SUSTAINABILITY

Jane Goodall: Aν δεν αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, είμαστε καταδικασμένοι

πηγή: Instagram @janegoodallinst

Σύμφωνα με την πρωτευοντολόγο Jane Goodall, η ανθρωπότητα θα «είναι τελειωμένη», αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες –  όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) στις


Η επιστήμονας θεωρεί πως η κρίση στην παγκόσμια υγεία είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης εκμετάλλευσης του φυσικού μας περιβάλλοντος. Αποψιλώνοντας τα δάση, καταφέραμε να καταστρέψουμε το σπίτι τόσων ειδών ζώων, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Κι έπειτα, η κτηνοτροφία που, πλέον, έχει εντατικοποιηθεί, δε βοηθάει την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, πως είναι πολύ πιθανό κι ο κορονοϊός να πέρασε στους ανθρώπους από μία παράνομη λαϊκή αγορά όπου πωλείται κρέας, στην Κίνα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) στις

Η Jane, η οποία έχει μελετήσει σε βάθος τη συμπεριφορά του χιμπατζή και είναι μια από της λαμπρότερες ειδικούς του χώρου, μίλησε σε συνέδριο που διοργάνωσε διαδικτυακά η ομάδα Compassion in World Farming και εξέφρασε την ανησυχία της.

«Φτάσαμε μόνοι μας εδώ, επειδή δε σεβαστήκαμε ποτέ ούτε τα ζώα, ούτε το περιβάλλον», τόνισε. «Η παντελής  έλλειψη σεβασμού προς τα άγρια ζώα και εκείνα των εκτροφείων, έχει δημιουργήσει αυτήν εδώ την κατάσταση που επιτρέπει την εξάπλωση των ιών και τη μόλυνση των ανθρώπων.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Vegan? (@dr.vegan) στις


Είναι ανάγκη να πάρουμε το βλέμμα μας από την κτηνοτροφία και την καταστροφή της φύσης. Η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι κάτι μακρινό, βρίσκεται δίπλα μας, και εντείνει τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη περισσότερων ζωονόσων στο είδος μας. Η εργοστασιακή κτηνοτροφία, συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη υπερβακτηρίων που δεν επηρεάζονται από αντιβιοτικά. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η υγεία μας απειλείται.

«Αν δεν αλλάξουμε, τελειώσαμε», δήλωσε η Goodall. «Δε θα πάμε μακριά αν συνεχίσουμε έτσι.»

Μίλησε, επιπλέον, για εκείνους που ζουν στα όρια της φτώχιας, που δεν έχουν εναλλακτικές και πασχίζουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Προκειμένου να επιβιώσουν, θα κόψουν τα δέντρα, θα επιλέξουν το φτηνότερο φαγητό ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής του.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι οικονομικά πανίσχυροι να ασκήσουν πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες και να πραγματοποιούν προσεκτικά τις αγορές τους. «Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε τα προϊόντα τους», ανέφερε σχετικά με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους πόρους της Γης και βασίζονται στην εργοστασιακή κτηνοτροφία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) στις

«Η σχέση μας με το φυσικό κόσμο έχει φτάσει στο σημείο καμπής της. Υπάρχει ένα μονάχα, μικρό χρονικό παραθυράκι που θα μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε και να προλάβουμε την καταστροφή», είπε η Jane Goodall. «Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα αυτής της κρίσης, είναι ότι χρειάζεται αλλαγή. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν πως, για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον, πρέπει να αλλάζουμε δραστικά τη διατροφή μας και να επικεντρωθούμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Για χάρη των ζώων, του πλανήτη και την υγεία των παιδιών μας