SUSTAINABILITY

Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω: Οι 3 αρχές της βιωσιμότητας

Photo by Valeria Ushakova from Pexels

Reduce, reuse, recycle. Ελληνιστί, μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω. Τρία ρήματα που δείχνουν ακριβώς αυτά που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τα απορρίμματά μας. Είναι οι κανόνες που χρειάζεται να ακολουθούμε, για να ζούμε βιώσιμα. Ένα βήμα τη φορά, προσπαθώντας λίγο παραπάνω κάθε μέρα, θα μπορέσουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στη σωτηρία του πλανήτη μας.

Ας τα δούμε ένα – ένα.

Μειώνω

Είναι το πρώτο στην ιεραρχία καθώς, όσο περισσότερα παίρνουμε, τόσο περισσότερα υπάρχουν για να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε. Η λογική του είναι απλή. Περιορίζουμε αυτά που καταναλώνουμε. Έτσι, υπάρχουν λιγότερα σκουπίδια, άρα μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πριν αγοράσουμε κάτι, ας αναρωτηθούμε τα εξής:

Μπορώ να χρησιμοποιήσω, για τον ίδιο σκοπό, κάτι που ήδη έχω; Εάν η απάντηση είναι θετική, δε χρειάζεται να γίνουμε σπάταλοι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Habitat Restore Cape May (@restorecapemay) στις

Είναι μίας χρήσης; Όσο βολικό κι αν είναι, χρησιμοποιώντας κάτι και πετώντας το έπειτα στα σκουπίδια, το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να βλάπτουμε το περιβάλλον.

Μου είναι απαραίτητο; Συχνά αγοράζουμε πράγματα απλώς επειδή μας αρέσουν, ανεξάρτητα από το εάν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι να μη χρειαζόμαστε καινούργιο κινητό τηλέφωνο, αλλά να θέλουμε το καινούργιο μοντέλο. Κατά πόσο, όμως, αυτό θα ωφελήσει τον πλανήτη; Εξάλλου, είναι σχεδόν βέβαιο πως η παλιά μας συσκευή θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Επαναχρησιμοποιώ

Όλοι έχουμε στο πίσω μέρος μίας ντουλάπας εκείνο το κουτί που περιέχει χαλασμένα ή άχρηστα αντικείμενα, τα οποία ποτέ δεν πετάμε γιατί «ποτέ δεν ξέρεις». Ε, ήρθε η ώρα να μάθουμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amica Terrae (@amica_terrae) στις

Τα βαζάκια μαρμελάδας ή μελιού, για παράδειγμα, ας τα βγάλουμε από το ντουλάπι της κουζίνας κι ας τα κάνουμε μολυβοθήκες, ή ας τα χρησιμοποιήσουμε σαν χώρους αποθήκευσης φορτιστών και ακουστικών.

Ανακυκλώνω

Ίσως το σημαντικότερο, αν και τελευταίο, στάδιο. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της ανακύκλωσης. Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή οτιδήποτε αποτελεί γρήγορο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να πετάμε στους μπλε κάδους και τι όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που περνάμε δίπλα από έναν και παρατηρούμε ότι μέσα υπάρχουν ξερόχορτα, κλαδιά, συσκευασίες φαγητού – κανονικά απορρίμματα, δηλαδή.

Για να ανακυκλώνουμε αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε από τι είναι φτιαγμένες οι συσκευασίες ή εάν είναι απόλυτα καθαρές από ίχνη τροφίμων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Recycle India (@recycle.india) στις

Μπορούμε, πάντα, να επιλέγουμε προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά, όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι καινούργιο.