HOUSE & GARDEN

6 βιώσιμα υφάσματα για το σπίτι συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα

Η βασική έννοια της αειφορίας επικεντρώνεται στους τρεις κύριους τομείς που επηρεάζονται από την παραγωγή ενός αντικειμένου: Περιβάλλον, οικονομικό και κοινωνικό. Με άλλα λόγια, ο αντίκτυπος ενός προϊόντος ή ενός συστατικού ενός προϊόντος σε αυτούς τους τρεις τομείς εξετάζεται προκειμένου να καθοριστεί η βιωσιμότητά του.

Το interior design τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να κάνει πιο υγιεινή τη διαβίωση μέσα στο σπίτι.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι τα homewear και πιο συγκεκριμένα τα υφάσματα, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Για το λόγο αυτό, πλέον στις τωρινές τάσεις αλλά και σε αυτές του μέλλοντος, θα ανήκουν τα παρακάτω υφάσματα, τα οποία δεν χαρίζουν μόνο αισθητική, αλλά και μία οικολογική προσέγγιση στη διακόσμηση.

 

Λινό

Πρόκειται για μια φυσική ίνα που προέρχεται από το φυτό λιναριού. Το λινό είναι ένα δημοφιλές ύφασμα εδώ και αρκετούς αιώνες. Η διαδικασία από την ανάπτυξη του φυτού έως την ύφανση των ινών του σε ύφασμα, μπορεί να διαρκέσει μήνες, αλλά σε αντίθεση με το βαμβάκι, απαιτεί πολύ λίγο νερό. Απαιτεί επίσης ελάχιστα ή καθόλου φυτοφάρμακα, παράγει λίγες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι υψηλής απόδοσης και είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμο εφόσον δεν είναι βαμμένο.

Οργανική κάνναβη

Ακριβώς δίπλα στα λευκά είδη είναι η εξαιρετικά ανθεκτική και παγκοσμίως γνωστή κάνναβη. Το φυτό της αναπτύσσεται γρήγορα, δεν απαιτεί φυτοφάρμακα και σχεδόν καθόλου νερό για να αναπτυχθεί και έχει αμέτρητες χρήσεις από το γάλα και καλλυντικά έως το δομικά υλικά και ύφασμα.

Μετάξι

Μερικοί λαοί μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι το παραδοσιακό μετάξι παρασκευάζεται από τα κουκούλια των μεταξοσκώληκων κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας κατά την οποία συνήθως πεθαίνουν τα σκουλήκια.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μετάξι, το μετάξι «ειρήνης» δεν απαιτεί το θάνατο κανενός εντόμου κατά την παραγωγή του. Επίσης γνωστό ως μετάξι ahimsa (το ahimsa είναι μια βουδιστική έννοια του σεβασμού όλων των ζωντανών πραγμάτων), αυτό το ύφασμα επιτρέπει στους μεταξοσκώληκες που συμμετέχουν στη δημιουργία του να ζουν και να γίνουν σκώροι.

Επιπλέον, το «ειρηνικό» μετάξι παρακάμπτει τις ανησυχίες σχετικά με την δουλεία που πραγματοποιεί η παραδοσιακή μεταξωτή παραγωγή επαληθεύοντας την παραγωγή της με το πρόγραμμα Εγγυήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Δίκαιου Εμπορίου . Έτσι, παρόλο που το ύφασμα μπορεί να μην έχει την ίδια εξαιρετικά λεία αίσθηση με το παραδοσιακό μετάξι, εξακολουθεί να έχει ωραία αίσθηση στο άγγιγμα του.

Οργανικό βαμβάκι

Ένα από τα πιο βιώσιμα υφάσματα στην τρέχουσα παραγωγή είναι το βιολογικό βαμβάκι. Κατασκευασμένο χωρίς τα επιβλαβή φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κανονικού βαμβακιού, το οργανικό βαμβάκι είναι καλύτερο όταν ανακυκλώνεται, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης μετα-βιομηχανικά και μετα-καταναλωτικά απόβλητα. Εάν επιλέγετε οργανικό βαμβάκι, αναζητήστε την  ετικέτα πιστοποιημένη από το GOTS για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την πιο βιώσιμη ποικιλία που μπορείτε να βρείτε.

Tencel

Κατασκευασμένο από διαλυμένο χαρτοπολτό, το ύφασμα Tencel παράγεται από την αυστριακή εταιρεία που ονομάζεται Lenzing AG. Δημιουργώντας ίνες κυτταρίνης, η Tencel ελέγχει τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή με ένα σύστημα κλειστού βρόχου που ανακυκλώνει το διαλύτη, καθιστώντας τα απόβλητα λιγότερο επικίνδυνα.

Qmono

Αυτό το πρωτοποριακό ιαπωνικό ύφασμα, είναι κατασκευασμένο από συνθετικό μετάξι από αράχνη. Το Qmonos δεν είναι μόνο πλήρως βιοαποικοδομήσιμο, αλλά ελαφρύ, εύκαμπτο και πέντε φορές ισχυρότερο από το χάλυβα.

Το καλύτερο από όλα, καμία αράχνη ή άλλα πλάσματα δεν σκοτώνονται για την παραγωγή αυτού του υλικού. Αυτό το καθιστά πιο βιώσιμο και ηθικό από το μετάξι ή το νάιλον.

Οι φυσικές υφές στο σπίτι, είναι κομμάτι της διακόσμησης τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Σε περίπτωση που επιθυμείτε μία μικρή αλλά ουσιαστική ανανέωση στο σπίτι, αναζητήστε σε αυτά τα υφάσματα, πλούσια ριχτάρια και κουβερλί, διακοσμητικά μαξιλάρια, λευκά είδη και κουρτίνες.

Διαβάστε επίσης:

Ιδέες και tips για να τοποθετείτε σωστά τα χαλιά στο σπίτι

Ιδέες για ένα αφαιρετικό στιλ διακόσμησης στο υπνοδωμάτιο

Πώς να αξιοποιήσετε ένα μικρό υπνοδωμάτιο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση