SUSTAINABILITY

Μήπως τα πλαστικά μπιμπερό επιβαρύνουν τον οργανισμό του μωρού σας;

Photo by Lucy Wolski on Unsplash

Τα μπιμπερό δεν είναι όσο «αθώα» φαίνονται. Είναι, μάλιστα, το ακριβώς αντίθετο. Εξαιτίας τους, μάλιστα, τα μωρά καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά κι εκτίθενται καθημερινά σε τεράστιο κίνδυνο. Αυτό, τουλάχιστον, δηλώνει ομάδα επιστημόνων με έρευνα που δημοσίευσε στο Nature Food.

Οι ειδικοί βρήκαν πως  θερμοκρασία στην οποία αποστειρώνονται τα πλαστικά μπουκάλια ευθύνεται για την απελευθέρωση εκατομμυρίων μικροπλαστικών και τρισεκατομμυρίων ακόμη μικρότερων νανοπλαστικών.  Τα μπιμπερό που φτιάχνονται από πολυπροπυλένιο – τα οποία αποτελούν το 82% των διαθέσιμων στην αγορά – είναι τα πιο επικίνδυνα.

Γνωρίζουμε ήδη πως το πλαστικό επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας. Γνωρίζουμε πως από το πλύσιμο των ρούχων εκατομμύρια μικροΐνες του περνούν στο σύστημα ύδρευσης και καταλήγουν στον οργανισμό μας. Τώρα, όμως, βλέπουμε πως τα βρέφη βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Photo by Rainier Ridao on Unsplash

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Trinity στο Δουβλίνο, John Boland, έχει δηλώσει πως δεν περίμενε να δει τέτοιους αριθμούς, όταν ανέλυε την πσότητα μικροπλαστικών που προέρχεται από τα μπιμπερό. «Έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας υπολόγισε πως ένας ενήλικας καταναλώνει 300 με 600 μικροπλαστικά ημερισίως – εμείς εδώ μιλάμε για εκατομμύρια», έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην Guardian. «Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε έρευνες στο χώρο της υγείας για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Εμείς ήδη προσπαθούμε, με τη βοήθεια συναδέλφων, να ανακαλύψουμε ποια “κουμπιά” του ανοσοποιητικού συστήματος αρχίζουν να πατιούνται από αυτά τα μικροσκοπικά μόρια.»

Ο Philipp Schwabl, διδάκτορας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο οποίος, μάλιστα, δεν πήρε μέρος στην έρευνα αυτή, συμφώνησε. Μιλώντας στην Guardian ανέφερε πως τα συμπεράσματα των συναδέλφων του αποτελούν σημείο – σταθμό στην ιστορία του πλαστικού.

«Τα νούμερα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όμως η πραγματική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό απαιτεί διερεύνηση», σημείωσε.

Ο καθηγητής του RMIT στη Μελβούρνη, Oliver Jones, από την πλευρά του, πιστεύει πως δε θα έπρεπε να γίνεται τόσος θόρυβος γύρω από το ζήτημα. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατούνται οι γονείς ή να αισθάνονται άσχημα επειδή χρησιμοποιούν πλαστικά μπιμπερό. «Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει ότι το πρόβλημα των μικροπλαστικών είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο πιστεύαμε και χρειάζεται να αντιμετωπισθεί άμεσα.»