνεται ο «μισθός» τους.

«Μάθε περισσότερα για να βγάλεις περισσότερα», είναι το motto τους.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, δε μας έχει φύγει κανένας μαθητής. Εκείνοι των μεγαλύτερων τάξεων, μάλιστα, κερδίζουν μέχρι και 70 δολάρια το μήνα, ανάλογα με τη δουλειά τους. Πολλοί έχουν αγοράσει ακόμη και κινητά, κάτι που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν», είπε το ζευγάρι.

Τώρα, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου του Akshar σε πέντε κυβερνητικά σχολεία της Ινδίας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μάθημα βιώσιμης αρχιτεκτονική κήπων.


Η κοινότητα της Παρμίτα και του Μαζίν στηρίζει κάθε τους βήμα, τα παιδιά πηγαίνουν για μάθημα με χαρά και η βιωσιμότητα γίνεται τρόπος ζωής. Το παράδειγμά τους είναι εξαιρετικό κι αξίζει να μιμηθούν πολλοί.

 

Διαβάστε επίσης:

Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη

Let’s Make it Green: Η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να φυτέψει 10 εκ. δέντρα μέχρι τον Απρίλιο

Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση