SUSTAINABILITY

Βιωσιμότητα vs Zero Waste: Ποια είναι η διαφορά τους;

Photo by Krishh on Unsplash

Πολύ συχνά, οι όροι βιωσιμότητα και zero waste συγχέονται και είναι λογικό. Πρόκειται για δύο φιλοσοφίες που έχουν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την προστασία του πλανήτη. Οι πρακτικές τους μοιάζουν αρκετά, ενώ πολλές φορές η μία συμπληρώνει την άλλη. Ένα απλό παράδειγμα, αποτελεί η προσπάθεια να βγάλουμε το πλαστικό μίας χρήσης στη ζωή μας. Για να το καταφέρουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετές zero waste μεθόδους, όπως είναι η χρήση γυάλινου ή μεταλλικού παγουριού.

Είναι, όμως, αρκετά διαφορετικές.

Η zero waste επικεντρώνεται στη επίλυση του προβλήματος που προκαλούν τα απορρίμματα στο περιβάλλον, το φαύλο κύκλο παραγωγής και κατανάλωσης. Η βιωσιμότητα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητικό μας αντίκτυπο στο περιβάλλον, ξεκινώντας από αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Σ’ αυτήν, η παραγωγή απορριμμάτων είναι αποδεκτή.

Οδοντόβουρτσες από μπαμπού, πηγή: Pexels

Ας το εξετάσουμε στην πράξη:

Ως προς το φαγητό, ένας zero waste τρόπος ζωής δε μας επιτρέπει να αγοράζουμε οτιδήποτε βρίσκεται σε συσκευασία που δεν επαναχρησιμοποιείται. Κύριο μέλημά μας δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο παράχθηκαν τα τρόφημα, ούτε ο τόπος, ουτε οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν – ούτε, ακόμη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν οι άνθρωποι που το έφτιαξαν. Επιλέγοντας, από την άλλη, να τρώμε με οδηγό τη βιωσιμότητα, επιλέγουμε κυρίως οργανικά φρούτα και λαχανικά, από την αγορά της περιοχής μας.

Ως προς τα ταξίδια, ο βιώσιμος τουρισμός περιλαμβάνει τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και το μποϊκοτάζ κάθε διασκέδασης ποθυ παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων. Ο zero waste, από την πλευρά του, επικεντρώνεται στη χρήση παγουριού αντί για μπουκαλιού, ειδικά σε χώρες που δε γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης – άρα, δεν γνωρίζουμε τι πετάμε στα σκουπίδια και τι όχι.

Για να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες ακόμη καλύτερα, μπορούμε να δούμε τι συνήθειες θα χρειαστεί να αλλάξουμε αν θέλουμε να αφιερωθούμε σε κάποια.

O zero waste τρόπος ζωής απαιτεί τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, τα τάπερ και τα παγούρια, ενώ ένας κομποστοποιητής καλό είναι να μη λείπει από το χώρο μας. Δεν αγοράζουμε προϊόντα σε συσκευασίες που θα καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων και το πλαστικό μιας χρήσης θα βγει μια και καλή από την καθημερινότητά μας.

Γυάλινα βαζάκια αποθήκευσης, πηγή: Pexels

Ο βιώσιμος τρόπος ζωής μας οδηγεί να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο – ακόμη και τα πόδια μας, προκειμένου να αποφύγουμε το αυτοκίνητο, άρα την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, τα προϊόντα πο αγοράζουμε δεν είναι εισαγόμενα και παράγονται με βιώσιμες μεθόδους.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να κάνουμε όσο πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μπορούμε. Δεν είναι απαραίτητο να στραφούμε στο zero waste, να είμαστε 100% βιώσιμοι, να γίνουμε vegan. Μπορούμε να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε πλαστικά καλαμάκια και να ενθαρρύνουμε τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο. Ίσως έχουμε μαζί το παγούρι μας, για να μην αγοράζουμε μπουκαλάκια νερού από το περίπτερο ή καφέ απ’ έξω. Αυτό χρειάζεται ο πλανήτης μας.

Ναι, το zero waste είναι η λύση με το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Είναι, όμως, δύσκολο να εφαρμοστεί. Η βιωσιμότητα είναι εκείνη που, αυτή τη στιγμή, μπορεί να ενταχθεί στον τρόπο ζωής του καθενός.

 

Διαβάστε επίσης:

H ΙΚΕΑ θα αγοράζει τα… ΙΚΕΑ μας! Με στόχο τη βιωσιμότητα η εταιρεία θα αγοράζει πίσω τα παλιά έπιπλα των πελατών της

Γιατί έχει σημασία η βιωσιμότητα στο design;

Βάλτε το zero waste στην ντουλάπα σας με 4 απλά βήματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση