NEED TO KNOW

«Ανιχνευτής» express εντοπίζει άτομα με κορονοϊό σε δημόσια κτήρια και συγκοινωνίες

rapid test
Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Οι συσκευές ακύρωσης εισιτηρίων σε δημόσιους χώρους, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και πρακτικές. Σκεφτείτε τώρα ότι αυτές, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογικά έναν «ανιχνευτή» κορονοϊού, ο οποίος θα μας υποβάλλει αυτόματα σε τεστ, κατά την είσοδο μας στο μετρό, το αεροδρόμιο, το cinema, το θέατρο ή οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιούνται.

Η προσπάθεια αυτή, όντως λαμβάνει τόπο.  καθώς έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό έργο στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο  κ. Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα για αυτό το επαναστατικό τεχνολογικά τεστ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Καπανίδης επιβεβαιώνει ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί λέγοντας ότι «μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα και να βοηθήσει πολύ». Θα μπορούσε, εξήγησε, να είναι εφικτό μελλοντικά, ώστε «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων (σ.σ των σωματιδίων του ιού) να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού».

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, μία από τις προκλήσεις της παγκόσμιας κοινότητας ήταν η δυνατότητα διάγνωσης σε σχέση με τον πληθυσμό.

Όπως εξηγεί ο κ. Καπανίδης, «η τεχνολογία μας, που ανιχνεύει την παρουσία του ιού σε κλινικά δείγματα από τον φάρυγγα, είναι πολύ διαφορετική από την μοριακή μέθοδο (RT-PCR) και τις παραλλαγές της. Αντί να ανιχνεύσουμε το γενετικό υλικό του κορωνοϊού (που χρειάζεται σημαντική επεξεργασία του δείγματος), ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού, βάφοντας τα ιικά σωματίδια ταχύτατα (σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα) με μικρά κομματάκια φθορίζοντος DNA. Μετά τοποθετούμε τα σωματίδια σε μια επιφάνεια και τα απεικονίζουμε (τα… φωτογραφίζουμε) με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο, και χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον νέο κορωνοϊό, και όχι σε άλλους ιούς που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης».

Επίσης αναφέρει ότι η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από πέντε λεπτά, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα αντιδραστήρια και είναι πολύ απλούστερη και οικονομικότερη από την τυπική μοριακή μέθοδο.

 

Διαβάστε επίσης:

Johnson & Johnson: Διακόπτει την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: Δεν είναι απίθανο ένα «τρίτο κύμα» – Όλα θα κριθούν από το εμβόλιο

Παύση στην έρευνα δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca -Εκδηλώθηκε “ανεξήγητη ασθένεια” σε συμμετέχοντα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση