NEED TO KNOW

Απέτυχε το πείραμα της Σουηδίας – Η έκκληση του πρωθυπουργού Λεβέν

Photo by Shvets Anna from Pexels

Στο ξέσπασμα της πανδημίας, χώρες σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν άμεσα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ αυτών και τα lockdown. Η Σουηδία όμως ήταν η χώρα που προτίμησε να εφαρμόσει το πείραμα της ανοσίας της αγέλης, το οποίο στην αρχή φαινόταν να αποδίδει.

Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Στις 16 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε πως απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη απόφαση, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Χθες, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να «συνεργαστούν», για να ελαττωθεί το ολοένα πιο βαρύ φορτίο για το σύστημα υγείας, καθώς η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δοκιμασία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τέλειωσε», τόνισε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στο διάγγελμά του.

«Περισσότεροι μολύνονται. Περισσότερα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση. Περισσότεροι πεθαίνουν», υπογράμμισε ο Λεβέν.

Τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα αυτού του είδους είναι μάλλον σπάνια στη Σουηδία.
Ο Λεβέν είχε απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες τον Μάρτιο, όταν η πανδημία του κορονοϊού μόλις άρχιζε να εξαπλώνεται στη σουηδική επικράτεια. Ο ίδιος είχε απευθύνει άλλο ένα διάγγελμα στους συμπολίτες του το 2017, έπειτα από τρομοκρατική ενέργεια στη Στοκχόλμη.

Ο Στέφαν Λεβέν επέμεινε ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος και ότι οι πάντες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή.

«Πάρα πολλοί αμέλησαν να τηρούν τις συστάσεις» των ειδικών και των Αρχών, έκρινε ο Λεβέν. «Αλλά τώρα βλέπουμε πως ο κόσμος αρχίζει ξανά να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί και πολλοί εργάζονται από το σπίτι.

«Η Σουηδία τίθεται υπό δοκιμασία. Αλλά η Σουηδία θα αντέξει τη δοκιμασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί, οικοδομούνται σπίτια και στρώνονται δρόμοι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 6.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.300 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως αυτό το στάδιο.

Σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, η Σουηδία έλαβε πολύ λιγότερο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτιμώντας να δώσει την έμφαση στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Ωστόσο, την Παρασκευή απαγορεύθηκε η πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, από αύριο, Τρίτη περιορίζεται σε οκτώ ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, από πενήντα που ήταν έως τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Η «ανοσία της αγέλης» δεν πέτυχε: Η Σουηδία εφαρμόζει για πρώτη φορά μέτρα κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: Η Σουηδία κατέγραψε αριθμό “ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων”- Έρχεται lockdown;

Amanda Lind: Η αντισυμβατική Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση