#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Βιωσιμότητα στην εποχή του κορονοϊού: Πώς να βοηθήσετε το περιβάλλον από τον καναπέ σας

Βιωσιμότητα στην εποχή του κορονοϊού: Πώς να βοηθήσετε το περιβάλλον από τον καναπέ σας
Photo by Gabby K from Pexels

Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε σπίτι. Έχουν περάσει μήνες, ενώ κάθε μέρα που περνάει, η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει πιο μακρινή.

Μακριά από αγαπημένους μας ανθρώπους, οι ώρες της ημέρας φαντάζουν ατελείωτες. Ανησυχούμε για την κρίση στην παγκόσμια υγεία και τα αποτελέσματα που, αναπόφευκτα, θα φέρει στην οικονομία, καθώς όλα υπολειτουργούν. Κάποιοι δε γνωρίζουμε καν εάν η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε θα ανοίξει ξανά, όταν η πανδημία θα αποτελεί πια παρελθόν.

Υπάρχουν , όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τόσο για να πάρουμε – προσωρινά – τις σκέψεις μας από την αρνητική πλευρά της ζωής, όσο και για να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

Παρακάτω, βρίσκονται μερικές δραστηριότητες πέρα από τις τετριμμένες – τα βιβλία και τις ταινίες που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην οικολογία.

Ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Διαλέγουμε το αγαπημένο μας δωμάτιο και ξεκινάμε. Αδειάζουμε τα ράφια, αναδιοργανώνουμε το χώρο και βρίσκουμε τι δε χρειαζόμαστε πλέον. Ό,τι επιλέξαμε να μην κρατήσουμε, δε θα το πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων. Μπορούμε, όμως, να το ανακυκλώσουμε – εάν το επιτρέπει το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, φυσικά – να το δωρίσουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη ή να το χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά.

Βρίσκουμε ένα καινούριο σύστημα οργάνωσης των απορριμμάτων

Είτε μένουμε μόνοι, είτε με συγκάτοικο, είτε με την οικογένειά μας, έχουμε άπλετο χρόνο να σκεφτούμε ιδέες βολικές για όλους. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να ξεχωρίζουμε σε διαφορετικό κάδο την ανακύκλωση, να διαχωρίζουμε τα χαρτιά από τα πλαστικά και το αλουμίνιο, αλλά και τα απορρίμματα που προέρχονται από φαγητό. Εάν είμαστε με τα παιδιά μας, καλό είναι να αναλάβουμε ο καθένας από ένα ρόλο – κάποιος να επιβεβαιώνει ότι τα σωστά πράγματα βρίσκονται σε κάθε κάδο και δεν μπερδεύονται, ενώ ένας άλλος θα τα βγάζει από το σπίτι, για παράδειγμα. Έτσι, θα γίνουμε όλοι πιο υπεύθυνοι.

Φτιάχνουμε το δικό μας μποστάνι

Είναι μία εποχή που, αναμφισβήτητα, έχουμε χρόνο. Εάν έχουμε και χώρο στην αυλή μας, γιατί να μη γίνουμε αυτάρκεις, καλλιεργώντας τα δικά μας λαχανικά; Θα περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας και, σύντομα, θα μπορούμε να φάμε βιολογικά προϊόντα, απαλλαγμένα από χημικά, με την ικανοποίηση ότι πραγματοποιήσαμε εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους!

Σταματάμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό

Τώρα που δεν είμαστε έξω, είναι ευκολότερο να περιορίσουμε το πλαστικό μίας χρήσης. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε τα κλασικά καλαμάκια για τον καφέ μας, έχουμε τη δυνατότητα να πίνουμε νερό από τα ποτήρια μας και όχι από μπουκαλάκια και, γενικά, μας παρέχεται η μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα.

 

Διαβάστε επίσης:

Προσπάθεια για μία πράσινη πόλη: Πώς η «αιώνια έχθρα» μεταξύ Άμστερνταμ και Ρότερνταμ βοήθησε το περιβάλλον

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Μόνο αν βοηθήσουμε τους ευάλωτους στη μάχη με την κλιματική αλλαγή, θα ορθοποδήσουμε οικονομικά μετά την πανδημία

Lego: Η δημοφιλής εταιρεία παιχνιδιών γίνεται «πράσινη»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις