NEED TO KNOW

Airbnb: Οι ιδιοκτήτες σπιτιών οδεύουν στην πώληση των ακινήτων τους λόγω κορονοϊού

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Ο τουρισμός, ήταν από τους πρώτους κλάδους που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία, γεγονός που είχε ως συνέπεια να τεθεί υπό αμφισβήτηση, το επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb. Φέτος είναι η χρονιά που σχεδιάζει να κάνει το ντεπούτο της στη Wall Street. Παρόλα αυτά, λόγω της κρίσης, έπρεπε να απολύσει σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού της.
Τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει στους οικοδεσπότες το 25% του ποσού που συνήθως θα επέστρεφε μέσω των μεμονωμένων πολιτικών ακύρωσης. Ορισμένοι όμως από αυτούς, δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αφού υποστηρίζουν ότι δεν δόθηκε ουσιαστική βοήθεια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έλαβαν μικρότερες πληρωμές από τις αναμενόμενες.

Ένας από τους οικοδεσπότες της Airbnb, o Jake Wolf, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα εδώ και πέντε χρόνια δήλωσε στο CNN ότι τερμάτισε τη λειτουργία του καταλύματος του τον Μάρτιο και ότι δεν σκέφτεται να επιστρέψει μελλοντικά πίσω στην πλατφόρμα: «Για κάποιους η κρίση οδηγεί σε επώδυνες επιλογές, σχετικά με το ποιες ιδιότητες της Airbnb πρέπει να εγκαταλείψουν και ποιες να σώσουν».

Η Christina Zima, οικοδέσποινα της Airbnb για εννέα χρόνια, έχει διαχειριστεί 25 σπίτια πλήρους απασχόλησης κυρίως στο «San Francisco Bay Area», ενώ είναι ιδιοκτήτρια σε ένα από αυτά. Η Zima είπε ότι ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες με τους οποίους συνεργάζεται σκέφτονται να κλείσουν περισσότερα ακίνητα ή αναζητούν μακροχρόνιους ενοικιαστές, ρίχνοντας περαιτέρω την επιχείρησή της σε αβεβαιότητα.

Η ίδια δήλωσε: «Προσπαθώ να καταλάβω τι πρόκειται να κάνω και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον».
«Δεν βγάζω χρήματα. Κρατώντας την επιχείρηση της Airbnb, προσπαθώ απλώς να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες μου. Μόνο ένα από τα σπίτια καλύπτει τα έξοδά του, που σημαίνει το ενοίκιο και τα πάγια μου».

Έξι από τα ακίνητα που ενοικιάζει η Zima από τους ιδιοκτήτες με σταθερό κόστος, κυμαίνονται από 2.800 $ έως 5.600 $ ανά μήνα και στη συνέχεια τα εκμισθώνει στην Airbnb ως ενοικιάσεις διακοπών, σε μια πρακτική γνωστή ως «arbitrage». Τα υπόλοιπα είναι συνεργασίες με ιδιοκτήτες, όπου παίρνει μια έκπτωση σε αντάλλαγμα για τη διαχείριση του ακινήτου και ενεργεί ως σύνδεσμος με τους επισκέπτες. Ωστόσο κερδίζει ένα υψηλότερο ποσοστό για την επίπλωση του σπιτιού και την παροχή λευκών ειδών και άλλων οικιακών ειδών.

Με μερικά από τα Airbnb να κλείνουν, αναγκάστηκε επίσης να βρει τρόπους για να πουλήσει γρήγορα τα έπιπλα της. Η Zima έχει καταχωρήσει αντικείμενα στο «Facebook Marketplace» και έχει δημιουργήσει μια αναδυόμενη σκηνή έξω από το σπίτι της, όπου οι άνθρωποι μπορούν να παραλάβουν τις αγορές τους. Η Ζίμα ανέφερε τόσα πολλά πράγματα σε μια μέρα, που είπε ότι αποκλείστηκε προσωρινά από την ανάρτηση.

Ωστόσο, ορισμένοι οικοδεσπότες που αισθάνονται την ανάγκη να πουλήσουν ακίνητα, περιμένουν λίγο περισσότερο. Η Cindy Cabrales και ο σύζυγός της, αποφάσισαν να πουλήσουν ένα από τα τρία Airbnb τους, στο Boulder του Colorado, αλλά αντέχουν προς το παρόν επειδή έχουν μια ακόμη κράτηση τον Ιούλιο η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ακυρωθεί.
«Τα περιθώρια είναι τόσο χαμηλά, δεν έχει νόημα να το διατηρήσουμε», δήλωσε ο Cabrales.