SUSTAINABILITY

Ποια είναι η γοργόνα που ποζάρει ανάμεσα στα πλαστικά μολυσμένης παραλίας του Μπαλί;

πηγή: Instagram @laurainwaterland

Μία γοργόνα κείτεται νεκρή στην παραλία Κούτα στο Μπαλί. Είναι περικυκλωμένη από πλαστικές συσκευασίες – ίσως γι’ αυτό έφυγε από τη ζωή, την παγίδευσαν στη στεριά και δεν της επέτρεψαν να γυρίσει στο σπίτι της.


Το συγκεκριμένο μέρος της Ινδονησίας υποφέρει. Η ποσότητα των απορριμμάτων μετά την εποχή των μουσώνων είναι τεράστια κι ο τουρισμός επιβαρύνει την ήδη άσχημη κατάσταση. Παρότι φέτος ο δεύτερος ελαχιστοποιήθηκε, το πρόβλημα παρέμεινε μεγάλο.

Μία γυναίκα, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει τη διαφορά. 

Η «γοργόνα» της φωτογραφίας ονομάζεται Λώρα. Χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενημερώσει το κοινό της για περιβαλλοντικά ζητήματα και να προστατεύσει τον πλανήτη με το δικό της τρόπο. Με ένα drone λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η λήψη για την ανάρτηση που έγινε viral.

Όπως η ίδια ανέφερε, πόζαρε σαν γοργόνα που έχει φύγει από τη ζωή με ένα μοναδικό στόχο: Να σοκάρει τους χρήστες του Instagram. Μόνο έτσι θα κατάφερνε να στρέψει την προσοχή τους στη ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wayan Suyadnya (@hiwayan)


Όταν αντίκρυσε το μέγεθος του προβλήματος, ένιωσε ανίκανη να κινηθεί. Αποτύπωσε τα συναισθήματά της και, από την ημέρα που η φωτογραφία ανέβηκε στο διαδίκτυο, ο αριθμός των εθελοντών για τον καθαρισμό της παραλίας αυτής αυξήθηκε σημαντικά.

«Χαίρομαι που τους βλέπω. Μου δίνουν ελπίδα, με κάνουν να αισθάνομαι λιγότερο αβοήθητη», δήλωσε στο Mashable.


Φυσικά, ο εθελοντισμός δεν θα λύσει μόνος του ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Η Λώρα καλεί τις επιχειρήσεις να δράσουν, καθώς «είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν τέλος σ’ αυτό, αν πραγματικά το θελήσουν, σταματώντας να παράγουν τα πλαστικά μίας χρήσης που δεν έχουμε ανάγκη στη ζωή μας». Επιμένει πως δε θα έπρεπε να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό τα μέλη της κοινότητας, αλλά κολοσσοί όπως η Coca Cola, η Danone και η Nestle, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα.


Τον Απρίλιο του 2020, η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεσμεύθηκε να περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματα. Το σχέδιό της περιλαμβάνει τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ωκεανό κατά 70% μέχρι το 2025 και, μέχρι το 2040, να δώσει τέλος στη ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Γιάνοκ: Η ακτιβίστρια που αγωνίζεται για τη σωτηρία των ελαφιών της Λαπωνίας

5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον

SHEChangesClimate: Πού είναι οι γυναίκες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση