HOUSE & GARDEN

5 πράγματα που κάνουν ένα σπίτι να δείχνει “φθηνό”

πηγή: unsplash

Η διακόσμηση έχει τη δύναμη να κάνει έναν χώρο να δείχνει πολυτελής αλλά και “φθηνός”, ανάλογα με τον τρόπο πώς τη διαχειρίζεται κανείς. Ακόμα και αν έχει ξοδέψει μία μικρή περιουσία για τα έπιπλα και τα αντικείμενα, πολλές φορές το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τον χώρο να φαίνεται “δεύτερος”.

Αυτό σημαίνει ότι η αισθητική και η πολυτέλεια δεν συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, αφού το λάθος είναι κυρίως θέμα αισθητικής. Πολλές φορές, ο ακατάλληλος συνδυασμός, χρωμάτων, στιλ, υφών, ή ακόμα όταν η κλίμακα μεταξύ χώρου και επίπλων είναι δυσανάλογη, η αίσθηση που προκαλείται, είναι ενός χώρου ατημέλητου και καθόλου προσεγμένου.

Δείτε ποια είναι τα 5 σημαντικότερα πράγματα, που χαλούν την αισθητική του:

Κενοί τοίχοι

Όταν υπάρχουν πολλοί κενοί τοίχοι, τότε δημιουργείται μία ψυχρή και αφιλόξενη ατμόσφαιρα στον χώρο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να τον γεμίσετε μέ ένα κολάζ από poster ή μέ ένα μεγάλο και επιβλητικό πίνακα. Μπορείτε επίσης να κάνετε mix και με άλλα αντικείμενα, όπως καθρέφτες ή οτιδήποτε διακοσμητικό ενδείκνυται για τοίχο.

Φορτωμένη είσοδος 

Αν η είσοδος στο σπίτι είναι φορτωμένη με πολλά αντικείμενα, τότε μοιάζει σαν ένα ακατάστατο μικρό δωμάτιο. Για να μην δημιουργηθεί αυτή η εικόνα, καλό είναι να έχετε πάντα υπόψη, τη λειτουργία για την οποία προορίζεται. Το ζητούμενο είναι να έχετε μία διακριτική γωνιά για να σας εξυπηρετεί όταν εισέρχεστε ή φεύγετε από το σπίτι και όχι ένα αδιευκρίνιστο σημείο, που δεν παραπέμπει σε κάτι.

Έχετε τα πάντα σεταρισμένα

Η τάση να είναι όλα τα έπιπλα σεταρισμένα, μέχρι και το τελευταίο σκαμπό έχει πλέον ξεπεραστεί και το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς. Προσπαθήστε να “σπάσετε” τη μονοτονία, με ένα statement έπιπλο, όπως μία πολυθρόνα με ταπετσαρία σε διαφορετικό μοτίβο, ή ένα coffee table που δεν είναι ακριβώς ίδιο με τα βοηθητικά τρεπέζια δεξιά και αριστερά του καναπέ. Να θυμάστε πως όταν συνδυάζετε διαφορετικές υφές και υλικά μεταξύ τους, δημιουργείτε μία πιο ζωηρ΄ατμόσφαιρα που σε καμία περίπτωση δεν κάνει έναν χώρο να δείχνει ψυχρός και βαρετός.

Ράφια και επιφάνειες γεμάτες διάσπαρτες μινιατούρες

Ακόμα και αν ένα ράφι φιλοξενεί μινιατούρες από Swarovski, ή Murano που είχατε αγοράσει για ενθύμιο από τη Βενετία, αν όλα αυτά προβληθούν διάσπαρτα και ειδικά πάνω σε μία μεγάλη επιφάνεια, τότε χάνεται η αισθητική τους αξία και δείχνουν φθηνά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο είτε να αλλάξετε το σημείο που θα τα τοποθετήσετε διαχωρίζοντας τα (π.χ. σε ένα διακοσμητικό δίσκο με βιβλία και και ένα μικρό βάζο με λουλούδια), ή αν μετά σκεφτείτε να τοποθετήσετε όπως τα είδατε εξαρχής στη luxury βιτρίνα όπου τα πουλούσαν. Σύμφωνα με το visual merchandising, τα πολυτελή αντικείμενα δεν πρέπει να προβάλονται σε μεγάλες ποσότητες, διότι ακυρώνουν την ίδια τη φιλοσοφία τους που βασίζεται στη μοναδικότητα.

Κακός φωτισμός

Η μελέτη φωτισμού σε όλο το σπίτι και ειδικά στους κοινόχρηστους χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ανάλογα με το πώς κατανειμεται και την απόχρωση του, μπορεί να αναδείξει ένα μέτρια αισθητικά χώρο και να “καταστρέψει” έναν πολυτελή. Το “παιχνίδι” με τις φωτοσκιάσεις επηρεάζει την αισθητική και την ψυχολογία. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε έναν χώρο, με ένα ψυχρό και μουντό φως, το οποίο δημιουργεί παντού σκιές. Ακόμα και αν τα έπιπλα είναι ακριβά, σύντομα θα νιώσετε την επιθυμία να αποχωρήσετε από αυτόν.

Διαβάστε επίσης:

Χρωματιστοί καθρέφτες: Η τάση στη διακόσμηση που ομορφαίνει κάθε σημείο του σπιτιού

Maximalist décor: Γιατί να το προτιμήσετε και πώς να το εφαρμόσετε

Wall decor: Ιδέες με free prints για να δημιουργήσετε τα δικά σας μοναδικά κάδρα