SUSTAINABILITY

Happy Green New Year: 10 «πράσινοι» στόχοι για το 2021

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Σε αυτό το άρθρο, θα είμαστε ειλικρινείς. Το ότι η χρονιά αλλάζει, δε σημαίνει πως κι εμείς θα αναγεννηθούμε. Την 1η Ιανουαρίου θα είμαστε ακριβώς οι ίδιοι. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να εξελιχθούμε, αν το θελήσουμε.

Παρακάτω, θα βρείτε 10 βιώσιμους στόχους για το νέο έτος. Δε θα γίνουμε vegan από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε θα πούμε για πάντα «αντίο» στη γρήγορη μόδα και το πλαστικό. Κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα, όμως, το Δεκέμβριο του 2021 θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε πίσω και να αναγνωρίσουμε πως, πράγματι, κάναμε κάτι καλό για το περιβάλλον.

1. Θα αφήσουμε πίσω μας τα καλαμάκια μίας χρήσης

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2020 και τα πλαστικά καλαμάκια είναι παντού. Όχι μόνο στο σπίτι μας, στις καφετέριες και τα μπαρ – έστω και take away – αλλά στο δρόμο, έξω από κάδους, στις θάλασσες, ανάμεσα σε δέντρα. Καλό είναι να τα βγάλουμε από τη ζωή μας επιλέγοντας μεταλλικά.

2. Θα φυτέψουμε κάτι

Είτε έχουμε μεγάλη αυλή, είτε βεράντα, είτε απλώς χώρο για ένα γλαστράκι στην κουζίνα, το 2021 θα φυτέψουμε κάτι. Μπορεί να είναι ένα λουλούδι, ένα δεντράκι – ακόμη και φακές, όπως κάναμε στο σχολείο!

3. Θα ξεκινήσουμε μία #ZeroWasteChallenge

Τη χρονιά που έρχεται, θα αφιερώσουμε έναν μήνα, μία εβδομάδα, μία ημέρα έστω, στη zero waste φιλοσοφία. Θα προσπαθήσουμε να μην πετάξουμε τίποτα στα σκουπίδια και να ζήσουμε όσο πιο οικολογικά γίνεται. Θα δούμε, έτσι, ποιες zero waste πτυχές της καθημερινότητας μας ταιριάζουν, ώστε να τις διατηρήσουμε.

4. Δεν θα ξεχνάμε την ανακύκλωση

Θα προσπαθήσουμε να ανακυκλώνουμε ό, τι ανακυκλώνεται, να επαναχρησιμοποιούμε ό, τι έχει διάρκεια ζωής και να πετάμε στον κάδο απορριμμάτων μόνο ό, τι ανήκει πραγματικά εκεί. Θα ελέγχουμε προσεκτικά τις συσκευασίες των προϊόντων, προκειμένου να κάνουμε την πιο αποτελεσματική προσπάθεια που μπορούμε, ενώ θα προσέξουμε πως, σιγά – σιγά, το τρίπτυχο της βιωσιμότητας reduce – recuse – recycle θα ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

5. Δε θα σπαταλάμε το φαγητό μας

Τρώμε και βάζουμε στο ψυγείο τη μερίδα που έμεινε. Ίσως την φάμε την επόμενη μέρα. Ίσως, πάλι, την ξεχάσουμε. Κι όταν τη θυμηθούμε, μία είναι η κίνηση που θα κάνουμε αυτόματα: Να την πετάξουμε στα σκουπίδια.

Υπολογίζεται ότι καθένας από εμάς παράγει 173 κιλά απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα που δε θέλουμε. Ταυτόχρονα, 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αλλάξει αυτό. Έτσι λοιπόν, το 2021, θα μαγειρεύουμε όσο χρειάζεται κι όχι παραπάνω, ενώ θα δωρίζουμε αυτά που περισσεύουν.

7. Θα παράγουμε κάτι που, υπό άλλες συνθήκες, θα αγοράζαμε έτοιμο

Είτε πρόκειται για τα δικά μας καθαριστικά χώρου, είτε για DIY προϊόντα ομορφιάς, θα δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν κάτι που χρησιμοποιούμε συχνά. Όχι μόνο θα περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας – ποιος ξέρει μέχρι πότε θα διαρκέσει το lockdown – αλλά θα νιώσουμε τεράστια ικανοποίηση.

7. Θα μαζέψουμε σκουπίδια από την παραλία

Είτε το καλοκαίρι, όταν θα είμαστε διακοπές, είτε νωρίτερα όταν θα μπορέσουμε να κάνουμε βόλτες στην άμμο, δεν θα έχουμε παρά να βγάλουμε μία σακούλα  από την τσάντα μας και να μαζέψουμε τα απορρίμματα που  θα συναντήσουμε. Από πλαστικά μπουκαλάκια, μέχρι χαρτί και αποτσίγαρα, τίποτα δεν έχει τη θέση του στην παραλία.

8. Θα τρώμε «καλύτερα»

Ήρθε η ώρα να περιορίσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων τα οποία, δυστυχώς, έχουν κυρίαρχη θέση στη διατροφή μας. Καλό είναι να προτιμούμε φρούτα και λαχανικά, από την αγορά της περιοχής μας. Αν δε μας ενδιαφέρει το ηθικό κομμάτι, που αφορά την δολοφονία ζώων για δική μας ευχαρίστηση,  μπορούμε να ανανγωρίσουμε πως η βιομηχανική κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

9. Θα περπατάμε περισσότερο

Όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο για να καλύψουμε ακόμη και τις μικρότερες αποστάσεις, επιβαρύνουμε τόσο την ατμόσφαιρα, όσο και την υγεία μας με καυσαέριο. Ας περπατήσουμε ή ας κάνουμε περισσότερο ποδήλατο – ο πλανήτης και το σώμα μας θα μας ανταμείψουν.

10. Όταν κάτι από τα παραπάνω δε λειτουργεί, θα το ξαναπροσπαθήσουμε

Αντί να παραιτηθούμε, θα συνεχίσουμε την «πράσινη» προσπάθειά μας μέχρι να τα καταφέρουμε. Ας το αντιμετωπίσουμε σαν μία διατροφή απώλειας βάρους ή ένα δύσκολο πρόγραμμα γυμναστικής: Σημασία δεν έχει το ένα στραβοπάτημα, αλλά η επιμονή και η συνέπεια. Αν μία μέρα δεν τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε δυναμικά την επόμενη και δε θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεπτέμβριος 2020: Όταν οι τιτάνες της μόδας «αγκάλιασαν» τη βιωσιμότητα

Η πραγματική επίδραση της vegan διατροφής στο περιβάλλον

10 νέα δάση σε 5 μόλις μήνες: Το σχέδιο της Αγγλίας για το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση