SUSTAINABILITY

Hθική μόδα: 4 σχεδιάστριες που πρέπει να γνωρίζετε

πηγή φωτογραφιών: Inastagram

Η μόδα αποτελεί μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, σ’ εκείνη οφείλεται το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού – στην πρώτη θέση, έρχεται η παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Mπορεί να γίνει πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Γίνονται, βέβαια προσπάθειες, τόσο από τις εταιρείες όσο και από εμάς, που στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τις μεθόδους παραγωγής, τα υφάσματα και την επίδρασή τους στον πλανήτη μας.

Οι παρακάτω σχεδιάστριες, έχουν αφιερώσει το έργο τους στην ολική επαναφορά της ηθικής μόδας. Αλλάζουν τα δεδομένα και μας εμπνέουν να προσπαθήσουμε για το καλύτερο μέλλον της Γης.

Marine Serre

πηγή: Instagram @marineserre_official

Η Γαλλίδα σχεδιάστρια που έχει βραβευθεί από την LVMH, είναι μία από τις πιο ενεργές του χώρου. Πέρα από την avant-garde αισθητική των δημιουργιών της, είναι γνωστή για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες: Κάνει ανωκύκλωση και παράγει πολυτελή ενδύματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARINE SERRE – FUTUREWEAR (@marineserre_official) on

Τα μισά από τα σχέδια της εαρινής κολεξιόν για φέτος, προέρχεται από υφάσματα που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Φουλάρια έχουν μετατραπεί με απόλυτη μαεστρία σε καφτάνια και πετσέτες σε λεπτά πουλόβερ.

Η Serre ασχολείται και με το χώρο του κοσμήματος, σχεδιάζοντας κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και αξεσουάρ μαλλιών από ξεβρασμένα ξύλα, κοχύλια και άλλα.

Mara Hoffman

πηγή: Instagram @marahoffman

Από το 2015, η σχεδιάστρια από τη Νέα Υόρκη δημιουργεί κολεξιόν που βλάπτουν το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο. Έχοντας κατακτήσει το βραβείο της Unifi, Leading The Change (Ανοίγοντας το δρόμο προς την αλλαγή, σε ελεύθερη μετάφραση), έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του brand της.

Η Mara Hoffman συνεργάζεται με τεχνίτες αναπτυσσόμενων χωρών, χρησιμοποιεί οργανικά και ανακυκλωμένα υφάσματα, ενώ αποφεύγει με κάθε τρόπο τη φυσική γούνα, το δέρμα, το μαλλί αρνιού και τα πούπουλα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mara Hoffman ? (@marahoffman) on


Τα μαγιό της, που μας κάνουν να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι, είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο nylon ή ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

Gabriela Hearst

πηγή: Instagram @abrielahearst

Ίδρυσε το πολυτελές brand της το 2014 και τράβηξε την προσοχή των Νεοϋορκέζων fashionistas χάρη στις υπέρκομψες τσάντες και τα κοστούμια της.

Παρότι το όνομά της κυριαρχεί στο χώρο της πολυτέλειας, η καρδιά της είναι αφιερωμένη στη βιωσιμότητα. Μάλιστα, παρουσίασε την πρώτη οικολογική επίδειξη στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Επειδή μεγάλωσε σ’ ένα ράντσο στην Ουρουγουάη, η Gabriela έχει συνηθίσει να ζει με πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, κάτι που φαίνεται από τις δημιουργίες της και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την τέχνη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriela Hearst (@gabrielahearst) on


Τέλος, συνεργάζεται με 600 γυναίκες στην πατρίδα της ώστε να είναι σίγουρη πως τα υφάσματά της, είναι απόλυτα «ηθικά».

Stella McCartney

πηγή: Instagram @stellamccartney

Πρόκειται ίσως για ένα από τα δυνατότερα ονόματα του χώρου της πολυτέλειας και της ηθικής μόδας. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια, που είναι σύμβουλος βιωσιμότητας στην LVMH, είναι γνωστή για το σεβασμό που δείχνει στον πλανήτη μας. Το 90% των βαμβακερών υφασμάτων της φετινής της κολεξιόν για το καλοκαίρι, ήταν οργανικό. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα τζιν που παρουσίασε, ορισμένα από τα οποία ήταν ανωκυκλωμένα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on

Προτεραιότητά της είναι η σωτηρία του περιβάλλοντος, κάτι που φαίνεται και στις συνεργασίες της. Χάρη σ’ εκείνη, η Adidas κυκλοφόρησε το πρώτο 100% ανακυκλώσιμο φούτερ, ενώ συνεχίζει να παράγει ρουχισμό με κάποια από τα πιο οικολογικά υλικά που υπάρχουν στην αγορά.