HOUSE & GARDEN

Οταν οι σκάλες μετατρέπονται στο πολυτιμότερο «εργαλείο» του design

Photo by Vecislavas Popa from Pexels

Οι σκάλες είναι από τα δομικά στοιχεία των κτιρίων που δεν εξυπηρετούν μόνο την κάθετη μετακίνηση αλλά συμμετέχουν στο ύφος του design. Η χάραξη μίας σκάλας μπορεί να έχει πολλές εκδοχές και πολλές τεχνικές στήριξης.

Ανάλογα με το κτίριο, ή τον εσωτερικό χώρο που χρησιμοποιείται αλλά και τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετεί, διαφέρει ως προς την κλίμακα, την κλίση, το πλάτος του πατήματος και το ύψος του σκαλοπατιού.

Επειδή πρόκειται για δομικό στοιχείο και όχι μόνο διακοσμητικό, ο σχεδιασμός της πρέπει να γίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη στατικότητα και την ασφάλεια. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που παραμένουν ακλόνητα σε κάθε χάραξη. Τα υπόλοιπα όπως το σχήμα, τα υλικά και η γεωμετρία μπορούν να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους.

Δείτε παρακάτω μερικές εντυπωσιακές σκάλες που αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα σε έναν χώρο.

1) «Αιωρούμενη» σκάλα

Το αφαιρετικό design μίας σκάλας που μοιάζει να αιωρείται ακολουθεί την μοντέρνα αισθητική του χώρου.
Η στήριξη της ευθύνεται στους μεταλλικούς πρόβολους που έχουν πακτωθεί στον τοίχο, ενώ το υλικό της επένδυσης της είναι ξύλο. Παρόμοιες λύσεις χρησιμοποιούν εξίσου τσιμέντο και μέταλλο.
Επειδή λείπουν τα κάγκελα το πλάτος του σκαλιού είναι αρκετά φαρδύ για λόγους ασφαλείας.

2) Contemporary feeling

Η σκάλα μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μέσα σε έναν χώρο θυμίζοντας ένα γλυπτό έργο τέχνης.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός προτείνει πολλές εντυπωσιακές λύσεις που συμπληρώνουν την minimal αισθητική.
Ο συνδυασμός διαφορετικών υλικών ενισχύει την αφηρημένη γεωμετρία του design.

3) Black & white

Στην black & white αισθητική, το design «εκμεταλλεύεται» τις αντιθέσεις, τον φωτισμό και τις σκιάσεις του χώρου για να τονίσει τους όγκους και τις διαστάσεις του.

Η σκάλα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» που ενισχύει το «παιχνίδι» της οφθαλμαπάτης.

4) Στιλιζάρισμα

Σε κατοικίες με αίθρια και ψηλές οροφές οι σκάλες έχουν την ικανότητα να απογειώσουν το design και να προκύψει ένα μοναδικό installation.

Τις περισσότερες φορές η έμπνευση αντλεί φόρμες από τη φύση οι οποίες απλουστεύονται μέσα από τη διαδικασία του στιλιζαρίσματος.

Τα «κύματα» μέσα σε έναν χώρο χαρίζουν ρευστότητα και πλαστικότητα, ειδικά όταν σε αυτόν χρησιμοποιούνται σκληρά στην όψη υλικά.

5) Διπλή χρήση

Όταν προκύπτει η ανάγκη για περισσότερη λειτουργικότητα σε ένα σημείο η χάραξη της σκάλας μπορεί να γίνει με τρόπο που θα προσφέρει διπλή χρήση. Επίσης δεν μικραίνει ο χώρος αλλά αντιθέτως μοιάζει πιο ανοιχτός και φιλόξενος.

6) Τονίζοντας το ύψος

Οι κουπαστές που εκτείνονται από την οροφή μέχρι και το δάπεδο τονίζουν το ύψος και συγχρόνως εξασφαλίζουν την ασφάλεια.

Επιπλέον δημιουργείται μία αντίθεση που θυμίζει κατά κάποιο τρόπο την τεχνική του layering που χαρίζει περισσότερο βάθος σε ένα σημείο.

7) Bοηθητική σκάλα

Μία βοηθητική σκάλα μπορεί να συμμετέχει στο design ενός χώρου. Σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες που είχαν μόνο λειτουργικό χαρακτήρα, οι βοηθητικές σκάλες πλέον αποτελούν αντικείμενο του εσωτερικού σχεδιασμού και εντυπωσιάζουν με την απλότητα τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Loft στο Μανχάταν περιέχει αυθεντική τοιχογραφία του Κιθ Χάρινγκ- Η τέχνη γίνεται ένα με το design

Το μέλλον του design: Οικολογική εφεύρεση χρησιμοποιεί φυτά εσωτερικού χώρου και φιλτράρει τον αέρα του σπιτιού

Κιμ Κόλινς και Έϊμι Μόργκενστερν: Οι καλλιτέχνιδες που αναβίωσαν το βενετσιάνικο γύψο στο σύγχρονο design

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση