SUSTAINABILITY

#IQuitFastFashionBecause: To κίνημα που θα αλλάξει τον κόσμο της μόδας το 2021

πηγή: Instagram @sustainablefashionalliance

#ΙQuiteFastFashionBecause – ή, στα ελληνικά, #ΠαράτησαΤηΓρήγορηΜόδαΕπειδή… Τη Δευτέρα μετά την Black Friday, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags στο Twitter. Όλα ξεκίνησαν χάρη στη συγγραφέα, στιλίστρια, σύμβουλο μόδας και υπέρμαχο της βιωσιμότητας Άιτζα Μπάρμπερ, η οποία προσπάθησε να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την επίδραση της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα, εξηγώντας ποιος, τελικά, ζημιώνεται περισσότερο.

Την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, οι εταιρείες ρούχων είναι οι μεγάλοι «νικητές» της κατανάλωσης. Αυτό που καταφέρνουν με τεράστια επιτυχεία, είναι ότι μας πείθουν να αγοράζουμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε, για να καλύψουμε ανάγκες που, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε. Με τις μεγάλες τους εκπτώσεις, μας παρασύρουν και, στο τέλος, καταλήγουμε με πολλά προϊόντα στο διαδικτυακό «καλάθι» μας, τα οποία πιθανότατα δε θα φορέσουμε ποτέ. Μόνο στην Αγγλία, υπολογίζεται πως ενδύματα αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών δεν έχουν βγει καν από την ντουλάπα ανθρώπων που τα επιλέγουν επειδή απλώς θέλουν να γίνονται αρεστοί στο κοινό τους στα social media.

Όσο περάνει ο καιρός, η κατάσταση χειροτερεύει. Τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα και νάιλον πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανικές μονάδες που, συνήθως, βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, πληρώνονται με σχεδόν μηδαμινούς μισθούς, εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και ο πλανήτης υποφέρει.

Ας δούμε τι οδήγησε τους χρήστες του Twitter στο να αφήσουν πίσω τους τη γρήγορη μόδα και τονίζουν ότι ήρθε η ώρα αυτό το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης να λάβει τέλος.

#IQuitFastFashionBecause…

«…κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει για τη μόδα. Επειδή η γρήγορη μόδα ήταν εθιστική και καθημερινά μου προκαλούσε θλίψη. Επειδή οι τάσεις της μόδας δεν αξίζουν την καταστροφή του πλανήτη. Για να αναλάβουν τοι εταιρείες τις ευθύνες τους για την εκμετάλλευση, τα απορρίμματα και τα ψέματα.»

«…γνώριζα ότι ήμουν μέρος ενός κακού συστήματος από το οποίο έπρεπε να ξεφύγω. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγόρασα ποτέ προϊόντα γρήγορης μόδας. Το έκανα. Κι ακόμη φοράω μερικά. Απλώς τώρα ξέρω καλύτερα και έχω το προνόμιο να αλλάξω συνήθειες».


«…βλάπτει ανεξάρτητους σχεδιαστές και κάνει την αγορά λιγότερο ποικιλόμορφη.»


«…τα vintage ρούχα είναι πολύ πιο κουλ από τα καινούργια, και είναι μία καλή βιώσιμη επιλογή αν έχουμε περιορισμένα χρήματα στη διάθεσή μας.»


«…κατάλαβα ότι τα ψώνια ήταν ένα είδος χόμπι για εμένα και, ως αποτέλεσμα, είχα μία ντουλάπα γεμάτη με ρούχα που δε φορούσα.»


«…δε θέλω να υποστηρίζω μία βιομηχανία που εκμεταλλεύεται εκατομμύρια εύθραυστους ανθρώπους, μολύνει το περιβάλλον, συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Αν θέλετε, ψωνίστε διαφορετικά. Ψηφίστε με τα χρήματά σας, ταιριάξτε τις αγορές με την ηθική σας.»


«…συνειδητοποίησα ότι η ικανοποίησή μου έπειτα από την επιδιόρθωση μίας μπλούζας που είχα για χρόνια, ξεπερνάει tη φευγαλέα ανανέωση που μου δίνει μία νέα αγορά»


«…κατάλαβα ότι η “αποταμίευση” από τη φτηνή μόδα είναι μία παραίσθηση. Οι ατέλειωτες εκπτώσεις και οι οικονομικές πρώτες ύλες, στο τέλος, οδηγούν σε τεράστια σπατάλη χρημάτων.»


Ποιος είναι ο δικός σας λόγος;

 

Διαβάστε επίσης:

Οι online ταινίες που φέρνουν στο φως το σκληρό πρόσωπο της γρήγορης μόδας

«Αγόρασε – Φόρεσε – Πέταξε»: Η φιλοσοφία της γρήγορης μόδας

Βιώσιμη, ηθική και αργή μόδα: Τί είναι και σε τί διαφέρουν

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση