HOUSE & GARDEN

Τοσκάνη: Η φινετσάτη διακόσμηση της ιταλικής επαρχίας είναι διαχρονική

Τοσκάνη
πηγή: Instagram @inspirationbydeb

Τα σπίτια με διακόσμηση σε στιλ Τοσκάνης είναι εμπνευσμένα από στοιχεία της φύσης. Οι πέτρινοι τοίχοι, τα περίπλοκα αξεσουάρ από σφυρήλατο σίδερο, οι αγροτικές πέτρινες αγροικίες, τα μαρμάρινα δάπεδα και τα ανθεκτικά έπιπλα από σκληρό ξύλο, είναι μερικά από τα φανταστικά στοιχεία του.

Ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλής και διαχρονικό, είναι επειδή εκπέμπει την ήρεμη, αίσθηση της υπαίθρου. Ίσως η μεγαλύτερη έκκληση του είναι η απλότητά του. Συνδυάζοντας άνετα, φθαρμένα, αγαπημένα κομμάτια, ένα δωμάτιο γίνεται ζεστό και φιλόξενο.

Σε ένα σπίτι σε στιλ Τοσκάνης, θα δείτε ότι το ξύλο, η πέτρα και τη χρήση γήινων τόνων είναι τα πιο σημαντικά του στοιχεία.

Το εξωτερικό ενός παραδοσιακού σπιτιού είναι συνήθως κατασκευασμένο από ψαμμίτη ή ασβεστόλιθο, φυσικά υλικά που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα της Ιταλίας και που διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων. Τα πλακάκια τερακότας χρησιμοποιούνται σε όλη την Τοσκάνη. Το μάρμαρο, το οποίο βρίσκεται επίσης σε αφθονία κοντά στην περιοχή και χρησιμοποιείται για διακοσμητικές εσωτερικές λεπτομέρειες όπως δάπεδα, καμάρες και κολόνες.

Οι εσωτερικοί χώροι, συνήθως σχεδιάζονται χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και εξακολουθούν να έχουν μια ρουστίκ, ζεστή και φιλόξενη εμφάνιση.

Τα βαθιά παράθυρα που πλαισιώνονται από ψαμμίτη προστατεύονται συχνά με ρουστίκ ξύλινα παραθυρόφυλλα. Οι φυσικοί πέτρινοι τοίχοι παραμένουν ως έχουν, ενώ μπορεί να δείτε ορισμένους με βενετσιάνικο γύψο και διάφορες τεχνικές ζωγραφικής που επιδιώκουν να δώσουν μια φθαρμένη όψη.

Ενώ τα δωμάτια της Τοσκάνης παλαιού τύπου μπορεί να ήταν μικρά και σκοτεινά με χαμηλές οροφές, τα μοντέρνα δωμάτια που εμπνέονται από αυτή, χρησιμοποιούν συχνά ξύλινα δοκάρια, επιχρισμένες οροφές και διαθέτουν ανοιχτή, ευάερη αίσθηση. Τα παράθυρα αφήνονται ακάλυπτα για να εισέρχεται ελεύθερα το φυσικό φως.

Ξύλινες επιφάνειες όπως ντουλάπια, κουφώματα πορτών και παραθύρων, παντζούρια ή δοκάρια οροφής συχνά αφήνονται με φυσική πατίνα (δηλαδή είναι επιθυμητή η φθαρμένη τους όψη). Τα σπίτια με διακόσμηση σε στιλ Τοσκάνης διαθέτουν συχνά δάπεδο από μεγάλες ξύλινες σανίδες, τραχιά πέτρα, άνισα τούβλα από τερακότα ή πλακάκια από πηλό. Αντίκες χαλιά έρχονται να προσθέσουν ζεστασιά και χρώμα.

Τα χρώματα είναι κυρίως γήινα. Τερακότα, ώχρα, πράσινο και χρυσό-κίτρινο φαίνονται παντού. Μπλε και πράσινο προστίθενται για να κάνουν τους χώρους να δείχνουν πιο ψυχρούς σε περιοχές με αρκετά ζεστό κλίμα.

Συχνά οι τοίχοι είναι βαμμένοι με απαλό λευκό ή γκρι, ενώ τα χρώματα και τα φυσικά ξύλα και η πέτρα, δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το βενετσιάνικο σοβατεπί, είναι μια τεχνική για την προσθήκη υφής και χρώματος σε νεόδμητους τοίχους.

Διακόσμηση των εσωτερικών χώρων

Τα έπιπλα σε ένα σπίτι σε στιλ Τοσκάνης συνήθως αποτελούνται από ευθείες, απλές γραμμές κατασκευασμένες από ακατέργαστα τοπικά ξύλα. Για να επιτευχθεί η φθαρμένη εμφάνιση, νέα κομμάτια σκούρου ξύλου ή πεύκου συχνά επεξεργάζονται στο εργοστάσιο.

Τα ανοιχτά ντουλάπια και οι ντουλάπες χρησιμοποιούνται για πιάτα, λευκά είδη και ρούχα και για την προβολή  κεραμικών. Οι κουζίνες συνήθως έχουν ένα μακρύ, ξύλινο τραπέζι οικογενειακού στιλ. Οι νεροχύτες είναι κατασκευασμένοι από φυσική πέτρα ή πορσελάνη. Τα πόμολά των ντουλαπιών και η μπαταρία του νεροχύτη είναι συχνά από σκούρο σφυρήλατο σίδερο.

Διαβάστε επίσης:

Ένας περιεκτικός και πλήρης οδηγός για τη διακόσμηση στο μπαλκόνι

Πώς να καλλιεργήσετε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι

Γιατί η λεβάντα είναι το ιδανικό φυτό για το εξωτερικό του σπιτιού φέτος το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση